Dinen Müslüman Bir Kadının Gayrimüslim Bir Erkekle Evlenmesi Caizmidir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kadının Müslüman Olmayan Erkekle Evlenmesi

Kadinin Musluman Olmayan Erkekle Evlenmesi

 

SORU: Müslüman bir kadının müslüman olmayan erkekle evlenmesi caiz midir?

CEVAP: Yüce İslâm dini, inancı, dini ne olursa olsun müslüman olmadığı sürece, bir müslüman kadının bir gayr-i müslimle evlenmesini haram kılmıştır. Evli olsun dul olsun bir müslüman kadın, bir gayr-i müslimle evlenemez. Bunda bütün İslâm hukukçuları ittifak etmişlerdir. Bu RasûluUah’ın devrinden bugüne kadar üzerinde ittifak edilen bir konudur. Hatta bu zaruri bir bilgidir. Bunun helâl olduğunu söyleyenlerin dinden çıktığına dair hüküm verilir.

Fakihler buna şu ayeti delil olarak ileri sürerler:

Ey iman edenler! Mü’min kadınlar hicret ederek size geldiği zaman, onları imtihan edin, Allah onların imanlarını daha iyi bilir. Eğer siz de onların inanmış kadınlar olduklarını öğrenirseniz onları kâfirlere geri göndermeyin. Bunlar onlara helâl değildir. Onlar da bunlara helâl olmazlar. Onların (kocalarının) ödedikleri me-hiri geri verin. Mehirlerini kendilerine verdiğiniz zaman onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur. Müşrik kadınları nikahınızda tutmayan. Sarf ettiğinizi isteyin, onlar da sarfettiklerini istesinler, Allah’ın hükmü budur. Aranızda o hükmeder, Allah bilendir, hikmet sahibidir. (Mümtehine/10)

Bu ayetteki delil şu cümlelerdir:

Eğer siz de onların inanmış kadınlar olduklarını öğrenirseniz onları kâfirlere geri göndermeyin. Bunlar onlara helâl değildir. Onlar da bunlara helâl olmazlar.

Yine İslâm fıkhına göre, bir kadının irtidat eden bir erkekle de evli kalması caiz değildir. İrtidatla (dinden çıkmakla) aralan tefrik edilir. Yine daha önce gayr-i müslimken sonradan müslüman olan bir kadın da gayr-i müslim kocasından ayrılır.

Bu haramlığın sebebi şudur: Çünkü erkekler yönetici durumundadırlar.

Erkekler kadınlar üzerinde yöneticidirler. (Nisa/134)

Burada bir gayr-i müslimin bir müslüman üzerinde hakimiyeti bahis konusudur.

kâfirler için mü’minler aleyhine asla bir yol yoktur. (Nisa/141)

Yine görüyoruz ki gayr-i müslim müslümanın dinini tanımıyor, onun kitabına inanmıyor, onun nebisini kabul etmiyor. Bundandır ki müslimle gayr-i müslim arasında evliliğin devam etmesi mümkün değildir. Buna ilave olarak da gayr-i müslim, müslümanın inancına da saygı duymuyor. Onu ya dinini terketmeye ya da ihmal etmeye sürüklüyor. Bu da büyük bir fesattır.

Bundan dolayıdır ki Rasûlullah Hudeybiye antlaşmasından sonra hicret eden müslüman kadınları Mekke’den Medine’ye geri göndermemiştir. Halbuki anlaşma şartlarında Mekke’den Medine’ye iltica edenleri geri göndermek hususunda özel madde vardı. Kâfirler bunu Peygamber’den istediklerinde “Bu şart erkekler içindi, kadınlar için değildi” buyurdu, yukarıdaki ayet bunu teyit için indirildi.

Benzeri konular:

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-13T11:33:07+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam dini, bir Müslüman kadının, İslam dışında başka bir dine veya inanca mensup bir erkekle evlenmesini sınırlayan belirli kurallara sahiptir. İslam’ın genel olarak kabul edilen öğretilerine göre, bir Müslüman kadının bir Müslüman erkekle evlenmesi tercih edilir. Bu, ortak bir inanca sahip olmanın, evliliğin sağlıklı ve dengeli bir şekilde ilerlemesine katkıda bulunacağı düşüncesine dayanır.

    Ancak, İslam’da bazı durumlarda bir Müslüman kadının Müslüman olmayan bir erkekle evlenmesine izin verilebilir. Bunlar genellikle ‘ehl-i kitap’ olarak adlandırılan Yahudiler ve Hristiyanlar gibi monotheist dinlerin mensuplarını kapsar. Kur’an’da, bir Müslüman erkeğin, Müslüman olmayan bir kadınla evlenebileceği, ancak Müslüman bir kadının, yalnızca bir Müslüman erkekle evlenebileceği ifade edilir.

    Bu konuda farklı yorumlar ve görüşler bulunmaktadır ve bazı Müslüman topluluklar veya ülkeler, Müslüman olmayan erkeklerle evlenmeyi yasaklayan veya kısıtlayan yasal düzenlemelere sahip olabilir. Ayrıca, bu tür bir evlilik için bazı Müslümanlar, evlilik öncesi belirli şartlarının yerine getirilmesini isterler.

    Sonuç olarak, Müslüman bir kadının Müslüman olmayan bir erkekle evlenmesi İslam dininde bazı kısıtlamalarla karşılaşabilir. Ancak bu, Müslüman kadının yerel yasalara ve toplum normlarına uygun olarak gerçekleşebilir. Evlilikle ilgili kesin kurallar ve şartlar, kişinin mezhebi, coğrafi konumu ve yerel hukukun etkisi gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir.

    En iyi cevap

Cevapla