Paylaş
Dinler Kaça Ayrılır?
Question
Din nedir, Dinler kaça ayrılır?
Dinler Üçe Ayrılır, Örnekler
b) 1. Hak Din: Allah tarafından peygamberler aracılığı ile insanlara bildirilen, hiçbir değişikliğe uğramadan ve bozulmadan günümüze kadar gelen dine denir. Bu özellikleri taşıyan tek ‘Hak Din’ İslâm dinidir. “O Allah ki, müşrikler hoşlanmasa da dinini, bütün dinlerden üstün kılmak için peygamberlerini doğru yol ve hak din ile göndermiştir.” “De ki: Hak geldi, bâtıl ortadan kalktı. Zaten bâtıl ortadan kalkmaya mahkûmdur.”
b) 2. Muharref Dinler: Peygamberlerin tebliğ ettiği hak din, sonra- dan insanlar tarafından bozulmuş, içine dinin aslından olmayan hurâfeler ve bâtil inançlar konulmuştur. Bu gibi aslı hak din iken bozulma sonucu ortaya çıkan dinlere denir. Yahudilik ve Hıristiyanlık gibi.
b) 3. Batıl Dinler: Allah tarafından gönderilmeyip insanların uydurdukları inanç ve fikirlere denir. Budizm, Şamanizm, Zerdüştlük… gibi.
BENZER KONULAR:
- Dinlerde zorlama konusu
- İtikat ile ilgili soru ve cevapları
- Bireyin eğitiminde ve kişilik gelişiminde ailenin önemi
- Faiz Hakkında Sorular
- Dini Nikah şahitsiz kıyılır mı
- Tümünü görüntüle.
- İtikat ile ilgili soru ve cevapları
- Dini Nikah şahitsiz kıyılır mı
- Sanaldan dini nikah kıyılır mı
- Allahın Huzurunda Nikah Nasıl Kıyılır
- Kuran’ı kim yazdı? Kuran Allah’tan mı geldi?
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Din Nedir?
Din kelimesi sözlükte “ceza, hesap, kaza, siyaset, itaat, mükafat, boyun eğme, hüküm, makbul ibadet, millet, şeriat” gibi çeşitli anlamlara gelir.
Alimlerimiz, “din”i şu şekilde tarif etmişlerdir:
“İnsanları kendi irade ve ihtiyarlarıyla bizzat hayra sevk eden ilahi kanunlar mecmuası.” Bu ilahi kanunlar mecmuası, Allah tarafından gönderilen fevkalade donanımlı insanlar olan peygamberler tarafından tebliğ ve temsil edilmiştir.
Dinler Kaça Ayrılır?
Dinler, dinler tarihi uzmanlarına göre, vahiy kaynaklı olan ve olmayan şeklinde ikiye ayrılır.
Vahiy kaynaklı dinler, aynı temel esaslar üzerinde durmuş ve aynı hakikatlere vurguda bulunmuşlardır. Allah tarafından gönderilen her peygamber, temel disiplinler açısından -o günün şartlarına ve zamanın ihtiyaçlarına uygunluk çerçevesinde- bir öncekinin devamı, mükemmili, mütemmimi gibi davranmış, kendisinden önceki peygamberlerin mesajını tekrar etmiş, ahval ve şeraite göre ikmalde bulunmuş, tafsil isteyen hususları açmış, yenilenmesi gereken mesailde tecdidde bulunmuş ve hep aynı konular etrafında yoğunlaşmıştır: Tevhid, nübüvvet, haşr ü neşir ve ibadet, her peygamberin en birinci meselesi olmuştur.
Allah Teala peygamberlere, gönderildikleri toplumların ilim ve ihata seviyesine, problemlerinin keyfiyeti ve ihtiyaçlarının türüne göre teferruatta özel direktiflerde bulunmuş, hususi kanunlar vaz’ etmiştir.
İşte bu temel espriye bağlı olarak ilk peygamberden son Nebiye kadar bütün enbiya ve mürselinin mesajlarında -tali konularla alakalı- hep bir değişim göze çarpmaktadır; ama bu değişimlerin hiçbiri asıl mesajın ruhuna dokunmamakta ve teferruat çerçevesini de aşmamaktadır.
Bir hadiste de Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) tarafından şöyle buyrulmuştur; “Peygamberler baba bir kardeştirler. Dinleri birdir.” (Buharı, Enbiya, 48; Müslim, Fazail, 143) İslam, peygamberlere gönderilen dinlerin asıllarına inanmayı imanın temel esaslarından birisi olarak kabul etmiştir. Bu konu üzerinde ileriki bölümlerde genişçe durulacaktır.
Bütün peygamberlerin dini İslam olmakla birlikte, Peygamber Efendimiz ile İslam Dini kemale ermiş, din adına son nokta konulmuştur: “İşte bugün sizin dininizi kemale erdirdim ve üzerinizdeki nimetimi tamamladım. Sizin için din olarak İslam’ı beğendim.” (Maide, 5/3)
Bütün peygamberler hak dini tebliğ etmekle birlikte onu herkesin çok önünde ve derince yaşayarak temsil etmişlerdir. Hz. Musa’nın getirdiği dine sonradan “Yahudilik” ismi verilmiştir. Aynı şekilde “Hristiyanlık” adı da Hz. İsa’nın getirdiği dine daha sonralan verilen bir addır. Ne Hz. Musa ne de Hz. İsa bu isimleri kullanmışlardır. Kaynağının ilahi olması ve orijinal şeklinin muhafazası sebebiyle İslam hak dindir. Yahudilik ve Hristiyanlık vahye dayanmakla birlikte zamanla semavi orijinlerini koruyamamışlardır. Bununla birlikte bu dinlerin kitapları ile Kur’an arasındaki ortak nokta ve paralellikler az değildir.
Yahudi ve Hristiyanlara “ehl-i kitap” da denilmektedir. İlahi vahye dayanmayan dinler ise batıl dinlerdir. Ayrıca meditasyon ve yogizm gibi din görünümlü bazı organizasyonlar da vardır ki, bunlar temelde ne bir peygambere ne de bir vahye dayanmaktadırlar.