Dini Nikah şahitleri ve vekilleri kimler olmalı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İmam Nikahı şahitleri ve vekilleri

Imam Nikahi sahitleri ve vekilleri

Sayın hocam, 1990’lı yıllarda bir yolculuk esnasında yanımda oturan kişiyle dini konulardan bahsederken konu nikâh kıyma meselesinde geldi, vekâleten kıyılan nikâhın iki şahidin huzurunda nikâh kıyılması gerekir dedim. İki erkek veya bir erkek, iki kadının huzurunda imam nikâhlarını kıyar dedim. Yanımdaki arkadaşta ben bir nikâh kıydım ama Damadın babası vekil, diğer bir kişide kızın vekili, nikâh meclisinde eşim de hazır bulunuyordu. Bende nikâhı bu şekilde kıydım. Arkadaşa böyle nikâh kıyılmaz dedim. Eyvah dedi, ben şahitleri unuttum dedi. O gündür bu gündür hiç unutamaiyorum bu soruyu hocalarımızdan soralım dedim.
Söz konusu yıllar önce şahitsiz kıyılan bir nikâhı kıyan arkadaşın şahitleri unutması sonucu ne yapması gerekirdi. Aklıma takılan bu soruyu cevaplandırırsanız memnun olurum.

Answers ( 1 )

    0
    2021-07-02T23:12:24+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Nikâh akdinin geçerli olmasının şartlarından biri de nikâhın şahitler huzurunda akdedilmesidir. En az iki şahit bulunmadan kıyılan nikâh akdi geçerli değildir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.); “Şahitler olmadan kıyılan nikâh geçerli olmaz” (Tirmizi, Nikâh, 15) buyurarak nikâhtaki en önemli şartlardan birinin şahitlik olduğunu belirtmiştir. Nikâh akdinde şahitlerin; erkeğin şahidi ve kızın şahidi şeklinde bir ayrıma tabi tutulması şart değildir.

    Hanefi âlimleri dışındaki müctehidler, şahitlerin ikisinin de erkek olmasını şart koşmuş, Hanefiler ise bir erkek ve iki kadının şahitliğini yeterli görmüşlerdir. Nikâhta şahitliğin şart koşulması aleniliği sağlamak ve yapılan evliliğe şaibe karışmasını önlemek içindir.

    Ayrıca şahitlerin müslüman ve tam ehliyetli (temyiz gücüne sahip, âkil baliğ) olması gerekir. Şu kadar var ki evlenilecek kadın Ehl-i kitaptan biri ise şahitler de Ehl-i kitaptan olabilir (Merğînânî, el-Hidâye, III, 8).

  1. komutan
    0
    2023-06-12T09:26:56+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Dini nikahın şahitleri ve vekilleri İslam dinine göre belirlenmiştir. Nikahın geçerli olması için şu şekilde belirlenen şahitler ve vekillerin bulunması gerekmektedir:

    1. Nikah Şahitleri: Nikahın geçerli olması için en az iki müslüman erkeğin veya bir erkek ve bir kadının şahitlik etmesi gerekmektedir. Bu şahitler, akıl sahibi, ergenlik çağına erişmiş, dinen akid yapma yetkisine sahip bireyler olmalıdır. Şahitler, nikah akdinin gerçekleştirildiğine ve tarafların rızasıyla gerçekleştiğine şahitlik ederler.
    2. Nikah Vekilleri: Taraflar, nikah akdini kendileri gerçekleştiremiyorsa, vekil tayin edebilirler. Vekil, tarafların adına nikah akdini gerçekleştiren kişidir. Kadın veya erkek için ayrı ayrı birer vekil tayin edilebilir. Vekilin, nikah akdini gerçekleştirme konusunda yetkili olması ve tarafların rızasını taşıması gerekmektedir. Vekil, nikah akdini tarafların huzurunda ve şahitlerin önünde gerçekleştirir.
    En iyi cevap

Cevapla