Dinimizde Düğün Davetine İcabet Etmek

Question

Düğün Davetine İcabet

Dugun Davetine Icabet

SORU: Düğüne çağrılan kişinin davete icabet etmesi vacib midir?

CEVAP: Evlilik Peygamberimizin ve İsâm’m sünnetidir. O, sevinç ve neşeye münasibtir. Sahibi onu ilan etmelidir. Onda öyle bir sevgi izhar etmelidir ki, o sevgi onu bir günaha ve bir rezalete sürüklemesin. İslâm düğünü şarkılarla, teflerle ve buna benzer şeylerle ilan etmeyi meşru görmüştür. Rasûlullah (s.a) buyurdu ki:

Nikahı camilerde ilan edin ve teflerle açığa vurun.

Helâl olanla, haram olan arasında, tef çalmakla şarkı söylemek vardır.

Yani helâl olan evlilik tef çalmakla şarkı söylemekle ilan edilir. Haram olan evlilik ise, gizli olur. Yani onda ne tef çalınır ne de şarkı söylenir.

Rasûlullah (s.a) düğün esnasında oyun oynamaya da ruhsat vermiştir. Bu şarkıların, münkerata çağırmayan, günaha teşvik etmeyen ve namus dairesinde olan şarkılardan olması lazımdır.

Yine Hz. Peygamber (s.a) velime (düğün) yemeği verilmesini de emretmiştir.

Hz. Peygamber (s.a) bir gün Abdurrahman b. Avf in (r.a) üzerinde süs eseri olan bazı şeyler gördü. Ona sebebini sorduğunda, “Altın mukabilinde bir kadınla evlendim” diye cevap verdi. Hz. Peygamber (s.a) “Allah mübarek kılsın, bir koyun kes velime ver” dedi.

Yine Rasûlullah “Velime haktır ve sünnettir. Kim çağrılır, davete icabet etmezse, isyanda bulunmuş olur” dedi. İmam Ali (r.a) Hz. Fatıma ile evlendiği zaman, Rasûlullah şöyle buyurdular: “Düğün için bir yemek vermek lazım oldu.” Şâfiiler velimeyi vacib görüyorlar. Ümmetin cumhuru ise onu sünnet kabul etmiştir.

Mü’mine yaraşan, düğüne çağrıldığı zaman ona icabet etmesidir. Hz. Peygamber (s.a) şöyle buyuruyor:

Sizden biriniz velimeye çağrıldığında, davete icabet etsin.

Davetine icabet edilecek velimenin, günahtan hali olması lazımdır. Onda, içki, alkol ve uyuşturucunun olmaması ve diğer günahların bulunmaması gerekir.

 

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-12T15:40:20+03:00

    İslam’da düğün davetlerine icabet etmek, güzel ahlaka ve toplumsal ilişkilere önem vermek anlamına gelir. İslam öğretisi, insanlar arasındaki ilişkilerde yardımlaşma, sevgi ve dostluğun teşvik edilmesini öngörür. Bu bağlamda, bir düğün davetine icabet etmek, insanların sevinçlerini paylaşmak ve birlikte olmanın önemini vurgulamaktır.

    Düğün davetine icabet etmek, aynı zamanda İslam’da misafirperverliğin ve birlikte olmanın önemli bir değer olduğunu gösterir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), misafirperverliği teşvik etmiş ve insanları davetlere katılmaya teşvik etmiştir.

    Ancak, düğün davetlerine icabet etmek, İslami değerlere uygun bir şekilde yapılmalıdır. İslam, ahlaki sınırları aşan, dinin emirlerine ve yasaklarına aykırı olan etkinliklere katılmamayı öğütler. İslami değerlere uygun olmayan bir düğün daveti veya etkinlikle karşılaşıldığında, bu tür durumlarda itidalli ve hoşgörülü bir tutum sergilemek önemlidir.

    Özet olarak, İslam’da düğün davetlerine icabet etmek güzel ahlaka ve toplumsal ilişkilere önem vermenin bir ifadesidir. Ancak, bu davetlere katılırken İslami değerlere uygun bir şekilde davranmak ve itidalli olmak da önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla