Dini nikâh akdinden önce boşanma

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Bir kadın nikâh akdinden önce boşanabilir mi?

Dini nikah akdinden once bosanma

Kadın dini nikâhı kıyılmadan önce bozabilir mi Diyanet

Fakihler, “Mü’min kadınları nikâhlayıp da sonra kendilerine dokunmadan, onları boşadığınız zaman…” âyetine dayanarak, talâkın nikâhtan önce olamayacağında icmâ etmişlerdir. Çünkü Allah Teâlâ âyette evvelâ “nikâh”ı, sonra “talak”ı zikretmiştir. Resûlullah (s.a.v.) da “Nikâhtan evvel talâk yoktur.” buyurmuştur.

Yalnız, bir kimsenin, “Ben falanla evlenirsem, o benden boştur.” veya “Evleneceğim kadın benden boştur.” gibi sözlerle kadının talâkını nikâha bağlaması halinde boşamanın vâki olup olmayacağı hususunda ihtilâf ederek iki görüşe ayrılmışlardır.

İmâm Şâfiî (rh.a.) ile İmâm Hanbel’e (rh.a.) göre, bir kimse evleneceği bir kadının veya evleneceği herhangi bir kadının talâkını nikâha bağlaması ve sonra da o kadınla evlenmesi halinde o kadın boşanmış sayılamaz. Bu görüş İbn Abbâs’tan (r.a) da rivâyet edilmiştir.

İmâm Ebû Hanife (r.a) ile İmâm Mâlik’e (rh.a.) göre ise evlenilmeden önce talâk bir kadının nikâhına bağlanırsa -meselâ, “Ben Hind ile evlenirsem, o benden boştur” denilirse- o kadınla evlenildiği takdirde kadın hemen boş olur. Bu görüş de İbn Mes’ûd’dan rivâyet edilmiştir.

Şâfiî ve Hanbelîlerin delilleri

1. Nasıl yabancı bir kadına, “Sen benden boşsun” demekle talâk vâki olmazsa evlenilecek bir kadına, evlenmeden önce, “Seninle evle nirsem benden boşsun.” denilmesiyle de talâk vâki olmaz. Zira talâk için nikâh mülkiyeti lazımdır. Böyle bir halde ise nikâh mülkiyeti yok tur.

2. Resûlullah (s.a.v.), “İnsan mâlik olmadığı birşeyi nezredemez. Mâlik olmadığı bir köleyi âzâd edemediği gibi, mâlik olmadığı bir ka dını da boşayamaz.” buyurmuştur.”
Sahâbe ve tâbiinin cumhûru da bu görüşte idiler. Hatta İmâm Buhârî, “Nikâhtan evvel talâk yoktur.” bahsinde sahâbî ve tâbiînden 24 kişinin adını saymıştır. Bu görüş İbn Abbâs’tan da rivayet edilmiştir. İbn Abbâs’a (r.a), “Bir adam evlenmeden önce evleneceği kadının talâkını nikâh akdine bağlasa kadın boş olur mu?” diye sorulunca, “Boş olmaz.” cevabını vermiştir.

İbn Abbâs’a, “İbn Mes’ûd bu hususta sana muhâlefet ederek böyle bir talâkın vukûuna hükmediyor.” denilince de “Allah Ebû Abdurrahman’ı affetsin. Eğer onun dediği gibi olsaydı, Allah Teâlâ’nın “Ey imân edenler! Mü’min kadınları boşayıp da sonra nikâhladığınız zaman…” demesi gerekirdi. Hâlbuki Allah Teâlâ öyle değil, “Ey imân edenler! Mü’min kadınları nikâhlayıp da sonra… boşadığınız za man…” demektedir.” demiştir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-07T20:14:02+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Dini nikah, İslam dininde resmi nikahın yanı sıra geçerli olan bir nikah türüdür. Ancak, bazı ülkelerde dini nikahın yasal bir geçerliliği yoktur ve sadece resmi nikah geçerlidir.

    Dini nikah akdinden önce boşanma durumunda, İslam hukukuna göre bu durum geçerli sayılmaz. Çünkü dini nikah sadece resmi nikahın tamamlanmasından sonra gerçekleştirilebilir ve ancak bu şekilde geçerli sayılır. Bu nedenle, dini nikah akdinden önce boşanma durumunda, evlilik resmi olarak gerçekleşmemiştir ve dolayısıyla boşanma da geçerli değildir.

    Ancak, dini nikahın yasal bir geçerliliği olduğu ülkelerde, dini nikahın yasal bir zemine oturtulması için resmi nikahın da tamamlanması gerekmektedir. Bu nedenle, dini nikahın geçerli sayılabilmesi için öncelikle resmi nikahın tamamlanması gerekmektedir.

    Sonuç olarak, dini nikah akdinden önce boşanma durumunda, bu durum geçerli sayılmaz ve evlilik resmi olarak gerçekleşmemiştir. Ancak, dini nikahın yasal bir geçerliliği olduğu ülkelerde, dini nikahın yasal bir zemine oturtulabilmesi için öncelikle resmi nikahın tamamlanması gerekmektedir.

Cevapla