Paylaş
Dinimizde sarhoşluk veren her şey haram mıdır
Question
Sarhoşluk Veren Şeyleri İçenlerin Dini Hükmü
SORU: Çevremizdeki insanların çoğu hurma yaprağından yapılan nebiz içiyor. Bazı âlimler ona helal, diğer bazıları ise haram diyorlar. Bu içecek helal mı, haram mı?
CEVAP: Allah (c.c) şarabı haram kılmıştır. Çünkü o sarhoş edici ve aklı gidericidir. O sahibini rüştden ve istikametden uzaklaştırır. İçki onu öyle fiil ve sözlere götürür ki onlar hiç bir zaman insana yakışmaz. Sıhhatin ve malın gitmesi de cabası. Kur’an-ı Kerim kesin bir hükümle içkiyi yasakladı:
Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz. (Ma-ide/90)
Rasûlullah da (s.a) şöyle buyurdu:
İçki derttir. Asla derman olamaz.
Bir şeyin hamr olup olmadığının ölçüsü şu hadis-i şerifte belirtilmiştir:
Her sarhoş edici hamr’dır, her hamr da haramdır.
İnsanların ilim ya da tecrübeyle sarhoşluk verdiğini bildikleri her içecek haramdır.
Külli seri kaide şöyle diyor:
Çoğu sarhoş edenin azı da haramdır.
Soruda bahsi geçen nebiz eğer içilince insanın aklını ve rüştünü gideriyorsa haramdır. Eğer sarhoş etmiyorsa, sarhoş edici mayası yoksa o zaman haram sayılmaz.
Bununla beraber bu konuda ihtisas ehlinden, doktorlardan ve bunun tahlilini yapan tecrübe sahiplerinden sormak gerekir. Eğer onlar nebizin sarhoşluk veren maddelerden olduğunu söylerlerse onu içmek haram olur. Aksi takdirde haram değildir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
İslam’da, sarhoşluk veren maddelerin tüketimi haram olarak kabul edilir. Çünkü sarhoşluk, kişinin aklını ve iradesini kaybetmesine neden olabilir ve bu da kötü davranışlara, hatalı kararlara veya zararlı eylemlere yol açabilir. Kur’an’da şarap ve sarhoşluk veren maddelerin tüketimi açıkça yasaklanmıştır:
“Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz.” (Maide Suresi, 90)