Paylaş
Dua nedir kısaca bilgi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Dua hakkında kısa bilgiler
Dua istek demektir.
Dua Kulun, yüce yaratana yönelerek ondan istek ve dilekte bulunması anlamında dini terim ve bu amaçla icra edilen bir ibadet şeklidir.
Allah’ın yüceliği karşısında kulun aczini itiraf etmesini, sevgi ve tazim duyguları içinde lütuf ve yardımını dilemesini ifade eder.
Duanın ana hedefi insanın Allah’a halini arz etmesi ve O’na niyazda bulunması olduğuna göre dua kul ile Allah arasında bir diyalog anlamı taşır.
DİYANET
Yüce Rabbimiz Kur’ân-ı Kerîm’de “(Ey Resûlüm!) Kullarım sana beni sorduğunda (söyle onlara): Ben onlara çok yakınım. Bana dua ettiği vakit dua edenin dileğine karşılık veririm.” buyurmaktadır. İhlâslı bir şekilde Rabbimize yapmış olduğumuz duaların kabulünden şüphe etmemeliyiz, dualarım kabul olmuyor diyerek dua ve ibadetlerimizde ümitsizlik ve tereddütler taşımamalıyız. Dua bize, kabul Allah’a aittir ve O bizim için en hayırlısının ne olduğunu eksiksiz bilir. Zira Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) de Allah Teâlâ yeryüzünde dua eden hiçbir müslümanın isteğini boş çevirmez, muhakkak bir karşılık verir. Ya kulun istediği şeyi ona verir, ya onun yerine o kulundan bir kötülüğü kaldırır ya da istediğinin karşılığını âhirete saklar” buyurarak yapılan duaların bir şekilde karşılık bulacağını haber vermektedir.
Dua, ibadetin özüdür. İnsanın, bedenen yeme ve içmeye muhtaç olduğu gibi ruhen de dua etmeye, yalvarıp yakarmaya ihtiyacı vardır. İnsan aciz bir varlıktır. İstediği her şeyi elde edemez; her ihtiyacını kendisi karşılayamaz; başına gelecek her bela ve musibete de karşı koyamaz. Kendi durumunu düşünen her insan Yüce Yaratana mutlaka ihtiyaç duyar, O’na dua ve niyazda bulunur. Bu ihtiyaç insanda fıtrîdir. Bu ihtiyaç, her vesile ile değişik şekillerde kendini gösterir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Dua, istemek demektir. İstediği şeyi kulun Rabbinden istemesidir. Dua, insanın adeta ellerini açıp; ya Rabbi, ben acizim her şeye gücü ve kudreti yeten ise sadece sensin deyip isteğini Rabbinden istemesidir. Dua ibadetin özüdür. İnsanın beden olarak nasıl yeme, içme, uyumaya ihtiyacı var ise ruhun da yalvarmaya dua etmeye ihtiyacı vardır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Dua, insanın Allah’a yönelerek O’ndan yardım, bağışlanma, şükran ifadesi veya dileklerini ilettiği manevi bir iletişim şeklidir. Dua, bir Müslüman’ın Allah’a yönelerek samimiyetle niyazda bulunması, yakarışta bulunması ve O’ndan isteklerini dile getirmesidir.
Dua, Müslümanların Allah’la birebir bağ kurma ve O’na yakınlaşma yollarından biridir. Bu bağlamda dua, ibadetlerin temel bir parçasıdır ve Müslümanlar için önemli bir manevi pratiktir. Dua, bir kişinin Allah’a olan inancını ve bağımlılığını ifade etmenin yanı sıra, Allah’ın rahmetini, merhametini ve ihsanını talep etmeyi içerir.
Dua, herhangi bir zaman veya mekana bağlı olmadan her an Allah’a yönelmek ve O’na iletişim kurmak için yapılabilecek bir eylemdir. Dua, bir Müslümanın iç dünyasını Allah’a açması, sıkıntılarını, dileklerini, sevinçlerini ve endişelerini O’na arz etmesi anlamına gelir. Dua etmek, Allah’a olan inanç ve bağlılığın ifadesi olarak kabul edilir ve kişinin Allah’ın rahmetine, yardımına ve lütfuna olan güvenini pekiştirir.
Duanın önemli bir yönü, Allah’ın takdirine boyun eğmek ve O’nun hikmetine güvenmekle birlikte, sabır, şükür ve tevbe gibi manevi değerleri içermesidir. Müslümanlar, dua etmek için özel dualar veya Kur’an’dan ayetler kullanabilirler, ancak dua aynı zamanda içtenlik ve samimiyetle dile getirilen kişisel sözler şeklinde de olabilir.
Genel olarak, dua, bir Müslümanın Allah’a olan inancını ve bağımlılığını ifade ettiği, ihtiyaçlarını dile getirdiği ve Allah’ın rahmetini, merhametini ve lütfunu talep ettiği manevi bir iletişim şeklidir.