Dinimiz’de Çalışmanın Önemi

Question

İslam’da Çalışmanın Önemi

Dinimizde Calismanin Onemi

Tarihe baktığımızda, Peygamberler ile büyük insanların çalışmayı hiç ihmal etmedikleri, hatta birer meslek edindiklerini görürüz. Adem (as) çiftçilik, İdris (as) terzilik, Nuh (as) marangozluk, İbrahim (as) dokumacılık, Davut (as) demircilik, dünya mülküne sahip Süleyman Peygamber hasırcılık, Zekeriya (as) ve bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’de tüccarlık yapmışlardır. İmam-ı Azam Ebu Hanife Hazretleri de ipek tüccarlığı yapmış O’nun talebesi İmam-ı Ebu Yusuf devlet memurluğunda çalışmıştır.

Yüce dinimiz, miskinliği, tembelliği ve zamanı boşa harcamayı hoş görmez. Bir kimsenin gücü, kuvveti yerinde olduğu halde el açıp dilenmesini ve başkalarına yük olmasını yasaklar. Hz.Ömer (R.A); boş oturan bir grup insana hitaben; “Çalışmadan boş oturup ta Ya Rabbi bana rızk ver demeyin. Çünkü; gökten ne altın, ne gümüş yağar” diyerek çalışmayı teşvik etmiş, tembelliği ise hoş görmemiştir. Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerimde; “İnsan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur. Ve çalışması da ileride görülecektir. Sonra ona karşılığı tastamam verilecektir”[1] buyurulmaktadır.

Ayet-i Kerimelerden öğreniyoruz ki; insan için en değerli şey el emeği, alın teri ile elde edilen kazançtır.

Sevgili Peygamberimiz; “İnsan, elinin emeğinden daha hayırlı bir lokma yememiştir”[2] buyurmuştur.

İslam dininde, Allah’ın rızasını umarak yapılan her çalışma bir ibadet sayılmıştır. Bir sabah vakti Sevgili Peygamberimiz Ashabı ile otururken güçlü, kuvvetli bir gencin oradan geçtiğini görürler. Bir kısım Sahabe; Keşke, şu genç gençliğini, gücünü kuvvetini Allah yolunda harcasaydı ne olurdu” dediler. Peygamberimiz; “Öyle söylemeyin, eğer o genç kendi ihtiyacı için, yahut çoluk-çocuğunun nafakası için yola çıkmışsa Allah yolundadır. Veya ihtiyar anne-babasını geçindirmek için koşuyorsa yine Allah yolundadır”[3] buyurmuştur.

İslam dini çalışmayı, kazanmayı sadece teşvik ve tavsiye etmemiş, bilakis emretmiştir. Onun için Müslüman aklını ve enerjisini kullanarak hem dünyasını mamur etmeli, hem de ahiret saadetini kazanmalıdır. Çünkü; her iki alemde mesut olmak Müslüman’ın hakkıdır. Bir Ayet-i Kerimede; “Allah’ın sana verdiği şeylerde ahiret yurdunu gözet, dünyadaki payını da unutma. Allah’ın sana iyilik yaptığı gibi sen de (insanlara) iyilik yap”[4] buyurulmaktadır. Peygamberimiz (S.A.V.)’de; İnsanların en hayırlısı, insanlara faydası dokunandır”[5] buyurmuştur.

Bugün dünyada bir çok millet çalışarak yükselmiş bulunmaktadır. Günümüzde teknoloji, akıllara durgunluk verecek şekilde ileri gitmiştir. Millet olarak planlı bir şekilde çalışmalıyız. “Bir lokma, bir hırka” şeklinde söylenen yanlış tevekkül anlayışının dinimizde yeri olmadığını bilmeliyiz.

Çalışıp-kazanmak, iş güç sahibi olmak, ilme, fenne sarılmak biz Müslümanların şiarı olmalıdır. Bize tembellik, miskinlik, cehalet asla yakışmaz. Bize yakışan çalışmaktır. Dinimizin emri de budur.

[1]Necm Suresi, 53/39-41

[2]Riyazü’s-Salihin Ter., 1/569

[3]Et-Tergib ve’t-Tertbhit, C:2, S:524.

