Paylaş
Dinimizde Erken Yaşta Evliliğin Hükmü
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Küçük Kızları Evlendirmek
SORU: Ben Şafii mezhebindenim. Baliğ olmayan kızı, baliğ adamla evlendirmenin hükmü nedir? Bu konuda Şafii mezhebinin görüşü nedir.
CEVAP: Şafii mezhebinde küçük kızı evlendirmek caizdir. Bu ko-nuda sahih hadisler mevcuttur. Çünkü Hz. Peygamber (s.a) Hz. Aişe ile evlendiği zaman o dokuz veya on yaş civarında idi. Nevevi Tehzib’ul-Esma ve’l-Lugat adlı kitabında diyor ki: O (Hz. Aişe) kimisine göre altı kimisine göre yedi yaşında idi. Hicretten iki sene sonra şevval ayında o dokuz yaşında iken Hz. Peygamber onunla dünya evine girdi.
İbn Ömer de küçük bir kızını Urve b. Zübeyr ile evlendirdi. Burada şunu da hatırlatmamızda fayda vardır. Osman el-Betti, İbn Şibrime ve Ebubekir el-Essam gibi fakihler “Küçüklük, evlilik aküne mani bir haldir. Çünkü evlilik akti ancak buluğ çağından sonra olur” demişlerdir. Allah Teâlâ da bu konuya işarette bulunmuştur:
Evlilik çağına gelinceye kadar yetimleri (gözetip) deneyin. (Nisa/6)
Allah (c.c) bu ayet-i kerimede nikah çağma varmakla, küçüklüğün sona ereceğini bildiriyor. Çünkü buluğ çağından önceki evlilik aktinde herhangi bir fayda yoktur. Ondan (buluğdan) önceki akitte küçüğe zarar dokunur. Çünkü o, o akitten faydalanmaz ki nefsini evlilik kayıtlarına bağlasın. Halbuki o akit meşru olarak uzun zaman devam edecektir. O muvakkat bir şey değildir. Bundan dolayıdır ki Mısır Ahval-i Şahsiye kanunu bunu göz önünde bulundurarak, evlilik yaşına bir tahdit getirmiştir.
Benzeri konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam hukukuna göre, evlilik yaşının belirlenmesi konusunda kesin bir sınır bulunmamaktadır. Evlilik yaşının belirlenmesi toplumun kültürel, sosyal ve ekonomik koşullarına, ahlaki değerlerine ve yerel yasalara göre değişebilir.
İslam’da evlilik, ergenlik çağına gelmiş, fiziksel ve zihinsel olgunluğa erişmiş bireyler arasında gerçekleştirilir. Ergenlik dönemi, genellikle fiziksel ve cinsel olgunluğun başladığı dönemdir, ancak bu dönem kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Bazı İslam ülkelerinde, yerel yasalar evlilik yaşını belirlerken genellikle resmi bir yaş sınırı belirlenmiştir. Bu yaş sınırı, genellikle fiziksel ve zihinsel olgunluğun genellikle kabul edildiği bir dönemde olabilir.
Ancak, her durumda evlilik yaşının belirlenmesi, çocuğun çıkarlarının ve haklarının korunmasını gerektirir. İslam, evlilikte rıza, özgür irade ve karşılıklı rızayı önemser. Küçük yaştaki bir çocuğun evlendirilmesi durumunda, çocuğun fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimi, eğitimi ve refahı göz önünde bulundurulmalıdır. Çocuğun zarar görmemesi ve haklarının korunması esas alınmalıdır.
Sonuç olarak, İslam hukukunda belirli bir evlilik yaşı sınırı bulunmamaktadır. Evlilik yaşının belirlenmesi toplumsal, kültürel ve hukuki faktörlere bağlıdır. Ancak çocukların korunması, rıza ve çıkarlarının gözetilmesi temel prensiplerdir. İslam dini, evlilikte insan haklarına ve çocukların korunmasına büyük önem verir.