Paylaş
Dini nikahım düşmüşmüdür
Question
Dini nikah düşmesi
Merhaba hayırlı geceler hocam. Ben yeni dini nikahlı evlendim. İnsanı dinden neler çıkarır bilmiyordum bunları araştırdım öğrendim. Bir yakınım Allah ile ilgili gülerek birşey söyledi fakat dediği şeye tövbe dedim git git gülme sus dedim fakat gitmedi bende elimde olmadan o gülünce güldüm normal yaşamda da herşeye gülen birisiyim kendimi tutamam. Sonra bu kişiye dinden çıktığım korkusu ile nikahımı düşürdün dinden çıkardım dedim birşey olur mu ve münafık kelimesini kullandım fakat birşeye inanmıyor manasında değil sinirimden öyle söyledim. Aklımdan Allah ile ilgili kötü sözler geçiyor bunu dilimle ikrar etmedim dua ediyorum tövbe ediyorum kelime i şehadet getiriyorum sanki ben kendim söylüyormuşum gibime geliyor çok korkuyorum dinden çıktım nikahım düştü diye eşimle bir arada olurken bile zina yapıyormuşum haram işliyormuşum gibi şeyler aklıma geliyor hatta eşimle yakınlaşmiyim diye aklımdan bu tür şeyler de geçiyor çok korkuyorum hocam ve bu durumu üstü kapalı anneme eşime ve arkadaşıma söyledim öğrenme emin olma amacı ile okb hastasıyım zaten sizce dini nikahım düşmüşmüdür dinden çıkmışmıyımdır Allah rızası için sorumu cevaplandırın içimi rahatlatın kafayı yemek üzereyim.
CEVAP:
Hayırlı geceler, öncelikle yaşadığınız bu korkuların ve şüphelerin sizi ne kadar zorladığını anlıyorum. Bu tür dini kaygılar, özellikle obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) olan kişilerde sıkça görülebilir. Ancak bu tür düşüncelerle nasıl başa çıkmanız gerektiği konusunda bazı önemli noktaları hatırlatmak isterim.
İrade ve Dinden Çıkma Meselesi: Bir kişinin dinden çıkması, bilinçli ve kasıtlı olarak İslam’ı terk etmeye yönelik bir niyetle gerçekleşir. Düşünceler ya da istemsiz tepkiler, dinden çıkma anlamına gelmez. Eğer içinden geçen kötü düşünceler size rahatsızlık veriyor ve bunlardan dolayı pişmanlık duyuyor, tövbe ediyor ve dua ediyorsanız, bu zaten imanınızı korumaya çalıştığınızın bir göstergesidir. İslam’a göre, bir kişi istemsiz olarak ya da dalgınlıkla dinden çıkaran bir söz söylemişse bile, bunun kasıtlı olmaması dinden çıkmış sayılmamasını sağlar.
Nikahın Durumu: Dinden çıkma, ancak bilinçli ve kasıtlı bir iradeyle olur. Sizin durumunuzda ise, yaşadığınız korku ve endişeler OKB kaynaklı olabilir. Ayrıca, bir kişinin içinden geçen düşünceler veya istemsizce yapılan şeyler nikahı düşürmez. Nikah, ancak eşlerden birinin bilinçli olarak İslam’ı terk etmesiyle bozulur. İçinde bulunduğunuz durumda, bu tür bir durumun söz konusu olmadığını söyleyebilirim.
Düşünceler ve Kaygılar: Aklınıza gelen olumsuz düşüncelerle mücadele ediyorsunuz ve bu konuda tövbe ediyorsunuz, dua ediyorsunuz. Bu zaten Allah’ın merhametine sığınma isteğinizin ve samimi bir mümin olduğunuzun işareti. Aklınıza kötü düşünceler geldiğinde hemen tövbe etmeniz, imanınızı kaybettiğiniz anlamına gelmez. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de sahabelere, “Şeytan sizi vesveseye düşürebilir, bu imanınızın bir göstergesidir” diyerek bu tür kaygıların, iman sahibi insanların başına gelebileceğini söylemiştir.