[4]Kasas Suresi, 28/77

[5]250 Hadis, 152. Hadis.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-24T17:14:41+03:00

    İslam’da, çalışma ve üretken emek çok değerlidir ve bir Müslümanın hayatının önemli yönleri olarak kabul edilir. İslam, anlamlı işlerle meşgul olmanın ve çeşitli alanlarda kişinin sorumluluklarını yerine getirmenin önemini vurgular. İslam’da çalışmanın önemli görülmesinin bazı nedenleri şunlardır:

    Yaratılışın Amacını Yerine Getirmek: İslam, insanların bir amaç için yaratıldığını ve bu amacın bir kısmının da üretken işlerle uğraşmak olduğunu öğretir. Müslümanlar çalışmanın, sorumluluklarını yerine getirmenin ve toplumun gelişmesine ve ilerlemesine katkıda bulunmanın bir aracı olduğuna inanırlar. Bireyler, üretken çabalara aktif olarak katılarak, Allah’ın yeryüzündeki halifeleri olarak rollerini yerine getirebilirler.

    Helal (Yasal) Tedarik Aramak: İslam, Müslümanları helal ve dürüst tedarik yolları aramaya teşvik eder. Helal işlerle uğraşmak ve meşru yollardan geçimini sağlamak, İslam’da faziletli bir fiil olarak kabul edilir. Müslümanların gayretle, samimiyetle ve dürüstlükle çalışmaları, mesleklerinde her türlü sahtekârlıktan, sömürüden ve yasadışı faaliyetlerden kaçınmaları teşvik edilir.

    Kendine Güvenme ve Bağımsızlık: İslam, kendine güvenmeyi teşvik eder ve başkalarına bağımlı olmayı caydırır. Müslümanlar kendi kendine yeterlilik için çabalamaya ve becerilerini, yeteneklerini ve yeteneklerini kendilerini ve ailelerini desteklemek için kullanmaya teşvik edilir. Çalışmak, bireylerin bağımsız olmalarını ve hem kendilerinin hem de toplumlarının refahına katkıda bulunmalarını sağlar.

    Aileyi Geçim Zorunluluğu: İslam, kişinin ailesini geçindirme yükümlülüğüne güçlü bir vurgu yapar. Hem erkekler hem de kadınlar çalışmaya ve ailelerinin mali desteğine katkıda bulunmaya teşvik edilir. Eşinin, çocuklarının ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılamak İslam’da asil bir sorumluluk olarak kabul edilir.

    Sadaka ve Verme: İslam, sadaka vermenin ve ihtiyacı olanlara vermenin önemini vurgular. Müslümanlar çalışarak ve geçimlerini sağlayarak hayır işlerini destekleme, daha az şanslı olanlara yardım etme ve toplumun refahına katkıda bulunma araçlarına sahip olurlar. İslam, Müslümanları zenginliklerini ve kaynaklarını başkalarıyla paylaşma konusunda cömert olmaya teşvik eder.

    Kişisel Gelişim ve Büyüme: İş, kişisel gelişim, büyüme ve kişinin beceri ve yeteneklerini kullanması için bir fırsat sağlar. İslam, bireyleri seçtikleri alanlarda mükemmelleşmeye, bilgi ve uzmanlık aramaya ve işlerinde mükemmellik için çabalamaya teşvik eder. Tatmin edici ve anlamlı bir işle meşgul olmak kişisel tatmine, kişisel gelişime ve bir başarı duygusuna yol açabilir.

    İbadet Eylemi: İslam, doğru niyetle ve İslami ilkelere uygun olarak yapılırsa çalışmanın kendisinin bir ibadet eylemi olabileceğini öğretir. Müslümanlar, yaptıkları işi Allah’ın rızasını kazanmaya ve O’nun rızasını kazanmaya bir vesile olarak görerek sorumluluk, bütünlük ve mükemmellik duygusuyla yaklaşmaya teşvik edilirler.

    İslam’ın, ister ücretli istihdam, ister girişimcilik, ev hanımlığı, gönüllülük veya bireylerin ve toplumun refahına katkıda bulunan diğer yasal meslekler olsun, farklı çalışma türlerinin değerini kabul ettiğini belirtmek önemlidir. İşin püf noktası, Allah’ın rızasını gözeterek ve kişinin kendisine, ailesine ve daha geniş topluma karşı sorumluluklarını yerine getirirken, helal, faydalı ve İslami değerlere uygun işlerle meşgul olmasıdır.

    En iyi cevap

Cevapla