Paylaş
Dini nikah nedir diyanet
Question
Dini nikah ne demek kısa bilgi
Bütün şartların yerine getirilmesi neticesinde icra edilen bir resmi nikah, dinen de muteberdir.
Evlenecek kişiler resmi nikâhtan sonra, isterlerse evlerinde veya münasip bir yerde istedikleri kişilere Kur’an-ı Kerim’den bir bölüm okutup dua ettirip nikâh kıydırabilirler.
Kurulan yuvanın mutluluklar getirmesi, salih ve sağlıklı nesillere vesile olması için dua edilmesi elbette iyidir.
Bu aynı zamanda örfümüze de uygundur. Ancak günümüzde resmi nikâh olmadan dinî nikâh yapılması kadının ve çocukların haklarının korunması açısından uygun değildir.
Nikâh kıyıldığında dinen evlilik hayatı başlar ve karı-koca arasında mehir, nafaka, miras gibi birtakım haklar ve sorumluluklar tahakkuk eder.
Günümüzde bu haklar, evlilik resmen tescil ettirilmeksizin korunamadığından, evlenecek kişilerin “resmî nikâh” kıyılmadan halk arasında “dinî nikâh” ya da “imam nikâhı” olarak bilinen nikah ile yetinmeleri uygun değildir.
Not: Tavsiyemiz, Müftülüklerden randevu alınıp, hem dini hemde resmi nikahı bir arada yapılmasıdır.
Kaynak Diyanet
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Dini nikah, İslam hukukunda geçerli olan evlilik şekillerinden biridir. Dini nikah, resmi nikahın yapılmadığı durumlarda çiftler arasında gerçekleştirilen bir nikah türüdür. Bu nikah, İslam dini açısından geçerli kabul edilir ancak devlet tarafından tanınmaz.
Dini nikah, çiftlerin aileleri veya dini yetkililer tarafından kıyılabilir. Nikah töreni, Kur’an-ı Kerim’den ayetler okunarak ve duası yapılırak gerçekleştirilir. Dini nikahın gerçekleştirilmesi için belirli şartlar vardır. Nikahın gerçekleşmesi için evlenecek kişilerin Müslüman olması, evlenecek kişilerin karşılıklı olarak kabul ettiği bir mahr (dowry) belirlenmesi ve evlenecek kişilerin rızası alınması gerekmektedir.
Dini nikahın İslam hukukunda birçok önemi vardır. Nikah, Müslümanlar için evliliği resmileştirir ve çiftlerin evliliklerinin bir İslami sözleşme olduğunu belirtir. Ayrıca, dini nikah, evlilikte sadakat, sevgi, saygı ve diğer evlilik yükümlülükleri konusunda çiftler arasında anlaşma sağlar.
Ancak dini nikahın resmi nikaha göre bazı dezavantajları da vardır. Resmi nikah yapılmadan yapılan dini nikah, evliliğin yasal olarak tanınmasını sağlamaz. Bu nedenle, dini nikah yalnızca evlilik öncesinde çiftler arasındaki bir sözleşme olarak kabul edilir ve hukuki açıdan bir geçerliliği yoktur. Bu nedenle, çiftlerin resmi nikah yapmaları ve evliliklerini yasal olarak kaydetmeleri önemlidir.
Nikah
Selamınaleyküm, hocam ben boşandıktan 1 buçuk ay sonra evlendkm hem dini nikahla hemde resmi nikahla, resmi olarak iddet müddetini mahkeme kararı ile kaldırdık hamileleik olmadığı için. Djni nikahıda boşandığım eşim 3 ayrı mekanda 3 defa 3ten 9 a şart olsun boşol demişti ve hamilelik te kesinlikle olmadığı için iki nikah içinde bi sakınca olmaz demişti nikahımı kıyan hoca doğru bilgi midir bu ? Şu an dini nikahımız geçersiz midir ? Yoksa geçerli mi?
Ve aleykümselam.
İslam’da, boşanma sonrası kadının yeniden evlenebilmesi için iddet süresi vardır. İddet süresi, kadının hamile olmadığını tespit etmek ve boşanma sonrası süreçte kadının haklarını korumak amacıyla belirlenmiştir. Boşandıktan sonra iddet süresi genel olarak üç hayız (adet) dönemi ya da hamilelik durumu varsa doğumun gerçekleşmesi şeklinde belirlenir. Ancak mahkeme kararıyla iddet süresinin kaldırılması, eğer kadının hamile olmadığı belirlenmişse, mümkündür.
Eşinizin sizi üç ayrı mekânda “üçten dokuza şart olsun, boş ol” şeklinde boşaması ise İslam’da üçlü talak anlamına gelir. Üçlü talak, geri dönüşü olmayan bir boşanma şeklidir ve bu durumda tarafların tekrar evlenebilmesi için kadının başka birisiyle gerçek bir evlilik yapıp bu evlilikten boşanması gerekmektedir (hülle durumu). Eğer üçlü talak verilmişse, eski eşle yeniden nikah kıyılması İslam’a uygun değildir ve bu durumda kıyılan dini nikah geçersiz sayılır.
Sizin durumunuzda, dini nikahı kıyan hoca, eğer üçlü talak verilmişse ve bu talak geri alınamayacak bir şekilde yapılmışsa, nikahınızı kıyarken hata yapmıştır ve bu nikah geçersizdir. Bu konuda kesin bilgi alabilmek için yerel bir müftü veya güvenilir bir İslam hukukçusuna başvurmanız faydalı olacaktır.
Özetle, eski eşinizin sizi üçlü talak ile boşaması durumunda, şu anki dini nikahınız İslam’a göre geçerli değildir. Ancak durumunuzu tam olarak anlamak ve uygun bir çözüm bulmak adına, uzman bir hocaya ya da müftüye danışmanız yerinde olacaktır.