Dedi kodu=Gıybet; Yani kısaca başkaları hakkında tanıdığımız veya tanımadığımız ama öğrenmekle tanıyacağımız kişiler hakkında konuşulan olası doğru veya kısmen doğru veya tamamen yanlış yani iftiraya gidecek olan mevzuların dile gelmesi. Evet, maalesef tv.lerde basılı yayınlarda vs. sıklıkla gündeme gelen bir konu. Doğruluğu olsa da adı gıybet olmaktan çıkamıyor,tabi ki zanlar oluşuyor, nasıl mı? Siz dinlediğiniz şekliyle olaya anlam katıyorsunuz. Halbuki aslında öyle mi? Buna Efendimiz iki tarafı da dinlemek olarak önermiş. Öyle ya her insan kendine has hikayeyi anlatıyor. Bize ne lazımdır bunları duymak dersek bence lazım değil.Ama insanın merak denilen ve aslında insana bazen zarar verecek boyutta olan bu hissi ile buna engel olamadan olayın içine giriyor. Erkeklerde de kadınlar da artık çok değişmeyen şekliyle cereyan ediyor. Küçücük bir köy kahvesinde de yapılsa daha büyük bir kadınların bir araya geldiği çay beraberliğinde yapılsa da şekli değişiyor ama hedef aynı oluyor. Ve dinimiz İslamda insan eti yemek olarak adlanmış ki uzak kalalım.Ama kalınmadığını da görebiliyoruz. Tv lerde aldatma ile başlayan hikayelerin çoğu merakın artmasını sağlıyor, acaba denilen duygu insanı esir ediyor ve öğrenmekle bunun peşine düşüyor. Evet, çoğunluğunda bir çok insanın başında olan bu hadiselerin içinde kişilerin öyküleri mevcut. Maddi sebepler en başa çıksa da çocuğun olmaması kayın validelerin damadı veya gelini sevmemesi vesaire tamamen insani duyguların karmaşası ile başlıyor ve devam ediyor.Bunlara tevessül etmek bize ne kazandırır? Cevap merak duygumuz ortadan kalkar, peki bu duygu kalkınca iyi mi oluruz, bir şey değişmez, o halde yapmamak daha akıllıca olmaz mı? EVET. Üstelik zarar verici bir duygu o zaman adını öğrendik nerede olursa olsun kim yaparsa yapsın bizi ilgilendirmeyen konuların çözümü için harcanan vaktimizi başka şeylere harcayalım.
Dedikodu nedir kısaca
Question
Dedikodu nedir ne değildir ne değildir nasıl yapılır?
Tv programlarinda izledigimiz gercek olaylari (esini aldatma, yapilan ahlaksizliklar) bir baskasina anlatmak dedikodu oluyor mu.
Birde anlatirken bence bu durumun arkasinda baska bisey vardir, boyle olmus olabilir demek dogru mudur?
Answers ( 2 )
Dedikodu yani gıybet; yanımızda olmayan birisi için onun gıyabında hoşlanılmayacağı şekilde konuşmaktır. Televizyon programlarının çoğunda doğru şeyler konuşulsa da birçok dedikodu ve gıybet olmaktadır ne yazık ki. Televizyonlardaki programramların çoğunda doğruluk payı olsa da izleyen kişiler kendilerince anlam katıyor ve olaylar zamlarla, gıybet ve dedikodularla sonuçlanmaktadır.
Dedikodu mudur
Sınıfta doğruluk cesaretlik oynuyorduk sonra soru geldi bu sınıfta kimle sevgili olursun bende söyledim bir tane kızı (kız oyunda yok) bu dedikodu sayiliyorumu ve kul hakkımı veya bunun gibi şeyler Lütfen cevap verin
Bu dedikodudur. Evvela İslam’da farklı cinsle arkadaşlık kurmak, sevgili olmak gibi kavramlar yoktur. Dedikodu dediğimiz şey gıybet kavramı ile eş değer anlam ifade etmektedir. Yanımızda olmayan birisi hakkında onun hoşlanmayacağı şeyler dedikodu sınıfına girmektedir.
Dedikodu
Arkaďaşınla konuşurken şu felanca araba almış.onla ilgili konuşmak dedikodu mu oluyor.Yada sitelerde futbolda şu felanca şu takıma gitcekmiş diye söylüyor.sende arkaďaşlarinla bunu konuşunca dedikodu mu oluyor.?Çunku bazen bu haberler yalanlanabiliyor.yada şu evlencekmis v.s
Dedikodu tam olarak nedir ???
Dedikodu hazırda olmayan birisinin duyunca hoşlanmayacağı sözler konuşmaktır. Her ne kadar bu söylenilen sözler dedikodu hükmüne girmese bile; müslüman boş sözlerden uzak durmalıdır.