Paylaş
Doğruluk Nedir? Kısaca
Question
Doğruluk Ne Demektir?
Doğruluk Hakkında Kısa bilgi
İnsanın; inancında, özünde, sözünde, niyetinde, sözleşmelerinde, ticaretinde kısaca bütün fiil ve davranışlarında doğru, dürüst, hakkı gözetir, âdil, ihlaslı ve samîmi olma hâlidir. Hile, yalan, bâtıl, iki yüzlülük, riya ve sahtekârlığın zıddıdır. Doğruluk kavramı, Kur’ân ve Sünnette sıdk, ihlas, istikâmet ve hak kavramları ile ifade edilmiştir.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
İnsan, yaratılışı itibari ile sorumluluk sahibidir. Sorumluluğunun gereği olarak da, her davranışının ve sözünün sonucunu düşünerek hareket etmelidir. Öyleyse Müslüman, her daim, doğruyu söylemeli ve doğrulardan olmaya çalışmalıdır. Bakınız Kuran’ı Kerim’de “Yalanı, ancak Allah’ın ayetlerine inanmayanlar uydurur. İşte onlar, yalancıların ta kendileridir.”[1] buyrularak yalanın, imandan yoksun olanların işi olduğu anlatılmıştır.
Doğruluk; hakkı, haklıya teslim etmektir. Doğruluk, iyiliktir. Doğruluk, her şeyi sağlam bir temele oturtmaktır. Oysaki yalan, mesnetsizdir. Doğru, onarıp, hayra götürürken, yalan ise yakıp yıkıp, karanlıklara, bilinmezliklere götürür. İnsanlar arasındaki güveni yok eder. Birlik ve beraberliğin zarar görmesine neden olur. Çünkü güvenin olmadığı bir yerde birlik ve beraberlikten söz etmek mümkün değildir. Ayrıca yalan, doğruların gizlenmesi anlamına geldiği için de gizlenen doğrular neticesinde insanlar zarar göreceklerdir.HâlbukiSevgili Peygamberimiz “Müslüman o kimsedir ki, elinden ve dilinden kimse zarar görmez”[2] diye buyurmuşlardır.
——————–
1)Nahl,16/105
2)Tirmizî, İman, 26.
Answer ( 1 )
Doğruluk; kısa ve öz olarak tarif edilmek istenir ise, kişinin yapmış olduğu her iş ve eylemde doğru, dürüst olma halidir.
Rasulullah (sav) bir hadislerinde doğruluk hakkında şöyle buyuruyor;
Hiç şüphe yok ki doğruluk iyiliğe götürür. İyilik de cennete götürür. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddîk (doğru sözlü) diye yazılır. Yalancılık kötüye götürür. Kötülük de cehenneme götürür. Kişi yalan söyleye söyleye Allah katında kezzâb (çok yalancı) diye yazılır. Buhârî, Edeb, 69; Müslim, Birr, 103, 104. Kaynak: Kişi Allah katında sıddîk ve kezzâb diye yazılır