Dini açıdan evlenmenin yararları

Question

Evlenmenin Faydaları Nelerdir? Maddeler Halinde

islamda evliligin faydalari

islamda evliliğin faydaları

Evliliğin Erkeğe ve Kadına Faydaları

1. Neslin devamını temin:

Dinimizce evliliğin en büyük gayesi, kendine ve toplumuna sahip çıkan islam’ı bir hayat nizamı olarak kabul eden Hz. Muhammed (sav) ümmetinin çoğalmasıdır. Peygamber (sav) bir çok hadislerin de evliliği teşvik ederek, Kıyamet günü ümmetinin çokluğuyla iftihar edeceğini belirtmiştir.

Allah (c.c.) ise, birâyet-i kerimelerinde : “Onlar ki, Ey Rabbimiz, derler. Bize zevcelerimizden ve nesillerimizden gözlerimizin bebeği olacak sâlih insanlar ihsan et. Bizi takva sahiplerine rehber kıl.” (Furkan 74) buyur maktadır.

Bu deliller bize gösteriyor ki, evliliğin en önemli gayesi, neslin ve Peygamber ümmetinin çoğalmasıdır. Şehvet ise, neslin devamını sağla maya ve onu elde etmeye götüren bir vasıtadır.

2. Fuhuş kapısını kapamak :

Dinimiz, aklı, dini, nefsi, nesli ve malı muhafazayı ister ve bunu tüm Müslümanlardan özellikle ister. Zinayı şiddetle yasaklayan dinimiz, buna karşılık evlenmeyi teşvik ederek, ruhen ve bedenen sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlamayı gaye edinmiştir.

Şeytandan korunmanın ve azgın şehevî arzulardan kurtulmanın yolu evliliktir. Nefis ayaklandığında artık ona ne akıl ve ne de din karşı koya bilir. Şeytanın insanı saptırmada, Allah’a kulluktan uzaklaştırmada kullandığı en cazip vasıtalardan birisi hiç şüphesiz şehvettir. Evlilikle birlikte insan, fıtratındaki şehvet arzusunu meşru yollardan gidermiş olur. Şeytanın oyununa gelmeyerek de onu çılgına çevirir. Dinini tam olarak yaşama fırsatını bulur. Bu konuda, her şeyiyle bizlere örnek olan

Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor: “Kim evlenirse imanının yarısını tamamlamış olur, kalan yarısı hakkında ise Allah’tan korksun.”

Şeytan, kişinin şehvetini tahrik etmek için, kadına bakmayı güzel gösterir. Bu tuzaktan kurtulmanın yolu Rasulullah’ın evrensel mesajından
geçmektedir. Hz. Muhammed (sav) şöyle buyuruyor: “Biriniz, hoşuna giden bir kadın görür ve kalbi vesveselenirse, hemen hanımının yanına dönerek onunla cinsi münasebette bulunsun, çünkü bu, nefsindeki şeyi giderir.” (38)

Bütün bu deliller gösteriyor ki, azgın şehvetin belalarından kurtulmak, şeytanın tuzaklarından kaçınmak ve zina fuhşiyatından emin olmak, İslâm’ın davet ettiği evlilik vasıtasıyla mümkün olabilir.

3. Toplumun namuslarının korunmasını ve huzurunu sağlamak :

Zinaya açılan kapıların kapanmasında büyük etkisi olan evliliğin diğer faydası da, namusların korunmasıdır. Evlilikle meşrû yoldan şehevi arzularını gideren bir insan, gayrı meşru yollara başvurmaz. Namuslu insanların namuslarına göz dikmez.

Evlilikle birlikte cinsî sapıklıklar ortadan kalkar. Ancak evliliklerin olmadığı ya da kolaylaştırılmadığı toplumlarda sapıklıklar çoğalır, namus lar tehdit altında kalır, tecavüzler artar. Bütün bunların sonucunda ise, cinayetler ve intiharlar had safhaya çıkar. Sapıklığa yeltenen namussuzlar tecavüz ettikleri kadınları, kızları hatta küçücük çocukları sonuçta öldürür ler. Ya da, tecavüze uğrayan kadınlar ve kızlar aldıkları bu darbe sonu cunda toplumun kendisine hangi gözle bakacağını düşünerek intihar eder ler. Bunun sonucunda pekçok mutlu aile yuvası yıkılır. Bugün böylesi olaylar iyice çoğalmış, insanlık bu tür illetlerle karşı karşıya kalmıştır. Bütün bunlardan kurtulmanın yolu, İslam’ın getirdiği evlilik düzenini toplumda en güzel ve en kolay şekilde işletmektir.

