Paylaş
Dinimizin İlme verdiği Önemi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İslam’da Kitap Okuma Ve İlmin Önemi
Gayesi, insanların dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamak olan İslam Dininin ilk emri OKU’dur. Hayatımızı devam ettirmek için havaya,suya, ekmeğe ne kadar ihtiyacımız varsa bilgiye, okumaya, eğitime de en az o kadar ihtiyacımız vardır. Sevgili Peygamberimiz (S.A.V)’ e inen ilk emir de “Oku” olmuştur.Yüce Rabbimizin Kur’an-ı Kerimde “Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı bir kan pıhtısından yarattı. Oku! Senin Rabbin en cömert olandır. O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini O öğretti.”(1) buyurmaktadır. Bu ayeti Kerimelerde ifade edildiği gibi; Cenab-ı Hak her şeyden önce insana oku demekle, İslam’ın bilgiye, eğitime ve kitap okumaya verdiği önemi göstermektedir.
Okumak insan için en etkili ve en kolay bir öğrenme yoludur. İnsan okudukça olgunlaşır, olgunlaştıkça kendisi ve çevresiyle münasebeti artar ve hayatı düzene girer. Kitap okumak, ruhun gıdası, kalbin aynası, hikmetin kaynağıdır. Okuma sayesinde fikirler ölümsüzleşir ve başkalarına hayat veren bir kaynak haline gelir. Kitaplar geçmişle bugün ve yarın arasında köprü vazifesi gören kültür ve irfan birikimleridir. Kendimizi, tarihimizi, kültürümüzü yaratanımızı , onun emir ve yasaklarını, dinimizi öğrenmek; başka ülkeler, milletler hakkında bilgi sahibi olmak elbette okumakla mümkündür. Okuyan öğrenir, öğrenen ise bilgisini arttırmış olur. Her türlü keşif, buluş teknik gelişme ilme bağlıdır. Hiç şüphesiz ilim ve bilgi de okuma sayesinde elde edilmiş olur.
Bu gün sahip olduğumuz bilgilerin pek çoğunu okumayla elde ediyoruz. Geri kalmış toplumların karşılaştığı sorunların kaynağında çoğunlukla eğitimsizlik yer almaktadır. Böyle toplumlarda kişiler okuyarak geçirmeleri gereken zamanlarını çoğunlukla faydasız ve boş şeylerle geçirmektedirler. Oysa okuma alışkanlığı öncelikle kişilerin kendileri için edinilmesi gereken bir alışkanlıktır.
Bu gün okumayışımızın en büyük nedenlerinden biri, hayatımızda kitabın yerini kontrolsüz bir biçimde televizyon ve Internet gibi iletişim araçlarının almış olmasıdır. Çocuklarımız ve bizde televizyon seyretme oranı arttıkça, kitap okuma ve ondan zevk alma oranı da azalmaktadır. Halbuki kitap okumak kişiye daha sosyal bir karakter kazandırmakta, düşünce kapasitesini ve kültür düzeyini artırmaktadır. Doğru bir seçimle, boş zamanlarını kitap okumakla geçiren bir insan, hem çocuklarına iyi bir örnek, hem de toplum içinde saygın bir yer edinmiş olur .
Müslümanlar olarak, Allah ve resulünün bizlere vermiş olduğu öğütleri tutmak ve bilgimizi arttırmak için devamlı gayret etmeliyiz. Cenab-ı Hak bir ayeti kerimesinde; “Rabbim benim ilmimi arttır”(2) diye dua etmemizi tavsiye etmiş, diğer bir ayette ise “…Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?”(3) buyurmak suretiyle bilginin ve bilgi sahibi olmanın önemine işaret etmiştir.
Okumak ve Bilgi edinmek için bir şeyler yapmamız ve toplum olarak bu bilinci yerleştirmemiz gerekmektedir. Bizler okumalıyız ki, gençlerimiz, çocuklarımız da okusunlar. Okumayı hayat tarzı haline getirelim ki, yaşayışımızın ayrılmaz bir parçası olsun. Anne-baba olarak bizler, hem okumalıyız hem de çocuklarımızın okumasını sağlamalıyız.
1-Alak Suresi / 1-5
2-Taha ,114
3-Zümer,9
4-Buhari,İlim 1385
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam, bilimsel bilgi de dahil olmak üzere bilginin peşinde koşmaya büyük önem verir. Müslümanları doğal dünyayı keşfetmeye, bilimsel araştırmalar yapmaya ve evreni daha derinden anlamaya teşvik eder. İşte İslam’ın bilime verdiği önemi vurgulayan bazı önemli noktalar:
Özetle İslam, bilimsel bilgi de dahil olmak üzere bilginin peşinde koşmaya büyük önem verir. Müslümanlar, bilimsel araştırma yapmaya, doğal dünyayı gözlemlemeye ve üzerinde düşünmeye ve Allah’ın yaratışını daha derinden anlamaya teşvik edilir. İslam, bilim ve inanç arasındaki uyumluluğu tanır ve insanlığın iyiliği için bilginin etik kullanımını teşvik eder. Bilimsel araştırmaya değer vererek ve teşvik ederek İslam, bir bilgi, keşif ve entelektüel büyüme kültürü geliştirmeyi amaçlamaktadır.