Paylaş
Cünüpken oruç tutulur mu? Diyanet fetvası
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Cenabet olmak (Cünüplük) oruç tutmaya engel mi?
“… Artık onlara yaklaşın ve Allah’ın hakkınızda yazdığını isteyin…” ayeti, cünüplüğün orucun sıhhatine zarar vermediğine delâlet eder. Çünkü Ramazan ayında, gecenin sonuna kadar yemek, içmek ve cinsi münasebette bulunmak mubahtır. Bir kimse sabaha doğru cinsî münasebette bulunursa ve cünüp olarak sabaha çıkarsa orucu sahihtir. Cünüp olarak sabaha çıkan adamın orucu sahih olmasaydı Allah (cc), “Orucunuzu tamamlayınız” diye emretmezdi.
Buhârî ve Müslim, Hz. Âişe’den (r.anha) “Resûlullah (s.a.v.), oruçlu oldu ğu halde cünüb olarak yatar, daha sonra guslünü yaparak sabah nama zına giderdi.” diye rivâyet etmişlerdir. Yeme, içme ve cinsi münâsebette bulunmanın yasak olduğu bir vakitte Resûlullah’ın (s.a.v.) cünüb olduğu görülmektedir. Eğer cünüplük orucu bozsaydı, Resûlullah’ın (s.a.v.) mut laka şafaktan önce yıkanması gerekirdi. Bu da göstermektedir ki cünüblük hiçbir zaman orucun sıhhatine zarar vermez. Yalnız, kişinin namaz kılmak için, gusletmesi farzdır.
BENZER KONULAR:
- Cünüp oruç tutmanın hükmü diyanet
- Cünüp oruç tutma
- Cünüp iken oruca niyet
- Cünüpken oruç tutulur mu? Diyanet fetvası
- Cünüp kaldım oruç tutabilir miyim
- Tümünü görüntüle.
- Öğlen oruca niyet edilir mi?
- oruca niyet etmek
- oruca niyet edip sonra vazgeçmek
- oruca niyet edip etmediğini unutmak
- oruca niyet zamanı ve niyet şekli
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Evet, cünüpken oruç tutulur. Cünüplük orucu bozmaz. Ancak, cünüp iken namaz kılamaz ve Kur’an-ı Kerim okuyamazsınız.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetvasına göre, “Oruç, imsak vakti girince başlar, iftar vakti girince sona erer. İmsak vakti girdikten sonra cünüp olan kimse, oruç tutabilir. Gusül almayı sabah namazı vaktine kadar geciktirebilir. Bu durumda orucu geçerli olur.”
Cünüplük, cinsel ilişki, ihtilam olma veya rüya görme gibi durumlarda meydana gelir. Cünüp olan kişinin, vücudu ve elbiseleri temizlemesi gerekir. Vücudun temizlenmesi için gusül abdesti alınır. Elbisenin temizlenmesi için ise, elbiseyi yıkamak veya mesh etmek gerekir.
Cünüp olan kişi, gusül almadan oruç tutabilir. Ancak, cünüp iken namaz kılamaz ve Kur’an-ı Kerim okuyamaz. Cünüp olan kişi, gusül abdestini aldıktan sonra namazını kılabilir ve Kur’an-ı Kerim okuyabilir.
Cünüp olan kişinin orucunun geçerli olması için, oruçluyken gusül almayı ihmal etmemesi gerekir. Cünüp olan kişi, oruçluyken gusül almayı ihmal ederse, orucu geçersiz olur.
Bu nedenle, cünüp kalsanız bile orucunuzu tutmanızda bir sakınca yoktur. Ancak, gusül almayı ihmal etmemeniz ve oruçluyken namaz kılmamaya ve Kur’an-ı Kerim okumamaya dikkat etmeniz gerekir.
İşte cünüp kaldığınız durumda orucunuzu tutmanız için bazı tavsiyeler:
Sabah kalktığınızda cünüp olduğunuzu fark ederseniz, hemen gusül alın.
Gusül almak için fırsatınız yoksa, orucunuzu tutmaya devam edin.
