Devlete İsyan Etmek Günah Mı?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Allaha isyan etmek ne demek, günah mıdır?

Devlete Isyan Etmek Gunah Mi

Allah’a isyan etmek dinden çıkarır mı?

İslam devletleri içerisinde devlet reisinin; adaletli, İslami hükümleri bilen birisinin olması gerekmektedir. Eğer devlet başkanı adaletli, İslami hassasiyetleri olan birisi ise; Allah’a isyana çağırmadığı müddetçe bu devlet reisine itaat farzdır.
Hz. Huzeyfe’den nakledilen şu hadîs-i şerîf bu mevzuya ışık tutmaktadır:
“Benden sonra benim doğru yolumdan gitmeyen ve benim sünnetimle amel etmeyen hükümdarlar olacaktır.”
“Ben buna yetişirsem ne yapayım, yâ Resûlâllah?” diye sordum.
“Dinler ve itaat edersin. Sırtın dövülse ve malın alınsa bile yine dinle ve itaat et.” diye buyurdular.” (Tac, III/44-45)
Durup durduk yere devlete isyan edilmez. Devlete isyan edilebilmesi için devlet reisinin haktan hukuktan uzak ve Allah’ın emir ve yasaklarını yerine getirmeyen birisinin olması gerekmektedir. Bu isyanı da kişi fert olarak değil; seçilen alim tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam perspektifine göre, devlete isyan etmek, hükümete veya otoriteye karşı silahlı veya şiddetli bir şekilde ayaklanmak, kaos çıkarmak veya meşru hükümetin düzenini bozmak anlamına gelir. İslam dininde, hükümete itaat etmek ve düzeni korumak önemli bir ilkedir.

    İslam, toplumun düzen ve güvenliğini sağlamak için otoriteye saygı göstermeyi ve hükümetin meşru otoritesini kabul etmeyi öğütler. İslam’a göre, hükümetin adaleti sağlamak, toplumun refahını ve güvenliğini korumak gibi önemli sorumlulukları vardır. Dolayısıyla, devlete isyan etmek, hükümetin meşru otoritesini reddetmek ve toplumsal düzeni bozmak anlamına gelir.

    Devlete isyan etmek, İslam dininde genellikle günah olarak kabul edilir. Çünkü bu eylem, toplumun huzurunu, güvenliğini ve istikrarını tehlikeye atabilir. İslam, hükümetin meşru otoritesini sarsmaya veya devirmeye teşvik etmez. Müslümanlar, barışçıl yollarla sorunları çözmeye, hükümetin meşru yollarla eleştirilmesine ve toplumda değişim taleplerinin meşru yollarla dile getirilmesine teşvik edilir.

    Ancak, hükümetin zulüm, haksızlık veya zorbalık yaptığı durumlarda İslam, hak ve adalet için barışçıl yollarla mücadele etmeyi teşvik eder. İslam’da, zulme karşı direnme hakkı vardır, ancak bu direnişin meşru yollarla ve şiddet içermeyen şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Şiddetli isyanlar, kaos ve toplumsal zarar ortaya çıkardığı için İslam dininde kabul edilmez.

    Sonuç olarak, İslam dininde devlete isyan etmek, genellikle günah olarak kabul edilir. Hükümete itaat etmek, toplumsal düzeni korumak ve sorunları barışçıl yollarla çözmek teşvik edilir. Ancak haksızlık, zulüm veya zorbalık durumunda barışçıl yollarla adalet talep etmek meşrudur. Her durumda, İslam dini, hukuka uygunluk, barış ve toplumsal istikrarı öncelikli tutar.

    En iyi cevap

Cevapla