Diyalize giren hastanın abdesti bozulur mu?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Periton diyalizine giren hastanın abdesti bozulur mu?
Diyanet

Periton diyalizi, böbrek yetmezliği hastalığında kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemle karın boşluğuna bir katater yerleştirilir. Bu kataterden verilen diyaliz sıvıları ile karın boşluğu doldurulur. Karın zarı bir filtre görevi görür. Kandaki zararlı madde ve fazla sıvılar karın boşluğundaki sıvıya geçer. Bu sıvının boşaltılması ile vücutta biriken fazla sıvı ve zehirli maddeler vücuttan atılır.
Yukarıda izah edildiği şekliyle periton diyalizi uygulanan böbrek hastalarının karın boşluğuna verilen ve daha sonra dışarı atılan sıvılar vücuttaki dinen pis sayılan bir nesnenin dışarıya çıkması hükmündedir. Bu itibarla, idrardan korunma hususunda gösterilen titizliğin, bu su için de gösterilmesi gerekir. Mezkûr sıvının anlatıldığı şekilde vücut dışına çıkışı veya çıkarılışı, normal hâllerde vücuttan dışarı çıkan dinen pis bir maddede olduğu gibi abdesti bozar. Elbiseye veya bedene bulaşması hâlinde bu kısmın yıkanması gerekir (Kâsânî, Bedâî’, I, 119; Merğînânî, el-Hidâye, I, 118).

Answer ( 1 )

    0
    2021-01-31T03:35:29+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Diyaliz hastaları ve aynı zamanda diyaliz cihazına giren hastaların abdest konusundaki durumu karna verilen sıvı ile gerçekleşmektedir. Ve bu karna verilen sıvı pis su ile beraber dışarı çıkması ile diyaliz işlemi son bulmaktadır. Bu nedenle vücuttan yani karın boşluğundan pis su dışarı çıktığı için diyalize giren hastaların abdesti bozulmuş olmaktadır.

Cevapla