Dini kavram olarak “Latife” ne demek

Question

Latife anlamı nedir dini?

“İnce/şeffaf (kalının zıddı) ve hafif olmak; yumuşak/nazik (sertin zıddı) olmak; zayıf olmak” anlamındaki lütf/letafet kökünden türeyen latif kelimesinin dişil şekli olup “ince, hafif ve yumuşak şey; anlamı kapalı söz, şaka” demektir (latife; çoğulu: letaif).

Tasavvuf terimi olarak insandaki ilahi cevher; son derece ince bir mâna ifade eden, kelimelerle açıkça anlatılamayan, işaret yoluyla ehline söylenilebilen, tadı larak ve yaşanarak öğrenilen bilgiler.

Sofiler, insanı insan yapan ve onun hakikatini oluşturan ruhani cevhere latife-i rabbaniyye veya rühi menfüh, bu ilahi latifenin nefse en yakın mertebesine de latîfe-i insaniyye adını vermişlerdir. Latife-i insäniyyeye kalb, nefs-i nåtıka, hakikat-i insan da denir. İnsan, anâsır-ı erbaa denilen dört unsurla (toprak, su, hava ve ateş) altı latifeden meydana gelmiştir. Bu altı latifeden biri halk (bilinen, maddi), diğerleri emir (gaybi, manevi) âlemine aittir. Halk ålemine ait olan latifeye nefs-i hayvaní (nefs-i şehvaní) adı verilir. Emir âlemine ait latifeler kalb, ruh, sır, hafi ve ahfådan ibarettir (bk. letäif-i hamse).

İnsandaki ruhani latife insanı insan yapan, onun hakikatini oluşturan ve yaratıkların en üstünü (eşref-i mahlükat) olmasını sağlayan ilahi bir cevherdir. Akl-i evvel, levh-i mahfuz, hakikat-i Muhammediyye, nûr-ı Muhammediî ve nefs-i külli gibi isimler de verilen bu ilahi hakikatin mazharı insan olup başka hiçbir varlıkta tecellisi söz konusu değildir. Bundan dolayı insan Allah’ın yeryüzündeki halifesi kabul edilir. İnsandaki bu ilahi latife bedenin ölümüyle ölmez. Hem kendini ve içinde yaşadığı evreni hem yaratıcısını idrak eder. Bu özelliği ile de emir ve yasaklara muhatap kılınmıştır.

Dini Sitelerimiz

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    3
    2025-02-16T19:08:14+03:00

    Latîfe kelimesi tasavvufta, kelimelerle tam olarak ifade edilemeyen, ancak işaret yoluyla anlatılabilen derin mânâları ifade eder. Sûfîler, insanı insan yapan ve onun hakikatini oluşturan ilâhî cevhere “latîfe-i rabbâniyye” derler. İnsanın, dört unsur (toprak, su, hava, ateş) ve altı latifeden meydana geldiğini kabul ederler. Latifelerden biri halk âlemine (nefs-i hayvânî), diğerleri emir âlemine (kalb, ruh, sır, hafî, ahfâ) aittir.

    İnsandaki ilâhî latife, onun “eşref-i mahlûkāt” olmasını sağlar ve Allah’ın yeryüzündeki halifesi olmasına vesile olur. Bu latife, Allah’ın “kün” emriyle yaratılmış olup ölümsüzdür ve emir ve nehiylere muhatap kılınmıştır. Ancak tasavvuf ehline göre bu latifenin fonksiyonlarını tam anlamıyla icra edebilmesi için seyrüsülûk adı verilen mânevî bir eğitim gereklidir. Böyle bir eğitimden geçen kişi, nefs-i hayvânînin hâkimiyetinden kurtulup ilâhî nur ile aydınlanarak mârifet ve muhabbet-i ilâhîye ulaşır.

    En iyi cevap

Cevapla