Dinimizde komşuluk ilişkileri

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Şehir hayatında komşuluk ilişkileri genel olarak çok alt düzeylerde. Artık herkes kendi kabuğuna çekilmiş, kişiler artık karşı dairede oturan komşusunu bile tanımıyor. Kişilere güven duygusunun çağımızda azalmış olması komşuluk ilişkilerinin zayıflamasına neden olmakta. Dinimizdeki komşuluk ilişkileri hakkındaki görüşlerinize ve bu durumun vebalinin olup olmadığı hakkında bilgi almak istiyorum.


Dinimizde komşuluk ilişkileri çok önemlidir maalesef çok müslüman ona dikkat etmiyor biz de dahil
Belki belki komşuları rahatsız etmiyoruz ama ziyaretleşme yok hal hatır sorma yok. Özellikle binalarda oturanlarda hiçbir muhabbet yok

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem komşuluğun önemini vurgulamak için şöyle buyurmuştur:
bana Cebrail Aleyhisselam komşular konusunda bu kadar tavsiyede bulundu ki birbirlerine mirasçı olacaklar sandım

Bu hadis komşuluğu ne kadar önemli olduğunu vurgulamak için yeterlidir


İslamda komşuluk ilişkileri ve hukuku

Yüce dinimiz İslam, komşu haklarına büyük önem vermiştir. İslâm’ın komşu hakları hususundaki emir ve tavsiyelerine, başka sistemlerde rastlamak mümkün değildir. Komşu ile iyi geçinmek, onlarla ilişkilerimizde özen göstermek, iyi Müslüman olmanın alâmeti sayılmıştır.
Bu sebeple, kalbi imanla aydınlanmış, gönlü İslâm’ın güzellikleriyle bezenmiş olan her Müslümanın, yakından uzağa, bütün komşularına iyilik etmesi ve onlara hayırlı bir komşu olması gerekmektedir. Âile fertlerinden sonra, insanın en yakın çevresi komşularıdır. Müslüman, komşularıyla güzel geçinen, seven, sevilen, aranan ve onlara güven veren bir insandır. Çünkü, çevresine güven vermeyen bir insan, olgun bir mü’min olamaz.
Konumuzla ilgili olan bir ayet-i kerimede, Cenab-ı Hak, şöyle buyuruyor:
Allah’a ibadet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve hizmetinizde bulunan kimselere iyilik edin…”(1)
Peygamberimiz (s.a.s.) de, hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır:
“Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse, komşusuna iyilik etsin.”
“Allah katında dostların en iyisi, arkadaşına iyi davranan; komşuların en iyisi de, komşusuna en iyi davranandır.”

“Cebrail (a.s), bana komşuyu o kadar tavsiye etti ki, onu bana mirasçı yapacak zannettim.”

Görülüyor ki, komşu hakları dinimizin üzerinde titizlikle durduğu bir konudur. Bu itibarla, komşularımıza iyilik ve ikramda bulunmak, onlarla selamlaşmak, ziyaretlerine gitmek, yardımlarına koşmak, sevinçlerini ve kederlerini birlikte paylaşmak, güler yüzlü davranmak, hediyeleşmek, düğün ve derneklerine katılmak, cenazelerine iştirak etmek, başsağlığı dilemek, onlara zarar verecek hareketlerden sakınmak, ayıp ve kusurlarını araştırmamak, ihtiyaçlarını gidermeye çalışmak, komşularımıza karşı başlıca görevlerimizdir.

En yakın komşumuzdan başlamak suretiyle evimizin ve iş yerimizin civarında bulunan herkes komşumuzdur. Dolayısıyla her birisinin üzerimizde komşuluk hakları bulunmaktadır. Komşu ifadesi, inansın, inanmasın bütün komşuları içine almaktadır. Her Müslüman, en yakından başlamak üzere, bütün komşularına elinden gelen ilgiyi göstermelidir.
O halde, kendimiz için istediğimizi komşularımız için de istemeliyiz. Müslüman olmayan veya bizimle aynı görüşleri paylaşmayan komşularımızı da gözetmeliyiz. Komşularımızla güzel geçinmeli, onları hiçbir şekilde rahatsız etmemeliyiz. Gizli sırlarını araştırmamalı, eksikliklerini gidermeye çalışmalı, sevinç ve kederlerine ortak olmalı, her hususta yardımlarına koşmalı ve kusurlarını örtmede gece gibi olmalıyız.
Unutmayalım ki, olgun Müslüman, kimseye zararı dokunmayan, çevresine güven veren ve daima iyilik yapan kimsedir.

Cevapla