Dinden çıkma

Question

Dinden çıkma konusu Soru-Cevap

Hocam ben bir kaç yıldır takıntılı bir insanım yeni yeni ilaçlara başladım ben bir ara bir ülkede doğmak istemiştim keşke orada dogsaydim dedim ama onların dini farklı diye düşündüm öyle olsaydı da yaşayıp ölürdüm diyede içimden geçirdim sonra ne yaptığımı hatırlamıyorum müslüman gibi hayatıma devam ettim takıntılarim baslayinca aklima geldi sonra takıntılarim baslayinca tövbe ettim.
Ama içim çok kötü hissediyor sanki dinden çıkmışım gibi hissediyorum çünkü öyle olmayı düşündüm istedim ama müslüman olduğum için son din olduğu için kendime dur dedim. onların yaşam tarzına özendim ve sonra onlarin dininde oyle dedim özendiğim şeyde dünyevi bir şeydi. Çok zor durumdayım takıntılarım artıyor namazda vesvese gelince böyle takıntılarim başladı tovbem kabul olurmu dinden çıkma gibi bir şey olmamıştır değil mi?

CEVAP:

Öncelikle hissettiğiniz endişeleri ve sıkıntıları anlıyorum. Takıntılı düşünceler, özellikle din ve inançla ilgili olduğunda çok zorlayıcı olabilir. Sizin durumunuzda, kendinizi dinden çıkmış gibi hissetmeniz normalde ciddi bir dini kayıp değil, sadece bir düşünsel takıntı gibi görünüyor. Bu tür düşünceler, kaygı, stres ya da zihinsel sağlık problemleri ile ilişkili olabilir. Şimdi bu durumu biraz daha netleştirmeye çalışalım.

Dinden Çıkmak ile İlgili Durum: Dinimizde, insanın kalbinden bir inancı tamamen atıp başka bir dine yönelmesi ya da Allah’a inancı terk etmesi “dinden çıkmak” olarak kabul edilir. Ancak siz, bir ülkenin kültürüne ya da yaşam tarzına ilgi duymuş, hatta bir an için “keşke orada doğsaydım” diye düşünmüş olabilirsiniz, ama bu düşünceler dinden çıkmak anlamına gelmez. Sadece geçici bir istek ya da zihinsel bir takıntı olabilir.

Bu tarz düşüncelerin, özellikle kaygı bozukluğu ya da obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) gibi durumlarla bağlantılı olduğunu da unutmamak gerekir. Takıntılar, aklınıza gelen ilk düşüncelerle değil, onlara nasıl yaklaşım gösterdiğinizle ilgilidir. Bir düşünce aklınıza gelirse, o düşünceyi tamamen kontrol edemeyebilirsiniz, ancak o düşünceye nasıl tepki vereceğiniz, sizi ne kadar etkileyip etkilemeyeceğini belirler. Bu yüzden, bir düşünce aklınıza geldiğinde, ona karşı aşırı tepki vermemek ya da onunla mücadele etmek yerine, sadece geçmesine izin vermek önemli olabilir.

Tövbe ve Allah’a Yönelme: Allah, bizlere çok merhametli ve affedici bir Yaratan’dır. İslam’da tövbe etmek, hatalardan dönebilmek için açık bir kapıdır. Şu anki durumunuzda yapmanız gereken şey, içsel bir samimiyetle tövbe etmek ve Allah’a yönelmektir. Eğer takıntılarınız nedeniyle bir şey düşündüyseniz, tövbenizi kabul etmek için tekrar kalpten Allah’a yönelmeniz yeterlidir. Allah, her zaman kalpten gelen samimi bir tövbeyi kabul eder. Bu yüzden tövbenizin kabul olmaması gibi bir durum söz konusu değildir.

Vesvese ile Başa Çıkmak: Namazda vesvese (şüphe, kötü düşünceler) gelmesi, takıntılı düşüncelerin bir belirtisi olabilir. Vesvese, insana doğru düşünceleri değil, yanlış ve şüpheli düşünceler aşılar. Bununla başa çıkmak için bazı yöntemler şunlar olabilir:

Sakinleşmek ve derin nefes almak: Vesvese geldiğinde telaşa kapılmayın, çünkü endişelenmek, düşünceleri daha da şiddetlendirebilir.
Düşüncelerinize engel olmak: Düşüncenin farkına vardığınızda, onu kabul edin, ama üzerine fazla durmayın. Namazda ya da günlük hayatınızda bunları engellemeye çalışın.
Rabbimize güvenmek ve dua etmek: Allah’a güvenin, O her şeyi bilir ve her durumda yardım eder. Dua etmek, ruhsal rahatlık sağlayabilir.
Son olarak, takıntılı düşünceler ve içsel çatışmalar insanın ruhsal durumunu zorlayabilir, ancak bunlar genellikle geçici süreçlerdir ve zihinsel sağlık tedavisi, terapi ve psikolojik destek almak da faydalı olabilir. İlaç tedavinizle birlikte psikolojik destek almak, düşünce ve davranışlarınızı yönlendirmenize yardımcı olabilir.

