Paylaş
Dinimizde kadının eşinden izinsiz dışarı çıkması
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Dinimizde kadının eşinden izinsiz bir yere gitmesi caiz midir?
Dinimize göre bir kadının eşinden izinsiz olarak yakın yada uzak bir yere gitmesi caiz değildir. Her gideceği yere eşinden izin almalı ve ona nerede olduğunu bildirmelidir. Bu sadece dinin bir gereği değildir. Ayrıca evlilik ilişkisinin önemli bir gereğidir. Sonuçta bir erkeğin eve geldiğinde eşini görebilmelidir. Ancak bir kadın sürekli olarak eşinden izinsiz bir şekilde bir yerlere giderse o zaman evlilikleri olumsuz etkilenir.
selamunaleyküm bir kadın kocasından dışarı çıkması doğru deyildir benim tadığım bir arkadaş aynı bu olayı yaşadı ve boşandılar kimi kadın bunu yanlış yorumluyor ben ona boyun eğmem ne var bunda dışarı çıkmışım gelmişim bununda iznimi alınır diye yorumluyor
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Dinimizde kadının eşinden habersiz bir şekilde yakın veya uzak bir yere gitmesi caiz değildir. Gideceği yeri eşine bildirmek zorundadır kadın. Bu sadece dinin emri olan bir durum değildir. Evlilik ahlakı, evlilik ilişkisi içinde çok önemlidir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da karı koca arasındaki ilişki karşılıklı saygı, işbirliği ve istişare üzerine kuruludur. İslam, eşleri birbirlerinin görüşlerini alarak ve birbirlerinin bakış açılarını dikkate alarak iletişim kurmaya ve birlikte kararlar almaya teşvik eder.
Bir kadının kocasından izinsiz bir yere gitmesi söz konusu olduğunda, İslam’ın karşılıklı saygı ve sorumluluk çerçevesinde bireysel özerklik ve özgürlük ilkelerini savunduğunu anlamak önemlidir. İslam, bir kadının her gezi veya faaliyet için kocasından izin almasını zorunlu kılmaz.
Bununla birlikte, belirli bir topluluğun dinamiklerini etkileyebilecek kültürel ve toplumsal normları da dikkate almak önemlidir. Bazı kültürel bağlamlarda, kocadan izin almak ya da planları hakkında onu bilgilendirmek alışılmış bir uygulama olarak kabul edilebilir.
Genel olarak İslam, evlilik ilişkisinde uyum ve anlayışı sağlamak için eşler arasında açık iletişimi ve danışmayı teşvik eder. Her iki bireyin de refahını ve tercihlerini göz önünde bulundurarak, karı kocaların planlarını ve faaliyetlerini birbirleriyle tartışmaları önerilir.
İslam’ın evlilik ilişkilerinde eşitliği ve adaleti teşvik ettiğini ve hiçbir tarafın diğerini haksız veya baskıcı bir şekilde kısıtlamaya veya kontrol etmeye çalışmaması gerektiğini not etmek önemlidir. Eşler, güvene, iletişime ve karşılıklı saygıya dayalı, kararların birlikte alındığı ve her iki tarafın da İslami öğretilerin belirlediği sınırlar içinde uygun faaliyetlerde bulunma özgürlüğüne sahip olduğu bir ilişki kurmaya çalışmalıdır.
Bir evlilikte belirli koşullar veya endişeler varsa, bireysel duruma göre kişiselleştirilmiş tavsiyeler sağlayabilecek bilgili ve nitelikli İslam alimlerinden veya danışmanlardan rehberlik almanız önerilir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
1)Koca keyfi olarak çıkmasına izin vermeme hakkına sahip midir ? Yani keyfi kısıtlarsa kadın uymazsa yine günaha mi girer mi?Ama şu da var keyfi kısitlamak eğer caizse bu evliligi yine olumsuz etkilemez mi? Düşunsenize adam hakkı var diye annenle görüşme arkadaşınla görüşme v.b
2) Birde eşinin kız bir arķadaşı vardır sen haz etmedin diye kocanın görüşme bununla diye kısıtlama hakkına sahip midir ? Sonuçta sen haz etmedin diye erkeğin böyle birsey yapması evliliğide kötü etkilemez mi ? Erkeğin böyle birşey yapması günah olmaz mı ? Ama olmuyorsa düşünsenize bundan haz etmedim görüşme yok şuna gıcik kaptım görüşme gibi ayrıca kadın görüşürse kadına günah mı olur?Hani o kişinin zararı dokunabilcek biri olsa anlarım.
3) Birde kalpten istemesende yine de dille dışarı çıkmasına izin vermek yeterli değil mi? Yani kocanın rıza derken kalptende istemesi gerekmiyor?