Dinimi öğrenme ve yaşama konusunda yardım istiyorum

Question

Dinimi öğrenme ve yaşama

Dinimi ogrenme ve yasama

Merhaba hocam ben celalettin Allah yolunda gitmek istiyorum ama ertesi gün herşeyi boş geçiyorum. Bir türlü namaz kılamıyorum abdesti alamıyorum alıyorum ama dogrumu bende bilmiyorum azçok birşeyler biliyordum bildiklerimi de kaybettim sadece Fatiha süresi biliyorum camiye gidip namaz kılmıyorum cuma dahil düşmüşüm dünya hayatına geçim derdine farkındayım ne halde oldugumu ama bir türlü yapamıyorum ençok yapmak istediğim (( Kur’an’ı Kerim )) okuyabilmek istiyorum arapça ögrenmeye çalıştım ama bir türlü kafam almıyor Allah’ım sen günah yazma ezan seninden rahatsız olmaya başladım ezan okunuyor uzun geliyor bitmedi diyorum sen affet Allahım sen affet hocam derdim bu yardımcı olursanız sevinirim en azından bana bir yol gösterin bilgi verin

Cevap:

Önceden bir başka dine mensupken veya dini bir inancı yokken sonradan müslüman olan bir kimsenin hayatındaki en önemli dönüm noktası, hiç şüphesiz İslâm’a girdiği andır. Bu öyle bir an ki geçmişin tüm günahlarını silmekte ve müslüman olan kişinin hayatında tertemiz, bembeyaz bir sayfa açmaktadır. Şu halde bu tertemiz sayfanın kirlenmemesi ve iyi bir başlangıç yapılması, o kimsenin dünya ve ahiret mutluluğu açısından çok önemlidir.

Zerrece tereddüde yer vermeyen temiz bir imanla İslâm’a girdikten sonra İslâm’ı doğru bir şekilde öğrenme gayreti içine girmek gerekir. Çünkü İslâm’ın temel ve vazgeçilmez öğretilerini bilmeden İslâm’ı tam manasıyla yaşayabilmek pek mümkün olmaz. Gerçek bir mü’min, İslâm’ı iyi tanımalı, ona bilinçli bir şekilde sarılmalı ve onu hayata geçirmeye çalışmalıdır.

En iyi müslüman Allah’a karşı en yüce saygı gösteren müslümandır.Allah’a karşı en iyi saygı gösterebilmek İslâmi deyimiyle muttakilerden olabilmek için nasıl muttaki olunabileceğini bilmek gerekir. Bilgisiz bir şekilde İslâm’ı hayata geçirmek en azından istendiği şekilde hayata geçirmek pek mümkün olmaz bu durum, Işık olmadan, gece zifiri karanlıkta yol almaya benzer. Böyle bir kimse yoldaki işaretleri farkedemez ve muhtemelen farkında olmadan yoldan çıkabilir veya bir çukura yuvarlanabilir. İste bu sebeple hiç olmazsa asgari seviyede neyin doğru neyin yanlış olduğunu ayırtedebilecek; kimin doğru kimin yanlış söylediğini sezebilecek seviyede de olsa bir İslâmî bilgi elde etmek gayreti içinde olmak gerekir.

Az çok İslâmî bir bilgiye sahip olan insan, İslâm’ın aydınlık yolunu apaçık görebilir. Küfrün, şirkin, ahlâksızlığın İslâm’a ters düsen unsurlarını farkedebilir. En azından kendisine rehberlik yapmaya kalkan insanlardan hangisinin rehberlik yapabileceğini hangisinin yapamayacağını ayırdedebilir.

Çağımızda pek çok müslüman, mealesef, İslâm’ın güzelliklerini hayatlarına yansıtama mışlardır. Çünkü onlar da İslâm’ı yeterince öğrenebilmiş değillerdir.Bu yüzden yalnızca bugünkü müslüman toplulukları taklit ederek İslâm’ı doğru bir şekilde hayata geçirebilmek pek mümkün olamaz.

Kur’an-i Kerim, okumaları, anlamaları, içindekilere göre hareket etmeleri ve prensipleri ni hayata geçirmeleri için insanlara gönderilmiştir.