Özetle, şu an içinde bulunduğunuz durum, dinden çıkmak anlamına gelmez. Düşüncelerinizle değil, onları nasıl karşıladığınızla ilgili önemli bir noktadasınız. Tövbeniz kabul olur, Allah’a güvenin ve içsel huzura ulaşmak için dua edin.

Dini siteler

BENZER KONULAR:

Answers ( 9 )

  1. by.patron
    1
    2020-10-26T13:34:44+03:00

    VESVESEDİR VESVESE İMANIN CEVHERİNDENDİR ama kafirlere ne özenin nede onları dost edinin onları dost edinen dinden çıkmıştır küfürü öğrenin hli sünnet kitaplarından böylece tedbiri almış olursunuz

    1
    2021-05-17T12:35:43+03:00

    Dinden çıkma

    Selamünaleyküm. Kudüs de malum sorunlar yaşanırken biz burda televizyonlarda kim şampiyon olacak şeklinde konuları tartışıyoruz bu nasıl müslümanlık, sözde müslüman bir ülkeyiz diye düşünmek ya da dile getirmek insanı dinden çıkarır mı? Yani diğer insanlara kâfir mi demiş oluyorum?

      0
      2021-12-23T19:42:18+03:00

      Bu yapmış olduğunuz aslında bir özeleştiridir. Rasulullah (sav)’in hadisinde de buyurduğu gibi; “Mü’minler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar.”  Buhârî, Edeb 27;

      Bu söylemiş olduğunuz söz sizleri kâfir etmez. Veya başkalarını kâfir yapmaz. Fakat Müslüman’ın hali ile hallenmek gerekmektedir.

    1
    2021-08-25T23:54:01+03:00

    Dinden çıkmanın işaretleri

    Hocam dinden çıkmanın işaretleri var mıdır ?

    Dün dinden çıkma şüphesi yaşamıştım buraya yazdım siz vesvese dediniz sonra bi kaç tane daha oldu vesvesedir diye takmadım.Bugün de okulda tenefüsteydim.Oturup maç yapanları izliyodum.Arı vızıltısı duydum sağ kulağımda.Sonra parmağımda siyah bi şey gördüm.Arı pisledi diye düşündüm.Elimi yıkadım tekrar aşağı indim.Sonra elime sarı bişey damladı.Onu da belki sinek pislemiştir diye düşündüm.Acaba dedim dinden çıktım bu işaret mi diye düşündüm.Sonra derse girdim.Derste gözlerimi kapadığımda kırmızı iki ışık gibi şey görüyordum sanki kırmızı gözler gibi acaba dedim bu da mı işaret.Vesveseli olduğum için çoğu şeyi kafama takıyorum.14 yaşındayım.Çok ilerledi vesveselerim.Sanırım aileme söyleyip psikolog tedavisi almam gerek.Çekiniyorum ama aileme demeye.Ayrıetten nasıl söyleyebileceğim hakkında fikir verirseniz de çok memnum olurum hocam.

      0
      2021-12-23T19:44:30+03:00

      Bu olan olayların tamamı vesvesedir. Sizlerin de söylediği gibi psikolojik bir destek almanız gerekebilir. Dinden çıkmanın işareti veya işaretleri olamaz. Kişinin dinden çıkabilmesi için inkar edilecek şeyleri inkar etmesi gerekmektedir ki dinden çıkmış olsun.

    1
    2021-12-23T18:44:19+03:00

    Babama soru sormuştum ve onu çok sıktığım için (sinirden dolayı) dinde ki bazı şeylere küfür etmişti ve ona çok soru sorduğum için dinden çıkmış olabilirsin dediğimde çıkayım demişti.(sinirden mi bilmiyorum ama bunalmıştı).Acaba dinden çıkmış mıdır? Ve annemde onunla evli olduğu için o da çıkar mı?

      0
      2021-12-23T19:46:55+03:00

      Sinir hali ile söylenmiş sözlerdir bu sözler. Babanız eğer bu şekilde sinirlendiği zaman ağzına din ile alakalı alınmaması gereken sözcükleri alıyor ise yanlış yapıyordur. Babanız sürekli böyle ise onu sinirlendirmemelisiniz. Dinden çıkmamıştır. Fakat çok büyük bir günah işlemiştir. Babanıza söyleyin tevbe ve istiğfar etsin. Allah’a çok dua etsin.

