Paylaş
Dinimizde Temizlik
Question
İslamda Temizlik Nasıl Olur ?
Çağımızda isabetli kullanılmayan teknolojinin sergilediği sonuç kirliliktir.
Kendi elimizle meydana getirdiğimiz kirlilik…
Maalesef bu kirliliğin doğurduğu tehlike ise; mikropların süratle yayılması ve hastalığa müsait ortamın hazırlanması…
Böylesi zamanlarda insanların vurdumduymazlığı, tedbirsizlikleri de felaketin büyümesine hız veriyor. Yüce dinimiz, koruyucu hekimlik alanına giren tedbirleri fizikî ve ruhî olarak sıralamasına rağmen, gereken önem verilmediği için sıkıntılarımız da eksilmemekte, bilakis artmaktadır.
Adına mikrop denen, hastalık ve pislik yapan, gözle göremediğimiz organizmalar en çok insan vücuduna ve canlı varlıklara musallat olmaktadır. Çünkü bunların beslenme alanı canlı varlıklardır.
Bunun için dinimiz mânevi temizliğe olduğu gibi beden temizliğine de önem vermiştir. Temizlik konusunda sayısız emir ve tavsiyelerde bulunmuştur. Bildiğiniz gibi Peygamberimize ve onun şahsında hepimize gelen ilk vahiy, “Yaratan Rabbinin adı ile oku!”[1] emri, ikinci vahiy ise, “Elbiseni temiz tut!” [2] şeklindeki İlâhî buyruktur. Sevgili Peygamberimiz de temizliğin imandan geldiğini, imanın yarası olduğunu açıklamıştır.[3]
Dünyamızda bize verilen büyük nimet sağlıktır. Kanuni’nin dediği gibi:
“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,
Olmaya cihanda devlet bir nefes sıhhat gibi.” Bu itibarla dinî ve dünyevî hayatımızda huzur bulmanın sağlıklı olmamıza bağlı olduğunu unutmayalım… İnsan hayatının kutsal olduğunu bilelim ve ona kıymayalım… Sağlığın kıymetini bilmemek de bir nevi hayata kıymaktır. Bilelim ki “fert sağlıklıysa millet de sağlıdır.” Hayır kapılarının çoğunun anahtarı da sağlıktır. Onu kaybetmeyelim.
Bu günlerde dünyayı saran bir sağlık sorunu var, aziz cemaat… Domuz gribi ülkemizde de yaygınlaşıyor. Daha büyük boyutlara ulaşmadan, gereken tedbirleri acilen almalıyız. Camilerimiz topluca ibadet ettiğimiz yerlerdir. Camilerimizde, cemaat arasında alınması gereken tedbirler vardır ve çok önemlidir.
- Camilerimizi en üst seviyede temiz tutalım.
- Camiye gelirken temiz kıyafetlerimizle gelelim.
- Nezle, grip gibi bir rahatsızlığımız varsa, daha başlangıç halinde de olsa tamamen geçmeden toplum içine çıkmayalım.
- Varsa kendi tespihlerimizi kullanalım, yoksa parmaklarımızla sayalım.
- Peygamberimiz’in tavsiyesine uyalım, sarılıp öpüşmeyelim:
Bir sâhâbinin “Yâ Rasûlallah! Bir arkadaşımızla karşılaştığımızda onun önünde eğilebilir miyiz?” sorusuna Peygamberimiz, “Hayır” buyurdular. Sahâbî, “Ona sarılıp öpebilir miyiz!” diye sordu; Efendimiz yine, “Hayır” buyurdular. Bu defa sahâbî, “Elini tutup musafaha edebilir miyiz?” dedi. Peygamberimiz: “Evet” buyurdular.”[4]
Özellikle mikrop salgının bulunduğu şu kriz ortamında sarılıp öpüşmenin de sünnete aykırı olduğunu unutmamak gerekir. Bir diğer tedbir de millet sağlığına hizmet veren resmi kuruluşların aldığı tedbirlere titizlikle uymak ve bu suretle onlara yardımcı olmaktır.
Böyle zamanlarda meseleyi umursamamak, “Bir şey olmaz” diyerek tedbirlere uymamak ve bu yüzden kendimizin yanında insanlarının da sağlığını tehlikeye sokmak kul hakkına girer ve haramdır.
[1] Alak 1
[2] Müddessir 74/4
[3] Dârimi, “Vuzû” 2; Müsned, V, 342-344
[4] Tirmizi, İsti’zan 31
[5] Bakara 2/195
Benzer Konular:
Cevapla