Cünüpken giyilen kıyafet
Cünüpken giyilen kıyafet gusülden sonra giyilir mi
Cünüplüyken kıyafet giydim ama meni bulaşmadı temiz yani ama hava çok sıcak terliyorum terim bulaştı ter izi var gusül aldıktan sonra tekrar giymenin sakıncası var mı ? Lütfen sorumu yayınlayın inşallah
Cünüpken giyilen elbise
Cenabet olan kişi manevi olarak haram olur yoksa bedeni haram değildir. Terli olsa da ıslansa da elbisesi haram olmaz.
maalesef halk arasında cünüp oldu haram oldu anlayışı var evet haramdır fakat manen haramdır yoksa bedeni tertemizdir helaldır.
bedenimiz haramdır diye gusül alamayız, manevi olarak temizlenmek için gusül abdesti alırız
Namaz kılmak için Kur’an okumak için camiye girebilmek için…
Answers ( 3 )
Kıyafetin giyilememesi şartı necis olmasından dolayıdır. Yani ona necaset bulaşmış olmasındandır. Herhangi bir necaset bulaşmamış ise ‘bu sadece meni için geçerli değil, diğer necasetler de buna dahildir’ o kıyafeti giymenizde bir sıkıntı yoktur. Ama bundan kesin emin olmanız gerekmektedir. Necasetin bulaşıp bulaşmadığından.
Ben de buna binaen sizlere şu örneği vermek isterim: İhtiyacımızı gidermek için tuvalete gittiğimizde ‘eğer üzerimize necis bir şey bulaşmamış ise’ nasıl ki kıyafetlerimizi değiştiriyoruz, bu da bunun gibidir.
Haram oluşu necasetin hükmi oluşundandır. Yoksa kıyafete necaset bulaşmadı ise o kıyafeti değiştirmeye gerek yoktur. Eğer cünüp isek sadece bizim gusül abdesti almamız gerekmektedir. Ama elbiseye necaset bulaşıp bulaşmadığından emin olmamız gerekmektedir.
Ben gusül abdesti olduktan sonra aynı kıyafetleri giydim sonra yine de değiştirdim sizce yine almam gerekir mi? Yani giyip hemen çıkardım. (Aslında cünüp değildim obk diye bir psikolojik rahatsızlığım var her şeyi kafaya takıyorum)