Dinimizde şehitlik ve gaziliğin önemi nedir kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

ŞEHİTLİK VE GAZİLİĞİN ÖNEMİ

Dinimizde sehitlik ve gaziligin onemi nedir kisaca

Gazilik ile ilgili ayetler ve hadisler

‘Şehit’ kelimesi, Allah yolunda, O’nun dini uğrunda çalışırken ya da din, vatan, millet ve namus uğrunda savaşırken canını veren, bu uğurda ölen kimse demektir. Bu şekilde ölenlere ‘şehit’ denmesinin sebebi, onların cennetlik olduğuna şâhitlik edilmesi, Allah’ın huzurunda her zaman diri olmaları, ölümleri zamanında meleklerin onlara şâhit olmaları veya doğrudan Cennete giderek Allah’ın onlar için hazırladığı çeşitli nimetlere şâhit olmalarıdır. Hiç şüphesiz Allah yolunda, din, vatan ve namus uğrunda savaşmak, üstün bir ibâdet ve yüce bir makamdır. Cihad eden müslüman, ya şehit olur, ya gâzi. İkisi de yüksek rütbelerdir. Bundan dolayı ashâb-ı kiram, şehit olmak için can atarlardı.[1]

Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim, Allah yolundaki savaşta öldürülen kimselerin, gerçekte ölmediklerini vurgulayarak Allah yolunda öldürülenlere ölü denmemesini, çünkü onların diri ve Rableri katında rızıklanmakta olduklarını, fakat insanların bunu fark edemediklerini şöyle bildirmektedir: “Allah yolunda öldürülenlere ‘ölüler’ demeyin. Bilakis onlar diridirler, lâkin siz hissedemezsiniz.“[2] “…Hayır, (onlar) diridirler. Rabb’leri katında rızıklanmaktadırlar. Allah’ın keremiyle kendilerine verdiklerinden sevinçli olarak, arkalarında henüz (şehit olup) kendilerine yetişemeyenlere de korku olmadığı, onların da üzüntüye uğramayacakları müjdesiyle sevinmektedirler. Allah’ın nimeti ve keremiyle ve Allah’ın mü’minlerin ecrini zayi etmeyeceği müjdesiyle sevinirler“[3]

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in şehit olmanın fazileti hakkında söylemiş olduğu  hadislerden birkaç tanesinin meali de şöyledir: “Cennete giren hiç bir kimse, dünya üzerindeki her şey kendisine verilse bile, dünyaya dönmek istemez. Ancak şehit müstesnadır. O, göreceği ikramdan dolayı tekrar dünyaya dönüp on defa daha öldürülmeyi (şehit olmayı) temenni eder.“[4] “Muhammed’in nefsi, elinin kudretinde olan Allah’a yemin ederim ki, Allah yolunda savaşmak ve öldürülmek, sonra savaşmak ve yine öldürülmek, sonra yine savaşmak ve öldürülmek isterdim.“[5] “Şehitlerin ruhları yeşil kuşların karnındadır. Onların arşa asılı kandilleri vardır. Diledikleri gibi cennette serbestçe dolaşır, sonra o kandillere geri dönerler.”[6] Bu yüzden şehitlik, büyük bir derecedir. Dolayısı ile şehitler, hem Allah’ın övgüsünü ve hem de Hz. Muhammed (s.a.v)’in sevgisini kazanan bahtiyar insanlardır.

Şehitlerin kanı asla boşa akmaz, o kan asla heder olmaz! Onların kanı yere dökülüp asla yokluğa karışmaz. O kanların her bir damlası yüzlerce katreciklere bölünüp bizlere kan olur, can olur ve dirilişimize, kanlanıp canlanmamıza sebep olur. Şehitlerin kanı, omuzlarımıza yeni bir gayret, damarlarımıza taze kan, dirilişimize can, zayıflığımıza şifâ olacak enerji olur. Şehit olan insanların kul hakkı dışındaki bütün günahları affedilir. Şehit olmak, herkese nasib olmayan büyük bir şereftir ve mü’minler için mükemmel bir nimettir.”[7] Bu yüzden bugün bizler, Çanakkale’de, Sarıkamış’ta Sakarya’da ve tüm diğer cephelerde kahramanca savaşarak şehit düşen ve üzerinde ezanların hiç susmadığı bu cennet vatanı bizlere miras bırakan şehit ve gazilerimize minnet ve şükran borçluyuz. “Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.”  diyen şairimizin duygularıyla tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

—————————-

[1] Kavramlar Ansiklopedisi, Şehid Maddesi.

[2] Bakara, 2/154

[3] Âl-i İmrân, 3/169-171

[4] Buhârî, Cihâd 6; Müslim, İmâre,108,109; Neseî, Cihâd 33.

[5] Buhâri, İman, 26; Müslim, İmâre,103,107; Neseî, Cihad, 37.

[6] Müslim, İmâre, 121; Ebû Davûd Cihâd 25; Tirmizî, Tefsiru Sure, 3/19; İbn Mâce, Cenâiz, 4; Cihâd, 16.

[7] Kavramlar Ansiklopedisi, Şehid Maddesi ve devamı

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2020-11-26T08:21:35+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Şehit olmada ölçü, Allah’ın rızasıdır. Allah rızası için mücadele eden, Allah’ın adını yüceltmek için çaba sarf eden, bu yolda canını veren şehit olmuştur. Allah yolunda yaralanıp gazi olmak yine şehitlik gibi yüce mertebelerdendir. Rasulullah (sav) bir hadislerinde şöyle buyuruyor: “Allah yolunda yaralanan bir kimse kıyamet gününde yarasından kan akarak Allah’ın huzuruna gelir. Renk; kan rengi, koku ise; misk kokusudur.” (Buhari/Cihad/10)

    En iyi cevap

Cevapla