Dedikodu ile ilgili kısa hadisler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Dedikodu hakkında kısa hadisler

Dedikodu ile ilgili kisa hadisler

Dedikodunun eş anlamlısı nedir Kuranı Kerim’de Gıybet olarak geçer hadisi şeriflerde de
dedikodu yapmanın temelinde insanın kendini temize çıkarıp başkalarını kötülemesi vardır ben temizim herkes kirli onun için insanların ayıbını milleti anlatır.
bu ise çirkin bir davranıştır Allahu Teala haram kılmıştır.
​​​​​​

İnsanı Cehenneme Sürükleyen 2 Şey

Ebû Hüreyre radıyallahu anh şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem‘e:

– İnsanları cennete en fazla götürecek şey nedir? diye soruldu.

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:

– “Allah’a saygı (takvâ) ve güzel ahlâktır” buyurdu.

– İnsanları cehenneme en fazla götürecek şey nedir? diye sorulunca da:

– “Ağız ve cinsel organdır” buyurdu. (Tirmizî, Birr 62. Ayrıca bk. İbni Mâce, Zühd 29)

Ağız, söyleyeceği güzel sözler, yapacağı zikirler ile insanı cennete gönderebileceği gibi, insanlara ve kendisini yaratana karşı söyleyeceği çirkin sözler, küfürler, gıybet ve koğuculuklar, iftiralar ve daha başka kötülüklerle sahibini cehenneme yollayabilir.

Ebû Hüreyre radıyallahu anh‘den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

– “Gıybet nedir, bilir misiniz?”

– Allah ve Resûlü daha iyi bilir, dediler. Hz. Peygamber:

– “Gıybet, din kardeşini hoşlanmadığı bir şey ile anmandır” buyurdu.

– Söylenen ayıp eğer o kardeşimde varsa, ne dersiniz?” diye soruldu.

– “Eğer söylediğin şey onda varsa gıybet ettin; yoksa, o zaman ona iftira ettin demektir,” buyurdu. (Müslim, Birr 70. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 35; Tirmizî, Birr 23),

BENZER KONULAR:

Dedikodu nedir kısaca

Dedikodu yapanın duası kabul olur mu

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da dedikodu (gıybet) yasağına dikkat çeken birkaç kısa hadis:

    1. “Gıybet nedir bilir misin?” Ashab, “Allah ve Resulü daha iyi bilir” dediler. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kardeşini onun hoşlanmadığı şekilde anmandır.” Birisi, “Peki ya bahsettiğim kusur kardeşimde varsa?” diye sordu. Peygamber, “Onun hakkında söylediğin doğruysa gıybet etmişsindir, doğru değilse ona iftira etmişsindir” diye cevap verdi. (Sahih Müslim) Bu hadis-i şerifte gıybet açık bir şekilde, bilgi doğru veya yanlış olsun, birinin arkasından kötü söz söylemek olarak tanımlanmıştır.
    2. “Allah’a ve ahiret gününe inanan ya hayır söylesin ya da sussun.” (Sahih Buhari) Bu hadis, sadece faydalı ve güzel olanı söylemenin önemini vurgulamaktadır. Müslümanları dedikodu yapmaktan veya başkaları hakkında kötü konuşmaktan kaçınmaya teşvik eder.
    3. “Gıybet eden cennete giremez.” (Sahih Müslim) Bu hadis, gıybetin vehametini ve sonuçlarını vurgulamaktadır. Dedikoduya düşkünlüğün kişinin Cennetteki yerini tehlikeye atabileceğini hatırlatır.
    4. “Gece yolculuğuna (İsra) çıkarıldığımda, bakır tırnakları olan ve yüzlerini ve göğüslerini tırmalayan bazı kimselerin yanından geçtim. ‘Bunlar kimdir ey Cibril?’ diye sordum. (Sünen İbn Mace) Dedikodudan özel olarak bahsetmemekle birlikte, bu hadis, söz ve eylemleriyle başkalarına zarar verenlerin şiddetli cezasını bildirmektedir. Başkalarını gıybet etmeye ve iftira atmaya karşı bir uyarı görevi görür.

    Bu kısa hadisler, İslam’da dedikodunun (gıybetin) yasaklandığını ve ağır sonuçlarını vurgulamaktadır. Müslümanlar dillerini korumaya, sadece iyi ve faydalı olanı konuşmaya ve konuşmalarıyla başkalarının itibar ve şerefini zedelememeye teşvik edilirler.

    En iyi cevap

Cevapla