4. Kişiyi taat ve ibadetlere karşı takviye etmek :

Nefis, ibadet ve zikirden usanır ve kaçar. Çünkü ibadet ve zikir ona zor gelir. Zoraki olarak ibadete sevkedilince azgınlaşır ve nefret eder. Ancak zaman zaman lezzetlerle onu rahatlatınca ibadete karşı güç ve neşe kazanır. Kişinin zaman zaman eşiyle bir araya gelip sohbet etmesinde, erkeğin ve kadının kalbini rahatlatan ve sıkıntılarını gideren özellikler
vardır. Bu konuda Cenab-ı Allah şöyle buyuruyor: “O sizi bir candan yaratan, bundan aç gönlü kendisine yatışıp- isınsın diye, eşini yaratandır. ” (Araf 189)

Evlilik, eşlerin ibadetlerinde ve Allah’ın emir ve yasaklarına uymada büyük bir güç kaynağıdır. Eşlerin birbirleriyle sohbetleri ve eğlenmeleri nefislerin yatışması ve rahatlaması için birebirdir. Bunun için evlilik bu alanda da insana büyük fayda sağlamaktadır.

5. Evlilik, üzüntü ve sevinçlerin paylaşılmasına sebep olur

İnsan, insan olması sebebiyle bazen sevinir, bazen de üzülür. Sevinçli hallerinde de, üzüntülü hallerinde de bunları paylaşacak bir arkadaş arar. Bu konuda, paylaşacak birilerini bulamadığında bunalıma girer. Evliler ise, bu anlarını birbirleriyle paylaşırlar, birbirleriyle yardımlaşırlar, birbirlerinin sıkıntılarını hafifletirler, gamlı, kederli zamanlarını mutluluğa çevirirler.

Evlenmeyen kadın ve erkekler ise, bu ihtiyaçlarını gideremediklerinden sürekli bir bunalım içinde yaşarlar. İster zengin, isterse meşhur olsunlar, bu tür insanlar daima sevinçlerini, dertlerini, üzüntülerini paylaşacak birilerinin özlemini çekerler. Evlilik dışı yollardan bu ihtiyaçlarını tam manasıyla gidermeleri de mümkün değildir. Çoğunlukla yaşadıkları gayrimeşru hayat, menfaate dayanır. Bundan dolayı aralarındaki ilişkiler, menfaatler sona erince biter. Zaten günümüzde gayri meşru hayat yaşayan insanların sonlarının çok acı olduğuna da şahit oluyoruz. İhtiyarlayıp, güzellikleri yok olduğunda etraflarında pervane olanların hiçbirinin kalmaması ve yapayalnız, sefalet içinde ölümü tatmaları gayrı meşru bir hayatın insanı daha bu dünyadayken ne hallere düşürdüğünü görüyoruz.

6. Evlilik, eşler için bir sevap havuzudur.

Mü’min erkek ve kadının en büyük hedefi, doğumla ölüm arasındaki kısa zamanı, Allah’ın rızasını kazanacak ameller işleyerek geçirmektir. Evlilik salih ameller kazandıran bir ibadettir. Evlilik, harama açılan yolları kapaması, kadın ve erkeklerin harama düşmesine engel olması, şehevi arzuların meşru yoldan giderilmesi ve namusların korunması vasıtası olması sebebiyle sevap kaynağıdır. Bunların dışında erkeğin hanımın ihtiyaçlarını gidermesi, kadının kocasının meşru isteklerini yerine getirme
si ve çocuklarıyla ilgilenmesi gibi konularda da evlilik, sevap vasıtasıdır.

