Paylaş
Dinimizde Büyüklere Saygı
Question
Büyüklere Saygının Önemi
Kainatın düzeni içinde değerli bir yere sahip olan insanın bu düzen içinde uyması gereken ahlaki kurallar vardır. Bizi yaratan, farklı yetenek ve imkânlarla donatan Yüce Mevla’mız, toplum halinde yaşamanın kurallarını yüce kitabında bizlere bildirmiş ve bu kurallara uyarak huzur ve mutluluğu yakalayacağımıza işaret etmiştir. İşte bu kuralların en önemlilerinden biri de büyüklerimize karşı saygılı olmaktır.
Saygı; insanın kendi ile başkaları arasındaki hukuku bilip o hukuki sınırı muhafaza etmesi, başkalarının hak ve hukuna riayet edip bu hakların korunmasına özen göstermesidir.
Medeniyetin ve huzurun temelini karşılıklı sevgi ve saygı meydana getirir. Bu güzel özelliklerden yoksun olan toplumlarda sıkıntılar baş gösterir, kin ve düşmanlıklar görülür. Huzur içinde yaşamanın sigortası; toplum içinde herkesin birbirinin haklarına saygı duyması, büyüklerin büyüklüğünü, küçüklerin de küçüklüğünü bilerek hareket etmesidir.
Büyüklerimize saygı, öncelikle onların toplum için vazgeçilmez olduklarını, içinde bulundukları ortamda bereket kaynağı olup tecrübeleriyle bizleri daha ileriye ve doğruya ulaştıracaklarına inandığımız ve o doğrultuda hareket ettiğimiz zaman gerçek anlamını bulacaktır.
İçinde bulunduğumuz ortamlarda büyüklerimizi koruyup gözetmeli, onlara karşı daha anlayışlı, tatlı dilli, güler yüzlü olmalı, gerektiğinde ihtiyaçlarını gidermeli ve onların ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarımıza oranla öncelemeliyiz. Onlara toplu taşıma araçlarında yer vermeli, yüklerini taşımada yardımcı olmalıyız. Bu vb. tutumlar büyüklerimize karşı hepimizin dini, milli ve de ahlaki görevidir. Unutmayalım ki büyüklere ve yaşlılara göstereceğimiz saygı bizlere mutlaka geri dönecektir.
Eğer bizler onlara karşı gereken saygıyı göstermezsek kendimize karşı da küçüklerimizin saygılı olmasını bekleyemeyiz, ama yarınlarımızı düşünür ve ona göre davranır büyüklerimizin haklarını korursak, küçüklerimizden beklentilerimiz olabilir. Unutmamalıyız ki büyüklerimiz tekrar bizim yaşımıza gelmeyecekler ama biz küçükler şayet hayatta olursak mutlaka onların yaşlarına geleceğiz.
Nitekim bu husus Kur’an-ı Kerim’de şöyle ifade edilmektedir: “Kime uzun ömür verirsek onu yaratılış itibariyle tersine çeviririz, gücünü azaltırız. Hala düşünmeyecekler mi?”(1) Peygamberimiz (S.A.V)’de bu konuda şöy- le buyuruyor: Herhangi bir genç yaşından dolayı bir ihtiyara hürmet ederse Cenab-ı Hak’ta ihtiyarladığında ona hizmet edecek kimseler lutfeder.”(2)
Bizlere düşen görev; Yüce Allahın emrettiği, Peygamber Efendimizin tavsiye buyurduğu şekilde hareket ederek başta anne ve babamız olmak üzere, yaşı bizden büyük olan herkese karşı saygı ve hürmette kusur etmemektir.
Şunu da unutmayalım ki, saygı gönülden gönüle uzanan bir köprüdür. Büyüklerin rızasını kazanıp gönüllerini hoş etmek, Allah’ın rızasına vesiledir. Çünkü büyüklerimize saygı dinimizin emridir.
Kaynak:
1-Yasin 68
2-Riyazü’s salihin H.No:360
Benzer Konular:
Cevapla