OKB ve Vesvese: OKB, özellikle dini konularda kişilere vesvese (kuruntular, gereksiz kaygılar) verebilir. Bu tür vesveselerden dolayı dini yükümlülüklerinizi kaybetmezsiniz. Eğer OKB teşhisi konmuşsa, bu durumu bir psikolog veya psikiyatrist ile konuşmanız faydalı olabilir. Çünkü OKB tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır ve vesveselerle başa çıkmak daha kolay hale gelebilir.
Sonuç olarak, ne dinden çıktığınız ne de nikahınızın bozulduğu gibi bir durum söz konusudur. Bu tür düşüncelerle karşılaştığınızda sakin olun, tövbenizi yapın, Allah’a sığının. Eşinizle olan ilişkinizde de haram bir durum söz konusu değildir. Allah rahmeti sonsuzdur ve samimi tövbeleri kabul eder. Siz de bu süreçte, Allah’a güvenmeye ve vesveselerin sizi etkilemesine izin vermemeye çalışın.
Eğer bu vesveseler devam ederse, hem dini hem psikolojik yardım almayı ihmal etmeyin. Allah size huzur ve ferahlık versin.
BENZER KONULAR:
- iyiliği emredip kendisi yapmamak ayet ve Hadislerle
- Umut verici ayetler arapça-türkçe ve açıklamalı
- Vitir namazı ilk ne zaman kılındı?
- Eşler arası cinsel ilişki
- Rahimehullah ne demek? arapça yazılışı
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 3 )
Öncelikle kişinin dinden çıkması için kasten ve bilerek, açık açık Allah’ı inkar etmesi, Allah’ın emir ve yasaklarından birini yok sayması veya Allah’ın emir ve yasaklarından herhangi birini hafife alarak dalga geçmesi gerekmektedir. Sizde biraz vesvese var. Sizlere tavsiyem bu vesveseden kurtulun. Aksi halde vesvese ile hayat yaşanmaz hale gelmektedir.
Kocam beni erkeklerle aldatıyor benim nikahım düşmüş müdür
İslam’da, eşin sadakati ve ahlaki değerler büyük bir öneme sahiptir. Kocanın ihanet etmesi, nikahın geçersiz olmasına doğrudan etki etmez, ancak eşinizin yaptığı davranışlar, sizin boşanma talep etme hakkınızı etkileyebilir.
Dini Nikahın Durumu: İslam’da bir kişinin eşini aldatması, özellikle ahlaki ve evlilik yükümlülüklerine aykırı davranışlar sergilemesi, evliliğin sona ermesine neden olabilir. Ancak sadece aldatma nedeniyle dini nikahın otomatik olarak geçersiz sayılması söz konusu değildir. Evliliğin feshi için daha çok boşanma (talak) veya hakem yolu gibi yöntemler kullanılabilir. Eğer kocanızın davranışları, sizin için dayanılmaz bir durum oluşturuyorsa, boşanma hakkınızı kullanabilirsiniz.
Boşanma (Talak) veya Fesih: İslam hukukunda boşanma (talak) veya evliliğin feshi mümkündür. Eğer kocanızın davranışları sizi rahatsız ediyorsa, bu konuda bir İslami merciye başvurarak evliliğinizin sona erdirilmesi talebinde bulunabilirsiniz. Bazı İslami hukuk anlayışlarında, kadının boşanma hakkı (fasih) vardır; yani kadının kocasının kötü davranışları, onu boşanma talebine haklı kılabilir.
Hukuki Boşanma: Eğer resmi nikahınız da varsa, medeni kanun hükümleri geçerli olacaktır. Türkiye gibi birçok ülkede dini nikah resmi nikahın yerine geçmez ve dini nikah, sadece dini yükümlülükler açısından geçerlidir. Eğer resmi nikahınız varsa, aldatma nedeniyle hukuken de boşanma hakkınız doğmuş olabilir.
Sonuç olarak, kocanızın aldatması dini nikahın geçerliliğini doğrudan etkilemez, ancak sizin boşanma talep etme hakkınızı etkileyebilir. Bu konuda daha detaylı bir yönlendirme almak için dini bir otoriteye veya bir aile avukatına danışmanız faydalı olacaktır.