    1
    2022-01-23T20:57:31+03:00

    Dinden çıkma

    Bir kay ay once sunu yaparsam dinden cikayim demistim. Boyle birsey soyledigimi unutup yaptim. Bu aylar icinde belki kelimeyi sehadet getirmedim ama namazlarimi kildim. Namaz kildigim anda geri dine donmus olurmuyum?

      0
      2022-03-15T20:02:23+03:00

      Yani insan neden kendi yapacağı veya yapmayacağı şeylere dini konu edinsin ki? Bu vebal gerektiren bir durumdur. Tevbe ve istiğfar etmelisiniz. Ve bir daha aynı şeyi tekrar etmemeniz gerekmektedir.

    1
    2022-03-15T16:02:21+03:00

    dinden çıkma

    hocam merhaba, son birkaç haftadır içimden ‘dinden çıkacağım, dinden çıktım’ gibi şeyler söylüyorum ilk başta vesvesedir deyip aldırış etmedim zamanla -kalbim tasdik ediyor onaylıyorum, çıkacağım- diyorum ve susturma çabasına girmiyorum bu seferde -onayladım işte çıktım- falan diyorum. -haşa- ‘dinden çıkacağımı onaylıyorum kalbim tasdik ediyor’ cümlesini içimden söylerken susturmadığım için çıkmış mıyımdır? birçok sitede kalbin tasdiki olursa çıkılmış oluyor deniliyor az önce bile aynı şeyi yaşadım. Allah muhafaza lütfen yanıtlamaya çalışın korkuyorum. ayrıca insan bunları kendisi düşünürse mesul oluyormuş ben vesvese konusunu araştırdıktan sonra insanların yazdıklarını okuya okuya içimden geçirmeye başladım ve bu cümleleri kurduktan sonra ben söyledim gibi hissediyorum yani bilinçli.

    ayrıca kiminle konuşsam, neye baksam içimden -haşa- ‘ben buna tapıyorum’ diyorum bu vesvese midir?

    0
    2024-11-09T22:27:56+03:00

    Sevgili kardeşim. Bu tamamen vesvesedir. İnsanın kalbi imanla dolu olduğu halde vesvese sonucu akla gelen düşüncelerden dolayı sorumlu olmaz. Şeytana fırsat vermemeye çalış. O seni yenmesin. Sen onu yenmelisin. Bu gibi şeyleri aklına getirmemeye çalış. Gerekirse bu konuda psikolojik bir destek almanızı sizlere tavsiye ederim.

    0
    2024-11-09T22:28:25+03:00

    Dinden çıkma

    Ablamların evinde bir tane bilgisayar var.Bilgisayarın logosunda Asus yazıyor.Asus Pegasusun kısaltmasıymış.Pegasus, Yunan mitolojisi’nde kanatlı at. Deniz tanrısı Poseidon ile yılan saçlı Gorgon Medusa’nın oğlu ve dev Chrysaor’un kardeşi olduğuna inanılır. Ayrıca Zeus’un oğlu Herkül’ün kardeşi olarak da bilinir.Diyor Google’da.Bu bilgisayarı kullanabilir miyim?
    Ablamların evinde bir tane oyun var metropol diye.O oyunda da kader çarkı diye bir kavram geçiyor.O oyunu oynasam bir sakınca olur mu?O oyunun bulunduğu ortamda bulunabilir miyim? Kuranı kerimi oraya koyabilir miyim o ortama?

    0
    2024-11-09T22:33:15+03:00

    Bu tür dini ve zihinsel kaygılar oldukça zorlayıcı olabilir ve anladığım kadarıyla bu tür düşüncelerle mücadele etmekte zorlanıyorsunuz. Unutmayın ki, Allah çok merhametli ve affedicidir. Samimiyetle tövbe ettiğiniz sürece, geçmişteki bu tarz düşünceler sizi dinden çıkarmış sayılmaz. İslam’da tövbe ve Allah’a yönelmek her zaman mümkündür ve Allah samimi bir şekilde hatalarından dönen kullarını affeder.

    Vesvese ve takıntılarla ilgili en önemli şey, bu düşüncelere saplanıp kalmamak ve kendinizi bunlarla yıpratmamaktır. Psikolojik destek ve tedavi almak da bu süreçte sizin için çok faydalı olabilir. Bu durumla ilgili yalnız olmadığınızı ve doğru adımlar atarak bu zorluğu aşabileceğinizi unutmayın.

    Kendinizi kötü hissettiğinizde Allah’a yönelmekten çekinmeyin ve kendinize zaman tanıyın. Umarım bu süreçte huzura ve rahatlığa kavuşabilirsiniz.

Cevapla