Paylaş
Domuzun hangi kısımları haramdır?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Domuzun eti neden haramdır, her yeri haram mıdır?
DUMUZUN ETİ KILI DERİSİ HARAM MI?
Âyet, domuz etinin haram olduğunu beyân eder. Bazı Zâhirî mezhebi âlimlerine göre domuzun etleri haram, iç yağları ise helâldir. Çünkü Allah (cc), âyette “domuz eti” demiş, “iç yağı” dememiştir.
Cumhur, domuz iç yağının, eti gibi haram olduğuna hükmetmiştir. Çünkü etinin çoğu yağ olduğundan, iç yağları da kapsar. Sahîh olan da cumhûrun görüşüdür. Allah’ın domuz etini zikretmesi, tümünün haram olduğuna delâlet eder. Domuz, şer’i usûllerle kesilse dahi yine haramdır. Onun etinin haram oluşunda sayısız tıbbi ve içtimaı hikmetler vardır.
Fakihler, domuz kılından istifade edilip edilmeyeceği konusunda ihtilâf etmişlerdir. İmâm-ı A’zam Ebû Hanîfe (rh.a.) ile İmâm Mâlik’e (rh.a.) göre, domuz kılının dikişte iğne yerine kullanılması câizdir.
İmâm Şâfiî’ye (rh.a.) göre ise domuzun kılından dahi istifade etmek haramdır. Çünkü kıl da onun bir parçasıdır. İmâm Ebû Yûsuf’a (rh.a.) göre de domuz kılıyla iğne gibi dikiş yapmak veya onu başka türlü kullanmak mekruhtur.
Kurtubi domuz kılıyla alakalı olarak, “kılı dışında domuzun tümünün haram olduğunda ittifak vardır. Onun kılı ile dikiş dikmek câizdir. Zira Resûlullah (s.a.v.) devrinde ve daha sonraki zamanlarda insanlar, domuz kılını ayakkabı dikişinde kullanmışlardır. Peygamberimiz’den (s.a.v.) sonraki hiçbir imâmin “onu kullanmayın” dediğini bilmiyoruz. Bu da göstermektedir ki Resûlullah (s.a.v.) ve daha sonra gelen imâmlar dev rinde, onun kullanılmasına cevâz (müsâade) verilmiştir.” der.
Âlimler, su domuzu hakkında ihtilâf etmişlerdir. İmâm-ı A’zam Ebû Hanîfe’ye (rh.a.) göre, âyetin umûmuna bakılınca su domuzu eti ye nilmez, İmâm Mâlik (r.a), İmâm Şâfiî (rh.a.), İmâm Evzâî’ye (ra) göre de denizde olan her şeyin yenilmesinde sakınca yoktur.16 Konuyla ilgili geniş izâhât fikih kitablarında görülebilir.
Kaynak: Ahkam ayetleri tefsiri
BENZER KONULAR:
Cevapla