Peygamber Efendimiz de İslâm’ın nasıl hayata geçirileceğini bizzat yasayarak ve anlatarak göstermiştir. Öyleyse bir müslüman, Kur’an-i Kerim’i ve Peygamber Efendimizin İslâm’ı hayata geçiriş tarzını öğrenmeye gayret etmelidir ki, tam manasıyla Allah’a teslimiyet içinde olabilsin ve son peygamberin örnekliğinden yararlanabilsin.

İslâm’ı doğru kaynaklardan doğru bir şekilde öğrenmeye çalışmalıdır. Bunun için İslâm’ı bilen kimselerin kılavuzluğundan yararlanmak en kestirme yoldur. İslâm’ı öğrenirken belli bir sıra takibedilmeli ve kendisini öncelikle ilgilendiren konular dan başlamalı. Bir müslümanı kişisel olarak ilgilendiren en öncelikli konular ise yerine getirmekle yükümlü olduğu farzlar ve sakınması gereken haramlardır. Farzların basında da müslüman olduğu günden itibaren kılmaya başlaması gereken günlük ibadeti beş vakit namaz gelir. Yeni İslâm’a girmiş bir müslüman, bu konuda ya pratik olarak diğer Müslümanların kılavuzluğundan yararlanmalı yada konuyla ilgili hazırlanmış eğitici ve öğretici görüntülü yayınlardan istifade etmelidir.

Böylece bir mümin ilkönce yapabildiği kadarıyla günlük ibadeti olan namazları kılmaya baslar, bilahare yavaş yavaş eksikliklerini gidermeye gerekenleri öğrenmeye ve namazı usulüne uygun olarak kılmaya gayret eder.

“Ey insanlar ! Sizi de, sizden öncekileri de yaratan Rabbinize ibadet ediniz ki, (kötülüklerden) korunup sakınanlar olabilesiniz.” (Bakara Suresi, ayet;21)

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

    0
    2023-06-09T12:23:39+03:00

    İslam’ı öğrenmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

    Kur’an-ı Kerim’i okuyun: İslam’ı anlamak için Kur’an-ı Kerim’i doğrudan okumak en önemli adımlardan biridir. Kur’an’ı Türkçe veya ana dilinizde mealiyle birlikte okuyabilirsiniz. Ayrıca tefsirler okuyarak Kur’an ayetlerinin anlamını daha derinlemesine kavrayabilirsiniz.

    Hadisleri öğrenin: İslam’ın bir diğer önemli kaynağı olan hadisleri (Hz. Muhammed’in sözleri ve eylemlerini içeren rivayetler) öğrenmek, dinin doğru anlaşılması için önemlidir. Sahih al-Buhari ve Sahih Muslim gibi güvenilir hadis koleksiyonlarını inceleyebilirsiniz.

    İslam’ı öğreten kitaplar okuyun: İslam hakkında yazılmış kitaplar, temel prensipleri, ibadetleri, ahlaki değerleri ve İslam’ın tarihsel ve felsefi yönlerini daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. İslam alimlerinin eserlerini ve İslam’ın temel kaynaklarını incelemek önemlidir.

    İslami kaynaklardan öğretim alın: İslam’ı öğrenmek için dini bilgisi olan ve İslam eğitimi veren bir alim veya öğretmenden destek alabilirsiniz. Camilerde düzenlenen dini derslere katılabilir veya İslami eğitim merkezlerinden faydalanabilirsiniz.

    İslam’ı pratik edin: İslam’ı öğrenmek, sadece teorik bilgilerle sınırlı kalmamalı, aynı zamanda İslam’ın prensiplerini ve öğretilerini günlük yaşamınıza uygulamaya çalışmalısınız. Namaz kılma, oruç tutma, zekat verme gibi ibadetleri yerine getirerek ve İslami ahlaki değerleri benimseyerek İslam’ı yaşayabilirsiniz.

    İslam toplumuyla etkileşimde bulunun: İslam toplumuyla etkileşimde bulunmak, diğer Müslümanlarla tanışmak ve onlarla din hakkında konuşmak, İslam’ı daha iyi anlamanıza ve pratik hayatta uygulamanıza yardımcı olabilir. Camilerdeki etkinliklere katılmak veya İslam gruplarına katılmak gibi faaliyetlere dahil olabilirsiniz.

    Unutmayın, İslam’ı öğrenmek ve yaşamak sürekli bir süreçtir. Sabır, açık fikirli olma ve bilgiye açlık, İslam’ı daha iyi anlamanı

    En iyi cevap

Cevapla