Paylaş
Dua Nedir Nasıl Edilir ve Duanın Önemi Nedir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
DUA
(Ayet ve Hadislerle)
Dua nedir nasıl yapılır
Dua, kulun samimiyetle Yüce Allah’a yönelerek, O’ndan istek ve dilekte bulunmasıdır. Acizliğini ve fakirliğini öne sürerek Yüce Yaratana sığınmasıdır.
Yüce Allah’ın sonsuz güç ve kudrete sahip olmasına karşın, insan nihayetsiz derecede aciz ve fakirdir. Buna karşılık sayısız belalara maruz olan da yine insandır. Fakirliği ile sayısız şeylere ihtiyacı var. İnsanın dünyada sahip olmadığı şeyler, sahip olduklarından kat kat fazladır. Bu kadar acizlik ve fakirlik içinde bulunan insan, kendisini teselli edecek, içini dökecek ve kendisine dayanacak bir kuvvete ihtiyacı vardır. Buda imandır, imandan sonra duadır.
Dua sığınaktır. Dua Rabbimizle beraber olmaktır. Dua insanın Allah ile konuşması her derdini O’na açması ve O’ndan yardım istemesidir. Dua gözyaşıdır. Dua göklerin kapılarının anahtarıdır. Nitekim Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de: “Rabbinize yalvara yakara ve gizlice dua edin. Bilesiniz ki O, hadi aşanları sevmez”[1] “Kendi kendine yalvararak ve ürpererek yüksek olmayan bir sesle sabah akşam rabbini an. Gafillerden olma!”[2] “Rabbiniz şöyle buyurdu: ‘Bana dua edin, duanızı kabul edeyim’…”[3] buyurarak, biz kullarını dua etmeye davet etmektedir.
Okuduğumuz ayet meallerinden anlaşıldığı gibi, içten yapacağımız duaları kabul edeceğini Cenab-ı Hak vaad etmektedir.
Dua insan ile Allah arasında iletişim kurma yollarındandır. İnsan dua ederken Allah’ın kendisini işittiğini bilir. Dua ile insan, dilediklerini aracısız olarak, doğrudan Yüce Allah’tan istemektedir. Dua ederek, ellerini açıp yalvara yakara, gözyaşlarıyla Rabbine iltica eden hiçbir kul yoktur ki, duasına cevap verilmesin. Bundan dolayı her kul sıkıntılı anında ellerini açar ve Rabbine sıkıntısını arz eder.
Nitekim Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerimde: “Kullarım sana beni soracak olurlarsa, ben çok yakınım. Dua edenin duasına icabet ederim.”[4]
Dua eden, ibadet etmekle beraber ruhi faaliyetlerine de güç ve canlılık katar. Kötü eğilimleri azalır, güzel davranışlara yönelir ve Allah’ın yardımının kendisiyle beraber olduğunu düşündüğü için güç kazanır.
Bizler de, her sıkıntı ve zorlukla karşılaştığımız zaman, güç kazanmak istiyorsak, her durumda Rabbimize dua etmeli ve O’na yalvarmalıyız.
iki dua ayetiyle son vermek istiyorum:
“Rabbimiz! Bizi doğru yola ilettikten sonra kalplerimiziz eğriltme. Bize tarafından merhamet bağişla, lütfü en bol olanı sensin”[5]
“Ey rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver. Bizi cehennem azabından koru.”[6]
————————
[1] A’râf, 7/55.
[2] A’râf, 7/205.
[3] Mü’min, 40/60.
[4] Bakara, 2/186.
[5] Âl-i İmrân, 3/8.
[6] Bakara, 2/201.
BENZER KONULAR:
- İslamda Dua Nedir ?
- Dua Neden kabul olmuyor
- Dua Nedir? din kültürü ve ahlak bilgisi
- Dua Nedir, Ne Zaman ve Nasıl Dua Edilir? Örnek Dualar
- Dua Nedir Nasıl Edilir ve Duanın Önemi Nedir?
- Tümünü görüntüle.
- Bir Meclisten Kalkarken Okunacak Dua
- Derse Başlarken Okunacak Dua
- İmtihanda Başarılı Olmak İçin Okunacak Dua
- İlimde Başarılı Olmak için Okunacak Dua
- İlmin Artması İçin Okunacak Dua
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
DUA VE ÖNEMİ
Dua, sözlükte, çağırmak, seslenmek, davet etmek, istemek ve yardım talep etmek anlamındadır. Bir diğer ifade ile: Allah’ın yüceliği karşısında insanın aczini ve zafiyetini kabul etmesi, saygı ve sevgi ile O’ndan dünya ve ahretini ilgilendiren her hususta yardım istemesidir.
Dua, sözlü ve fiili olarak yapılır. Kalple ve dille sözlü, insanın Allah’tan istediği şeyin zeminini hazırlaması ve Allah’ ın koyduğu kanunlara uyması ise fiili duadır.
İnsan, yaratılmışların en güzel olanıdır. Dünyadaki bütün varlıklar insana hizmet ediyor. İnsanda yaratıcısının emir ve yasaklarına uyarak, gereğini yaparak fiili duasını yapmış olur. Nefsi olan insan, aciz demektir. Gücünün yetmediği, her meseleyi çözemediği zamanlar olur. Bu durumda Fatiha suresinde, namazda veya Kur’an okurken: “Yalnız sana kulluk eder ve yalnız senden medet umarız”(Fatiha 5.ayet) diyerek Allah’u Teala.cc olmadan başaramayacağımızı dua ile ifade ederiz.
Bizi çok seven Rabbimiz bize nasıl dua edeceğimizi de inandığımız kitabımızda öğretiyor. Şöyle ki: “Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik, eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan muhakkak ziyana uğrayanlardan oluruz”(Araf 23) “Zekeriya’yı da hatırla. Hani o, Rabbine, “Rabbim! Beni tek başıma bırakma. Sen varislerin en hayırlısısın” diye dua etmişti.(Enbiya 89) “Onlardan kimi, Rabbimiz! Bize dünyada da nimet, iyilik ve güzellik ver. Ahırette de nimet, iyilik ve güzellik ver, bizi ateşin azabından koru” (Bakara 201)
Akli selim her insanın, anne ve babasına, çocuklarına kısaca bütün insanlığın hayrına dua etmesi istenmektedir. Kur’an’ı okuyan her insan bu dua örneklerini görebilir.
Kur’an-ı Kerimde Hz. İbrahim ateşe atılırken, Nuh (a.s) tufanda, Hz Musa Firavun ile mücadelede, Hz Muhammet (s.a.v) Ebu Cehil ve yandaşları ile mücadelede, Hz Eyüp (a.s) hastalığı ile mücadelede görüyoruz ki bunlar ve daha niceleri fiili ve kavli dua ile netice almış, düştükleri sıkıntı ve zorlukları aşmışlardır.
Öyle ise bize düşen görev: Dünya ve ahıretimiz için ihtiyacımız olan her arzuyu her iki duayı da yaparak Rabbimize yönelmektir.
Ayet mealiyle bitirelim. “Kullarım sana beni sorduklarında bilsinler ki şüphesiz ben yakınım. Bana dua ettiğinde dua edenin dileğine karşılık veririm. Şu halde benim davetime gelsinler ve bana iman etsinler ki doğru yolu bulmuş olurlar.(Bakara 1/86)
BENZER KONULAR: