Demokrasi ne demek? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Demokrasi Ne Demektir?
Demokrasi hakkında Kısa bilgiler

Bir tür idare sistemi olan demokrasi, halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimi, el erki anlamına gelmektedir. Demokrasi, bir ülke halkının ekseriyetle temsil edilmesi; siyasî eşitlik ve hürriyet içinde halkın ekseriyetini yönetimde söz sahibi kılma esasına dayanır. Demokrasinin saf ve ciddi şekli, kuvvet ve yetkinin, siyasi hürriyet ve eşitlik esasları içinde oluşmuş bir çoğunluğun elinde bulunduğu yönetim biçimidir. Demokrasinin mantığı sınıf gerçekliğini inkâr etmemekle birlikte, sınıf imtiyazını kesinlikle reddeder.

Kur’ân ve sünnette, yönetici ve yönetilenleri de kapsayacak tarzda beşerî ilişkilerin genel dinî ve ahlâkî çerçevesine temas edilmiş olmakla birlikte toplumların yönetim biçimini, bunun ayrıntısını, tarz ve yöntemini belirleme işi toplumsal tercihe bırakılmıştır.

İslâm geleneğinde yönetim model ve şeklinin belirlenmesinde, zamanın imkân ve şartları çerçevesinde, bazı milletlerin birikimlerinden de yararlanan Müslüman toplumların bilgi, kültür ve tecrübe birikimleri rol oynamıştır. Dinin bu konudaki katkısı, biçimden çok muhteva yönüyle olmuştur. Bu nedenle İslâm tarihinde, yöneticilerin Müslümanlığı kavrayışlarındaki derinliğe ve kamuoyunun dinî hassasiyetine bağlı olarak çok iyi yönetim örneklerine rastlanılmıştır. Bu itibarla Müslüman toplumların siyasî tarihini, çeşitli dönemlerde sergiledikleri siyaset anlayışlarını İslâm’ın siyasî teorisi olarak nitelendirmek doğru olmaz.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü

Answer ( 1 )

    0
    2021-10-11T19:06:37+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Demokrasi; idare sistemidir. Demokrasi; halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimi, el erki anlamına gelmektedir. Demokrasi, bir ülke halkının ekseriyetle temsil edilmesi; siyasî eşitlik ve hürriyet içinde halkın ekseriyetini yönetimde söz sahibi kılma esasına dayanır.

    Müslümanlığı kavrayışlarındaki derinliğe ve kamuoyunun dinî hassasiyetine bağlı olarak çok iyi yönetim örneklerine rastlanılmıştır. Bu itibarla Müslüman toplumların siyasî tarihini, çeşitli dönemlerde sergiledikleri siyaset anlayışlarını İslâm’ın siyasî teorisi olarak nitelendirmek doğru olmaz.

Cevapla