Dinin Direği Namaz

Question

Namaz Dinin Direğidir Ne Demek

Dinin Diregi Namaz

İmandan sonra, Allah’ın kullarına emrettiği en kıymetli ve en büyük ibadet namazdır. Namaz, farz ibadetlerin en başta geleni, mümin’i Allah’a en çok yaklaştıran ibadettir. Namaz müminin miracı, ruhun kuvveti, imanın en güçlü bekçisi, müminle kafiri birbirinden ayıran en büyük özelliktir.

Allah’ın İslam’ın temel şartlarından biri olarak emrettiği ve dinin  direği olan namaz; akıllı, ergenlik çağına gelmiş, her müslümana farzdır.

Samimiyetle kılınan namaz günahlara ve kötülüklere bir kalkandır. Yüce Allah Kur’an’ı Kerim’de: “(Ey Muhammed!) Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz,  insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkor.  Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı biliyor.” (1) buyurmuştur. Demek ki, ihlas ve samimiyetle kılınan namaz, her çeşit fenalıklardan uzaklaştırarak elinden ve dilinden emin olduğu güvenilir bir insan haline getirir.

İster cemaatle isterse tek başımıza namazı kılarken mutlaka tadil-i erkana riayet etmek gerekir. Tadil-i erkan, rükunları düzgün, yerli yerinde ve düzenli yapmak demektir. Yani ayakta iken dosdoğru, rükuda dümdüz, rükudan kalkınca iyice doğrulmak ve iki secde arasında tam oturmaktır. Nitekim sevgili peygamberimiz (s.a.v) “Sizden biri, rüku ve secdelerde belini (tam olarak) doğrultmadıkça Namazı yeterli olmaz” (1) buyuruyor.  Tadil-i erkan’a riayet ederek kılınan namaz mümini kurtuluşa götürür. Yüce Allah ayet-i kerimede ”Ey iman edenler rüku edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (3)buyuruyor. Mümin tadil-i erkana riayet ederek acele etmeden, ağır ağır,  huzur ve huşu içinde namazını kılmaya özen göstermelidir.

İslam’ın sembolü, Kabe’nin yeryüzündeki birer şube-si olan mescit ve camilerde,  toplu halde cemaatle namaz kılmak müekket sünnettir.

Sevgili peygamberimiz (s.a.v) “Cemaatle kılınan namaz ayrı kılınan namazdan yirmi yedi derece üstündür. ” (4) buyuruyor. Camide cemaatle namaz kılarken safları sık ve düzgün ve aynı hizada tutmalı.

İlk önce, öndeki saflar,  arada boşluk bırakılmadan doldurulmalıdır. Nitekim peygamberimiz (s.a.v.) önce safları düzeltir, namaza başlamadan önce “Saflarınızı düzeltiniz. Zira safların düzgün olması, namazın tamam olmasını sağlayan hususlardan biridir” (5) buyurdu.

Camiler,  müminlerin toplu halde namaz kıldıkları, Allah’a ibadet edilen mukaddes mekanlardır. Allah’ın evleri olarak  bildiğimiz camilere hürmet göstermek ve cami adabına riayet etmek her müslüman’ın görevidir. Bunun içindir ki, camilere abdestli olarak sağ ayakla girmek, çıkarken sol ayakla çıkmak sünnettir.

Camide halılara kirli ve ıslak ayaklarla basmamalı, camiye temiz ve güzel elbiseler giyerek gitmeli, camide ayakları uzatarak oturmamalıdır.

Camide başkalarına rahatsız edecek davranışlardan sakınmalıdır. Hz. Peygamber (s.a.v) soğan, sarımsak gibi kokuları hoş olmayan, cemaati tiksindirici şeyleri yemiş kimselerin cemaat arasına girmelerini, cemaate eziyet vereceğinden yasaklamıştır.

Camide namaz kılan kişinin önünden geçilmemeli, namazı bitirmesi beklenmelidir.

Camide yüksek sesle konuşmamalı yapılan vaazları ve okunan hutbeleri sükunetle dinlemelidir.  Müminler camide bu cemaat bilinciyle hareket ettikleri takdirde İslam’ın ruhuna uygun hareket etmiş olurlar.

(1)Ankebut, 45

(2)Ebu davud, salat, 148

(3)Hac, 77

(4)Buhari, Ezan, 30, I. 158

(5)Müslim, Salat, 124

(6)Riyazüs-salihin,cilt 2,Hadis no:1047

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

    0
    2023-06-23T17:47:45+03:00

    “Namaz dinin direğidir” ifadesi, İslam dini açısından namazın önemini vurgulayan bir deyimdir. Bu ifade, Müslümanlar için namazın dinin temel direği ve en önemli ibadetlerden biri olduğunu ifade etmektedir.

    Namaz, İslam’ın beş temel ibadetinden biridir ve Müslümanların Allah’a yönelerek O’na kulluk etmesini sağlayan bir ritüeldir. Namaz, Müslümanlar için Allah’a ibadet etme, ruhsal ve bedensel arınma, Allah’ın huzurunda boyun eğme ve manevi bağların güçlendirilmesi anlamına gelir.

    “Namaz dinin direğidir” ifadesi, namazın dinin temel yapı taşı olduğunu ve diğer ibadetlerin üzerine inşa edildiğini ifade eder. Namaz, bir Müslümanın düzenli olarak yerine getirmesi gereken bir görevdir ve Müslümanlar için Allah’a yakınlaşmanın bir yolu olarak kabul edilir.

    Bu deyim aynı zamanda namazın önemini vurgulayarak Müslümanları namazlarını ihmal etmemeye, düzenli olarak yerine getirmeye teşvik eder. Namazın Müslüman toplumlarında birliği ve dayanışmayı sağladığı, bireysel ve toplumsal manevi gelişime katkıda bulunduğu düşünülür.

    Ancak, bu ifade sadece namazın önemini vurgulamakla kalmaz, diğer dinî pratikleri ihmal etmek anlamına gelmez. İslam dininde, namazın yanı sıra diğer ibadetler, ahlaki değerler, sosyal sorumluluklar ve ahlaki davranışlar da önemlidir. Dolayısıyla, “namaz dinin direğidir” ifadesi, namazın temel bir ibadet olduğunu vurgularken, diğer dinî görevleri de aksatmamayı hatırlatır.

Cevapla