Dini nikah şart mıdır?

Question

Dini nikah denilen imam nikahı kıymak şart mıdır?

Dini nikah sart midir

Eşimle 8 senedir evliyiz nikâhımızı kıyanlardan dolayı şubelerinde var bir çok kez eşim de bende gittik boşanmaya karar verdik 2 evladımız var huzurumuz mutluluğumuz yok gidip gelmeler nikâhımızı bitirmiş midir tekrar tazelesek olur mu belki de huzurumuz bunun için yok Rabbim bizi eş eder mi?

CEVAP:

Öncelikle şunu bilmeniz gerekir ki nikah tektir iki nikah olmaz fakat Türkiye’de inkılaptan sonra müslümanlar ikinci bir nikah olan ini nikah veya İmam nikahına kıydırmayı gerekli görüyorlar nedeni ise nikah diyen kişinin dini hükümleri bilmemesi ve bu konuda Ehil olmamasıdır.
Resmi nikah kıyılırken kıyan kişinin dini hükümleri bilmesi nikahta anılan şartları göz önünde bulundurması gerekir fakat bu maalesef resmi nikah kıyılırken göz önünde bulundurulmuyor bundan dolayı Türkiye’deki Müslümanlar resmi nikahı ile birlikte dini nikah kıymayı şart olarak görürler.

Şayet Türkiye’de resmi nikah kıyıldığı zaman bir hoca Bir alim tarafından kıyılır ve dini hükümler yerine gelir ise ayrıca bir dini nikahı kıymaya gerek kalmaz

Sorunuza cevap:

İslam dininde erkek karısını 3 defa boş ol veya boşadım diyerek boşamaz ise karısı boşalmaz, dini nikahınız konusunda bilgi almak için size en yakın il veya ilçe müftülüğüne mutlaka başvurunuz. Çünkü dinini nikah ve boşanma konusunda fetva vermek için mutlaka karı kocayı dinlemek gerekir

Dini nikahın şart olup olmadığı, İslam hukukunda farklı görüşlere konu olmuştur.

İslam hukukunun temel kaynakları olan Kur’an ve sünnette, dini nikahın şart olup olmadığına dair doğrudan bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak, bazı ayetler ve hadisler, dini nikahın önemine işaret etmektedir.

Kur’an-ı Kerim’de, evlilik “nikah” kelimesiyle ifade edilmiştir. Nikah kelimesinin, “bir şeyi bağlamak, birleştirmek” anlamına geldiği bilinmektedir. Bu bağlamda, nikah, kadın ve erkeği bir araya getiren, onları evlilik birliği içinde birleştiren bir sözleşme olarak tanımlanabilir.

Hz. Peygamber (s.a.v.), evliliği teşvik etmiş ve evlilik için dini nikahın gerekliliğini vurgulamıştır. Örneğin, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

“Evlenin, çoğalın! Ben kıyamet gününde sizin çokluğunuzla övüneceğim.” (Tirmizî, Nikâh, 1)

Hz. Peygamber (s.a.v.), ayrıca, dini nikahın olmadığı evliliklerin geçersiz olduğunu belirtmiştir. Örneğin, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

“Nikâh ancak iki şahitle olur.” (Ebû Dâvûd, Nikah, 20)

Dini nikahın şart olup olmadığına dair farklı görüşler şunlardır:

Günümüzde, Türkiye’de resmi nikahın geçerliliği kabul edilmektedir. Ancak, dini nikahın da yapılması tavsiye edilmektedir. Dini nikah, evliliğin dini yönünü tamamlamakta ve evliliğin kutsallığını artırmaktadır.

BENZER KONULAR:

Cevapla