Paylaş
Dua adabı
Question
Dua adabına uyarak nasıl dua edilir?
Dinimizde dua ederken Allahım şöyle olursa böyle yaparım denir mi?
Mesela-1; Bir yere yardım maksadıyla zarfa para koyup göndersek, gönderirken Allahım eğer hayırlısı ise ve sen razı isen bu zarf yerine ulaşsın. eğer sen razı değilsen zarf yerine ulaşmasın. gibi dua edilir mi? ve diyelim ki zarf yerine ulaşmadı. demek ki Rabbim razı değil diye hüküm çıkarılır mı?
Mesela-2 E-TİCARET yaparken satma maksadıyla bir yere mal gönderdim. gönderirken Eğer Allahım bu yaptığım ticaret helal ise/razı isen kargo yerine ulaşsın. Eğer razı değilsen yerine ulaşmasın. şeklinde dua etme şekli var mıdır? Sonuca göre hüküm verebilir miyiz? yoksa istihare veya istişare gibi yollara da başvurmak lazım mı?
CEVAP:
Mesela-1:
Evet, dinimizde dua ederken “Allahım şöyle olursa böyle yaparım” şeklinde dua edilebilir. Bu tür dualar, dua eden kişinin Allah’a olan teslimiyetini ve güvenini gösterir.
Örneğin, bir yere yardım maksadıyla zarfa para koyup gönderirken “Allahım eğer hayırlısı ise ve sen razı isen bu zarf yerine ulaşsın. Eğer sen razı değilsen zarf yerine ulaşmasın.” şeklinde dua etmek caizdir. Bu dua, dua eden kişinin yardım ettiği kişinin hayırla karşılaşmasını ve Allah’ın rızasını kazanmasını istediğini gösterir.
Ancak, zarfın yerine ulaşmaması, Allah’ın razı olmadığı anlamına gelmez. Zarfın yerine ulaşmaması, başka nedenlerden de olabilir. Örneğin, kargo şirketi zarfın kaybolmasına neden olabilir veya zarfın adresine yanlış teslim edilebilir.
Mesela-2:
E-TİCARET yaparken satma maksadıyla bir yere mal gönderirken “Eğer Allahım bu yaptığım ticaret helal ise/razı isen kargo yerine ulaşsın. Eğer razı değilsen yerine ulaşmasın.” şeklinde dua etmek de caizdir. Bu dua, dua eden kişinin yaptığı ticaretin helal olmasını ve Allah’ın rızasını kazanmasını istediğini gösterir.
Ancak, kargonun yerine ulaşmaması, ticaretin helal olmadığı anlamına gelmez. Kargonun yerine ulaşmaması, başka nedenlerden de olabilir. Örneğin, kargo şirketi kargoyu kaybolmasına neden olabilir veya kargonun adresine yanlış teslim edilebilir.
Sonuç:
“Allahım şöyle olursa böyle yaparım” şeklinde dualar, dua eden kişinin Allah’a olan teslimiyetini ve güvenini gösterir. Ancak, bu tür dualar, dua edilen şeyin gerçekleşmemesi durumunda, Allah’ın razı olmadığı sonucunu çıkarmak için yeterli değildir. Duanın gerçekleşmemesi, başka nedenlerden de kaynaklanıyor olabilir.
Bu tür durumlarda, istihare veya iştişare gibi yollara başvurmak faydalı olabilir. İstihare, bir konuda karar vermek için Allah’tan yardım istemek anlamına gelir. İstişare ise, bir konuda bilgili ve deneyimli kişilerden yardım almak anlamına gelir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 4 )
Her işin bir adabı vardır. Dua adabının da adapları vardır. Evvela dua ederken Allah’a temiz bir kalp ile dua edilmelidir. Allah’ın razı olacağı bir şekilde yaşanmalıdır. Bunlar dua adaplarındandır.
1) Bir yere, bir muhtaca, ihtiyaç sahibine yardımda bulunmak Allah’ı razı eden bir davranıştır. Bunun için Allah’ım sen razı isen zarf yerine ulaşsın, değilsen ulaşmasın gibi sözler söylenmemelidir. Allah için infak etmek Allah’ı elbette razı eder.
2) e-ticaret yaparken herhangi bir hile ve aldatma yok ise veya dinen yasak ve haram olan şeyler olmamış ise Allah (cc) bu durumdan neden razı olmasın ki?
