Paylaş
Doğruluk ve dürüstlük ile ilgili kısa hadisler
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Doğruluk ve dürüstlük hakkında kısa hadisler
“Münafığın alameti üçtür: Konuştuğu zaman yalan söyler, vaad ettiği zaman, vaadini yerine getirmez, kendisine güvenildiği zaman ihanet eder.” (Buhari, Müslim, Tirmizi)
Safvan b. Suleym (ra)’dan rivayet edilmiştir: Resûlüllah (sav)’e “Mümin korkak olur mu?” diye soruldu. O da “Evet, (olur)” dedi. “Mümin cimri olur mu?” diye soruldu. Yine “Evet, (olur)” dedi. “Mümin yalancı olur mu?” diye sordular. Peygamber (sav): “Hayır!” (Mümin yalancı olmaz) dedi. (Beyhaki, Malik)
“Seni tasdik eden bir (din) kardeşine, bir sözü anlatırken senin yalancı olman, büyük bir hıyanet olur.” (Ahmed, Ebu Davud)
“Benim namıma yalan söylemek, herhangi biri namına yalan söylemek gibi değildir. Kim kasden benim namıma yalan söylerse, ateşte oturacağı yeri hazırlasın.” (Buhari, Müslim, Tirmizi, Ebu Davud)
“Kim rüyasında görmediği bir şeyi, gördüm diyerek yalan söylerse, ahirette ona iki arpa tanesini düğümlemesi emredilir. Hâlbuki onları hiç düğümleyemiyecektir. (Düğümleyemediği müddetçe de o cehennemde kalacaktır.)” (Buhari, Tirmizi, Ebu Davud)
“Doğru, güvenilir tacir (mahşer gününde) peygamberler, sıddıklar ve şehidlerle beraberdir.” (Tirmizi)
Peygamberimiz (sav), “Muhakkak ki, tüccarlar facirlerdir (günahkârlardır).” dedi. “Ya Resûlallah! Allah alış-verişi helal kılmadı mı?” dediler. O da “Evet (helal kıldı). Fakat onlar yemin eder günaha girerler, konuşur yalan söylerler.” dedi. (Ahmed, Hâkim)
“Bizi aldatan bizden değildir.” (Müslim)
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da doğruluk ve dürüstlüğün önemini vurgulayan birkaç kısa hadis:
Bu kısa hadisler İslam’da doğruluk ve dürüstlüğün önemini vurgulamaktadır. Doğruluğun kişinin karakteri, eylemleri ve nihai hedefi üzerindeki olumlu etkisini vurgularlar. Müslümanlar, sözlerinde ve davranışlarında doğruluğu ön planda tutmaya, sahtekârlık ve yalanın zararlarından ve sonuçlarından sakınmaya teşvik edilirler.