Paylaş
Dinimizde Ahlak
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Dinimizdeki Ahlak Nasıl Olmalı ?
İslam ahlakı denildiğinde ilk aklımıza bu dini bize tebliğ eden, yaşayışı ve hayatıyla bize örnek olan Peygamber efendimiz geliyor. Hz. Aişe kendisinden Hz. Peygamberin ahlâkını öğrenmek isteyen sahabeye “Sen Kur’an okuyorsun değil mi? İşte Rasulullah’ın ahlâkı Kur’andır.“demiştir.[1] İslam ahlakının kaynağı Kur’an ve onun ışığında oluşan sünnettir. Kur’an-ı Kerim’de Hz. Peygamber malı, mevkii ve gücü ile övülmekten ziyade ahlaki üstünlüğü ile övülmektedir. “Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin”[2] ayeti: O’nun saygı değer bir karaktere, üstün bir şahsiyete sahip bulunduğunu ifade etmektedir.[3] O sadece ibadet hayatında değil hayatın her safhasında Allah’ın ahlakını uygulamaya geçirmiş; İslam ahlakına göre bir kul, bir peygamber, bir baba, bir eş, bir komşu, bir akraba ve bir idareci olmuştur.
Kuran’ın emir ve tavsiyelerini en iyi tatbik eden Hz. Peygamber, söylediğini, tavsiye ettiğini ve emrettiğini en önce kendisi uygulamıştır. Bunun aksi tek bir örnek yoktur. “ Bu yüzden düşmanları tarafından bile güvenilir sıfatı ile anılmıştır.”[4] Bir insanın inanmadığı veya yapmadığı bir şeyi söylemesi veya anlatması çok çirkin bir davranıştır. Kur’an’da bu davranış şiddetle kınanmaktadır. “Ey İman Edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz Allah katında büyük bir nefretle karşılanır”[5] ayeti bize bir uyarı niteliğindedir.
Peygamber efendimiz kendi idaresi altındaki kimselere kim olursa olsun, yanlış ve kötü bir davranışı vuku bulmamıştır. Peygamberimize yıllarca hizmet eden Enes bin Malik “Ben Rasulullah’a 10 yıl hizmet ettim. Bu süre içerisinde beni bir defa bile azarlamadı.”[6] Sözleriyle biz günümüz idarecilerine seslenmektedir. İnsanı insan olduğu için sevmek ve değer vermek; hangi mertebede, hangi konumda veya mevkide olursa olsun sevgi ve saygı göstermek Allah Resulünün temel ahlaki özelliklerinin başında gelir. Hutbemi Peygamber efendimizin duasıyla bitirmek istiyorum.
Allah’ım! Ayrılığa düşmekten, iki yüzlülükten ve kötü ahlaktan sana sığınırım. Beni ahlakın en güzeline kavuştur; çünkü insanı güzel ahlaka senden başkası kavuşturamaz. Kötü ahlaktan da beni uzaklaştır. Çünkü kötü ahlakı senden başka kimse benden uzaklaştıramaz![7]
Kaynaklar:
[1] – Müslim, Salatül Müsafirin 139
[2] -Kalem, (68/4)
[3] -Dr. Kerim Buladı, Peygamber gibi yaşamak, s10
[4] -A.g.e, s11
[5] -Saff (61(2-3)
(6) – Tecrid-i Sarih Tere xxx11, 137
(7) -Müslim, Salatü’l-Müsafirin,201
Benzer Konular:
Cevapla