Demirin gökten gelmesi

Question

Demirin gökten inmesi

Kur’an’ı Kerim’de demirin gökten indiğini söyleyip bunun mucize olduğundan bilimin dahi bunu yeni keşfettiginden bahsediyoruz. Velakin Kur’an’da ki bu tabirin gökten elbise indiğini ve bunun gibi çok çeşitli anlamlarda kullanıldığını onun için demirin gökten inmesinden maksadın dünya dışından gelmesi manasına gelmediğinden bahsediliyor. Bunun için ne dersiniz ?

 

Answer ( 1 )

    0
    2021-03-09T23:08:20+03:00
    This answer was edited.

    Hadid Suresi 25. ayetinde geçen Mizan ve demirin  indirilmesi:

    Mizan, terazi ve tartı manasına geldiği gibi, adalet, düzen ve denge kurma anlamına da gelir. Nitekim Rahman Sûresi 7 ve 8. âyetler buna açık biçimde delâlet etmektedir.

    Böylece insan haklarının korunması, haksızlıkların giderilmesi için bi­ri maddî, diğeri manevî olmak üzere iki ayrı terazinin indirildiği, yani kul­lanılmaları hakkında genel bilgi verildiği belirtiliyor. Esnafın kullandığı te­razi, maddîdir; hâkimin kullandığı terazi manevîdir. Şüphesiz bunlar birbi­rini tamamlayan ikiz kardeşlerdir.

    Demirin indirilmesi:

    Bu anlatım tarzı, Kur’ân’a mahsustur. Nitekim buna benzer bir anla­tımla uyuklama, sükûnet, rızık ve sekiz çift davarın indirildiğinden de söz edilmektedir. Bu, ya ilâhî irâde ve pmrjn inmesiyle bunların vücut bul­duklarına işarettir, ya da her olayın ve vücut bulan her maddenin yukarı­dan programlandığı gibi yürütüldüğünü ilham etmekdir. Ayrıca demir ma­deninin indirilmesi, yeryüzünde onun ham maddesinin çok yaygın ve be­lirgin olduğuna ve kullanımının da ilk yaratılan Adem (A.S.}dan beri de­vam edildiğine işaret de olabilir. Nitekim İbn Abbas (R.A.)dan yapılan riva­yette, adı geçen şöyle demiştir: «Üç şey Adem (A.S.) ile beraber inmiştir: Hacerü’l-esved, Musa (A.S.)ın Asa’sı ve demir madeni..»

    Arkeolojik araştırmalarda ise, demirin M.Ö. 3000 yıllarında kullanıl­dığı belirlenmektedir. Tabii bu tarih kesin değildir. Bugüne kadar elde edi­len belgelere göre bir tesbittir. Mısır’da Sülâleler Devrinden önceye ait me­zarlarda (M.Ö. 3000) demirden yapılmış eşyaya rastlanmıştır. İleride daha gerilere uzanan belgelere de rastlanılabilir.

    Demir hemen her çağda, özellikle günümüzde gelişen sanayide salta­natını korumaktadır ve kıyamete kadar da koruyacağa benziyor. Bunun için Cenâb-ı Hakk’ın kullarına olan büyük lûtuflarından biri de şüphesiz ki de­mir madenidir. O bakımdan Kur’ân’da özellikle bu mâdenden söz edilmek­tedir. Celaleddin Yıldırım Tefsiri

    En iyi cevap

Cevapla