DUANIN ADABI
Duanın şartları olduğu gibi onun belli bir adabının da olması gerekir. Dua edenin bu adablara uyması ve Allah Teâlâ’dan niyazının kabul edilmesi ümidiyle dua esnasında bunları en güzel şekilde yerine getirmesi gerekir. Dua eden bunları yani adab kurallarını ihlal ettiğinde duasının kabulü için ricada bulunamaz. Çünkü kendisi ile edeb dairesinde olması gerekirken edep kurallarına riayet etmemiştir. İşte bu adablardan bazılarını sırayla ifade etmeye çalışacağız.
1. Kişi duasını Allaha hamd ve peygambere salat ve selam ile başlatmalı ve yine hamd ile bitirmelidir. Bu nedenle Allahu teala bizlere Fatiha suresini okumamızı söylemiştir. Kulun duadan önce tenzih, zikir ve sena yani Allaha hamd ve övgü ile başlaması gerekir.
Dua edenin duaya başlamadan önce ve bitirdikten sonra yapması ve uyması gereken adaplardan biri de, Allaha hamd ve sena ile peygamberine salat ve selamda bulunmaktır. Buna en iyi örnek namazın her rekatında okunan fatiha suresidir. Bu sure güzel bir dua formatı olup mülkün Allaha ait olduğuna deklare etmektedir. Yani o hem emreden hem de yasaklayan hemde bunun üzerine herkesi amellerine göre muhasebeye çekecektir.
2.Kısık bir ses tonuyla dua edilmelidir. Dua edenin zorlanmadan nefesini duyuracağı kısık ses ile huşu ve yalvarışla dua etmesi gerekir. O nedenle dua edenin sesini dua esnasında yükseltmesi uygun olmaz.
Dua edenin uyması gereken adablardan birisi de dua esnasında sesini kısması, sadece kendisi duyacak şekilde ihlaslı olarak ve duasının kabul olacağına tam bir inançla sadece Allaha dua etmesi gerekir. Çünkü duada bağırmak ve sesini yükseltmek edeb sınırı aşmak olur.
3.Dua esnasında Allaha yalvarmalıdır. Bizler Allahın huzurundayken huşu içinde layık olandan talebimizin karşılanması için ısrarlı bir şekilde ve ona muhtaç olduğumuzu açığa çıkartarak ve Allaha karşı tezellül içerisinde olduğumuzu göstermemiz gerekir.
4.Meşru tevessül yöntemleri ile Allaha yalvarmak ve yönelmek gerekir. Dua edenin dua esnasında sahip olması gereken adaplardan birisi de salih amel ve itaat gibi vesilelerle kendisini Allaha yaklaştıran şeylerle Allahtan istemesi ve dua etmesidir.
5.Dua için değerli vakitlerin seçilmesi uygun olur.. Seher vakti gibi dua için kıymetli zamanların seçilmesi önemli bir husustur.
6.kişi duaya başkasından önce kendi nefsinden başlamalıdır. Bu müslümanın uyması gereken adabtandır. Yani kişi başkasına duaya başlamadan önce kendisine duaya başlamalıdır.
7.Allah’ın güzel isimlerine yani Esmau’l-hüsnaya tevessül ederek dua etmek güzel olur. Allah Teâlâ bize ondan bir şey istediğimizde bize durumumuza ve ondan yapacağımız isteğimize uygun bir isimle dua etmemizi öğütlüyor.
Duada günaha düşmek?
Selamın aleyküm hocalarım. Ben 22 yaşında bir gencim hayatımda sevdiğim bir hanımefendi vardı lâkin sebepsiz yere benden soğudu ve ayrılık yaşadık. Ben ise her gün 5 vakit namazımın ardından kavuşmak ve evlilik yapabilmek için dua ediyorum. Duamın amacı nefsimden çok dini yerinde ve kendim için hayırlı olduğuna inandığım birini kaybetmemek onun sevgisini tekrar kazanmak ancak aklıma şüphe düşüyor. Bu konu için durmadan ısrar ederek dua etmek bana günah mı oluyor? Herhangi bir şey değişmese bile hiç aksatmadan dua ediyorum belki de yıllarca aynı kişi için dua edicem bu yaptığım yanlış, günah olur mu?
İnsanın sevdiği birisi ile evlenebilmesi için dua etmesi normaldir. Fakat asıl olmayan neden olmuyor deyip isyan etmektir. Bu yanlıştır işte. Bu konuda dinen dua etmenizde bir sakınca yoktur.