Paylaş
Dua ederken inşallah demek
Question
Duadan sonra inşallah denir mi?
Benim çok önemli bir sorum var onu soracaktım . Yardımcı olursanız çok sevinirim . Sorum şu; dua ederken inşallah diyecek iken , hemen farkına varıp inşallah demeden peygamber efendimiz’e salavat getirerek duaya devam edersek kabul olur mu ? Çoğu kaynakta dua ederken inşallah denilmemesi lazım deniliyor o sebepten soruyorum . Yardım ederseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler .
CEVAP:
Dua ederken dua edip amin dedikten sonra inşallah denmez. Çünkü duada kesin ifadeler kullanılmalı, Allahım sen dilersen kabul et denilmeyeceği için amin inşallah denilemez.
“Sizden biriniz dua ederken: ‘Allah’ım! Dilersen beni bağışla; dilersen bana merhamet et.’ demesin. Dilediğini kesin bir dille istesin. Çünkü Allah’ı zorlayan hiçbir kuvvet yoktur.” (Buhârî, Daavât 21, Tevhîd 31; Müslim, Zikr 9)
“Sizden biriniz dua ettiği zaman kesin bir ifade ile dilekte bulunsun. ‘Allah’ım! Dilersen bana ver.’ demesin. Çünkü Allah’ı zorlayan hiçbir güç yoktur.” (Buhârî, Daavât 21; Müslim, Zikr 7)
–Siteler–
İslâm âlimleri, dua ederken “inşallah” demenin, duanın kabulünü Allah’ın isteğine bağlama anlamı taşıyıp bir nevi kesinlikten uzaklaştırdığı için uygun olmadığı konusunda hemfikirdir. Hadis-i şeriflerde, dua ederken kesin ifade kullanmamız ve “Allah’ım dilesen …” şeklinde bir şart cümlesi kurmamamız tavsiye edilmiştir. Bu tavsiyenin temelinde, Allah’ın kudretinden şüphe etmemek, O’ndan istediklerimizi tam bir teslimiyet ve imanla istemek vardır.
Bahsettiğiniz durumda siz, dua esnasında “inşallah” demek üzere olduğunuzu fark etmiş ve hemen bunu yapmaktan kaçınarak, onun yerine Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) salât-u selâm getirmiş, sonra da duanıza devam etmişsiniz. Bu, hatanızı anında düzeltme gayretidir. Doğrusunu öğrendikten ve farkına vardıktan sonra duanızda “inşallah” kullanmamak, onun yerine Efendimiz’e salavat getirip duaya devam etmek, duanızın kabulüne mani değildir. Asıl önemli olan samimiyet, içtenlik ve Allah’a olan tam güveninizdir.
Sonuç olarak, dua ederken “inşallah” dememek konusunda göstermiş olduğunuz bu hassasiyet ve hatanızın farkına vararak telafi etmeniz, duanızın kabulüne engel teşkil etmez. Önemli olan, Allah’a tam bir iman, güven ve teslimiyetle, samimi bir kalple dua etmektir. Allah Teâlâ, samimiyetle yapılan duaları en iyi şekilde işitir ve bilir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Kardeş; sende hafiften vesvese belirtisi oluşmaya başlamış. Bu düşünceden uzaklaşman gerekir. Yoksa bu hastalık seni yer bitirir.
Sizin de dediğiniz gibi dua ederken inşaallah denmesi doğru değildir.
Dua ederken inşaallah denmesinin veya Rasulullah (sav)’a salavat getirmeden inşaallah demenin duaya ne bir etkisi var, ne de bir zararı vardır.
Hiç kimse duasının ne kabul olacağını, ne de kabul olunmayacağını bilemez. Fakat Rabbimiz (cc) kendisine samimi bir şekilde edilen duaları geri çevirmez, kabul eder diye umuyoruz.
Dua ettikten sonra amin denir İnşallah denmez.