7. Evlilik, kadının değerini artırır.

Kadını kadın yapan, değerini artıran, gerçek kimliğine kavuşmasını sağlayan İslam’dır. Kitabımızın başında belirtildiği gibi islam öncesi toplumlarla, günümüzdeki gayrı İslami hayat yaşayan cemiyetlerde kadın değeri yoktur. Kadın bir mal gibi görülür. İnsanlığın tüketimini artırmak için bir reklam aracı olarak kullanılan kadın, İslam’ın kendisine sunduğu değerle birlikte gerçek kimliğine kavuşmuştur. Kadının değerini artıran şeylerden birisi de evliliktir. Evliliğin kendisine sunduğu haklar vesilesiyle evlilik boyunca ve evliliğinin sona ermesi halinde (boşanma veya kocanın vefatı v.s.) elde edeceği haklar bellidir. Mağdur olmaz. Ama evlilik dışı ilişkilerin yaygınlaştığı ve teşvik edildiği günümüz toplumlarında kadın daima bir mal gibi görülmekte ve kullanıldıktan sonra atılmaktadır.

İşte dinimiz kadına gerçek değerini vererek, onu atilip-itilen, bir mal gibi alınıp-satılan konumdan kurtarmıştır.

Kaynak: Delilleriyle Kadın ve aile ilmihali ravza yayınları

Evliliğin Diğer Faydaları

1. Yaşlılık halinde himaye edilmek.

2. Aile saadetinden faydalanıp şükretmek.

3. Çocuk sevgisini tatmak.

4. Gayrı meşrû çocukların doğmasına engel olmak

5. Ev işlerinde yardımlaşmak.

6. Yakınları ve akrabaları çoğaltmak.

7. Nefis mücahedesi yapmak

Evliliğin faydaları tabii ki, bunlarla sınırlı değildir. Belirttiklerimizin dışında daha pekçok faydaları vardır. Biz ondört tanesini belirtmekle yetindik

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2023-01-21T21:26:44+03:00

    İslam dini açısından ve insanlık açısından evlenmenin birçok yararı vardır en önemli yararı kişinin fotoğrafını uygun davranmasıdır

    Çünkü evlenmemek fıtrata aykırıdır insan evlenmeye ihtiyaç duyar vlenmeyen insan bir ömür kendini eksik hisseder

    Evlenmenin diğer yararı ise neslin devamıdır insanların çocuk sahibi olmaları bu lezzeti tatmalarıdır

    Son olarak bu da çok önemli ki insan helal yönüne şerbetini gidermenin tek yolu evlenmektir

    En iyi cevap
    1
    2023-04-29T15:16:26+03:00

    İslam dininde evlilik, insanlar arasındaki en kutsal bağlardan biridir ve birçok faydası vardır. Bazıları şunlardır:

    1. Huzur ve Mutluluk: Evlilik, karı-koca arasındaki sevgi ve saygı ile birlikte huzur ve mutluluk getirir.
    2. Aile Kurmak: Evlilik, aile kurmanın yasal ve doğal bir yoludur. Allah, insanları nesillerini devam ettirmeleri ve birbirlerine destek olmaları için bir araya getirir.
    3. Cinsel Tatmin: Evlilik, cinsel arzuları tatmin etmenin meşru bir yoludur ve zina gibi günah olan davranışlardan kaçınmak için önemlidir.
    4. İman ve Takva: Evlilik, iki Müslüman arasında yapıldığında, dinin emirlerini takip etmek için birbirlerine yardımcı olurlar ve birbirlerini Allah’a yakınlaştırmak için çaba gösterirler.
    5. İyilik ve Merhamet: Evlilik, birbirlerine karşı iyilik ve merhamet göstermek için bir fırsattır. Karı-koca, birbirlerinin haklarına saygı gösterir ve birbirlerinin duygusal ve maddi ihtiyaçlarını karşılarlar.
    6. Çocuk Sahibi Olma: Evlilik, çocuk sahibi olmanın meşru bir yoludur ve Allah’ın rahmeti olarak kabul edilir. Çocuklar, ebeveynlerin sevgi, koruma ve rehberliğine ihtiyaç duyarlar.
    7. Toplumsal Denge: Evlilik, toplumda bir denge unsuru olarak kabul edilir ve sağlıklı bir toplumun temel taşıdır. Evlilik, aile bağlarını güçlendirir ve aileler arasındaki ilişkileri pekiştirir.

    Bu nedenlerden dolayı, İslam dininde evlenmek teşvik edilir ve evlilik kutsal bir bağ olarak kabul edilir.

Cevapla