Gusül almayı ihmal ederseniz, orucunuz geçersiz olur.
Cünüp iken namaz kılmayın ve Kur’an-ı Kerim okumayın.
Cünüp kaldığınız durumda orucunuzu tutmanız, Allah’a olan bağlılığınızı ve ibadetinizi yerine getirmeye olan gayretinizi gösterir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Cünüp Oruç ve Namaz
Selamün aleyküm hocam ben Ramazan ayından önce ayağımı kırdım önceden de engelliydim Ramazan’da ayağım alçıdayken iki koltuk değneği ile lavaboya gidemiyordum cünüp olduğum günlerde boy abdesti alamıyordum yerine teyemmüm alıp orucumu tuttum ihtiyacımı da içeriye sandalye gibi bir lavaboya yapıyordum peçete ile temizliğimi düzgün yapamadım diye namazlarımı kılamadım şimdi kazalarımı da kılıyorum bir aylık orucumu kaza etmem gerekir mi
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Aleyküm selam kardeşim, Allah şifa versin ve durumunu kolaylaştırsın. Sorunun detaylı bir cevaba ihtiyacı var, çünkü hem oruç hem de namaz açısından birkaç farklı durumu değerlendirmek gerekiyor.
1. Oruç Meselesi:
Ramazan ayında oruç tutmuşsun, ancak boy abdesti alman gereken zamanlarda teyemmüm yaparak orucuna devam etmişsin. Bu durumda, iki önemli noktaya bakmamız gerekiyor:
Teyemmümün Geçerliliği: Teyemmüm, su kullanmanın mümkün olmadığı veya zor olduğu durumlarda abdest ve boy abdesti yerine yapılabilir. Şayet gerçekten su kullanmak senin için zorluk teşkil ediyorsa, teyemmüm yapman doğru bir uygulamadır. Kur’an-ı Kerim’de bu durum şöyle ifade edilmiştir:
“Eğer hasta iseniz veya bir yolculukta bulunuyorsanız yahut biriniz tuvaletten gelmişse veya kadınlara dokunmuşsanız ve su bulamamışsanız, o zaman temiz bir toprağa teyemmüm edin.” (Nisa Suresi, 4:43)
Dolayısıyla, suyun kullanılamayacağı bir durumda teyemmüm geçerlidir. Ayağın kırık olduğu ve lavaboya gitmekte zorluk yaşadığın bir durumda, teyemmüm yaparak boy abdesti alman dinen kabul edilir.
Oruçların Durumu: Teyemmüm yaparak orucunu tuttuğun için, oruçların geçerlidir. Çünkü oruç tutarken, boy abdesti almak yerine teyemmüm yapılması, sağlık ve zorunluluk durumlarında mümkündür. Bu sebeple, oruçlarının kazasını yapman gerekmez.
2. Namaz Meselesi:
Ramazan ayı boyunca temizlik zorluğundan dolayı namaz kılamadığını belirtmişsin. Bu durumda:
Namaz Kılmamanın Hükmü: Zorluk sebebiyle namaz kılamamış olman, kaza namazı kılmanı gerektirir. Şu an zaten kaza namazlarını kıldığını belirttiğin için doğru bir uygulama içindesin. Allah bu niyetini ve gayretini kabul etsin.
Temizlik ve Abdest Konusu: Şayet peçete ile temizlenme zor ve tam anlamıyla yeterli değilse, bu durumda da dinen kolaylık sağlanmıştır. Sağlık ve zorunlu hallerde, mevcut imkanlarla yapılan temizlik geçerlidir.
Sonuç:
Oruçların geçerlidir, kaza etmene gerek yoktur.
Kaza namazlarını kılmaya devam etmen yerinde bir davranış olur.
Ek Bir Tavsiye:
Eğer bu tür bir durumla tekrar karşılaşırsan, sana uygun bir düzenleme veya kolaylık sağlama açısından, en yakın Diyanet veya cami görevlisi ile görüşüp daha pratik çözümler bulabilirsin.
Allah gayretini ve ibadetlerini kabul etsin. Şifa dilerim.