Dilencilik Nedir? Kısaca
Dilencilik Ne Demektir?
Dilencilik Hakkında Kısa bilgi
İslâm’da kural olarak dilencilik yasaklanmıştır. Bir kimse çalışamayacak derecede güçsüz hale gelmiş ve zarurî ihtiyaçlarını karşılayamamışsa dilenmesi caizdir. Buna göre dilencilik bir kazanç yolu değil, zaruret haliyle sınırlı bir ruhsattır. Kur’ân’da da dilencilik insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir tutum olarak değerlendirilmiştir (Bakara, 2/273). Ancak, ihtiyacından dolayı isteyenin zenginlerin mallarından belli bir hakkı olduğu bildirilmiş (Zâriyât, 51/19; Me’âric, 70/25). Hz. Peygamber’e hitaben de “isteyeni azarlama” buyurulmuştur (Duhâ, 93/10). Diğer bir âyette ise iyi bir mü’minin özellikleri arasında ihtiyacından dolayı isteyenlere malından vermesi hususu da sayılmıştır (Bakara, 2/177). Hz. Peygamber, yeni müslüman olan bazı kimselerden Allah’ın birliğine inanıp O’na ibadette bulunmaları ve namaz kılmaları yanında dilencilik yapmayacaklarına dair söz almıştır (Müslim, zekat, 108; İbn Mâce, Cihad, 4; Ebû Dâvûd, zekat, 27). Ayrıca hadislerde şeref ve haysiyetini koruyan fakirle yoksulluğunu istismar eden ve dilenmeyi bir kazanç yolu görenler arasındaki ahlâkî farka dikkat çekilmiş (Müslim, Zekat, 102), elinin emeğiyle geçinme imkânı varken dilenenlerin, özellikle mal biriktirmek için avuç açıp isteyenlerin aslında cehennem ateşi talep ettikleri bildirilmiş (Müslim, Zekat, 105), bunların dünyada yüzsüzlük ederek dilenmelerine karşılık ahirette yüz etleri soyulmuş olarak Allah’ın huzuruna çıkacakları ifade olunmuştur (Buhârî, zekat, 52; Müslim, zekat, 103, 104). İnsanlar da dahil olmak üzere bütün canlıların rızkının Allah tarafından verileceği (Hûd, 11/6) bilincinde olan bir müslüman dilencilik yapamaz.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Answer ( 1 )
Dilencilik zaruri bir durum olmadığı sürece caiz değildir
Dilenciyedilenciye maddi imkanı olan yardım eder olmayan dua eder azarlamak caiz değildir
Hasan bin Sâlih’e bir dilenci geldiğinde, o an yanında altın ya da gümüşten hangisi varsa onu verirdi. Onlar yoksa yağ ya da sürme verirdi. Bunlardan hiç biri yoksa, yanında bulundurduğu iğne ipliği alır, dilencinin elbisesindeki söküğü dikerdi.
[El-İbşîhî, El-Mustetraf, s.15]
Dilenciye maddi imkan sağlayıp sağlamama kişiye kalmış fakat dilenci hiçbir zaman azarlamayın kalbini kırmayın çünkü Allahu Teala Duha suresi’nde واما السائل فلا تنهر dilenciyi sakın azarlama buyuruyor.
Dilenci dilenci boş çevirmek büyüklerimizin tavsiyelerinden bir kişi yapabiliyorsa basit bir şey de olsa vermelidir
Birgün evime bir dilenci geldi ona verecek üzerimde bir şey yoktu mutfağa geçtim çok güzel bir elma aldım verdim almadı O beni azarladı
Elini açıp dilencilik yapan herkes fakirdir mal açısından zengin olabilir fakat gönlü fakirdir demişti babam ne de doğru demiş