Dua nedir, Ne Zaman ve Nasıl Dua Edilir? Örnek Dualar

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Dua ne demek? Kuranda dua Örnekleri

Dua nedir Ne Zaman ve Nasil Dua Edelim

Duanın önemi nedir ve dua nasıl yapılmalıdır?

Dua Nedir?

Dua, Allah’a yalvarmaktır. Her şeyi yaratan, her şeye gücü yeten ve hiçbir şeye muhtaç olmayan Allah’tan istemeye “dua” denir. Yeryüzündeki bütün canlılar havaya, suya, toprağa ve güneşe muhtaçtır. Bir tohum, yeşermek için toprağa muhtaçtır. Toprak yağmura, yağmur ise buluta muhtaçtır. Kuşlar uçabilmek için kanada, balıklar yaşayabilmek için suya muhtaçtır. Dünyaya yeni gelen bir bebek, annesinin sütüne ve şefkatli kucağına muhtaçtır. Yaşayan her varlık, kendi varlığını sürdürebilmek için başka bir varlığın yardımına muhtaçtır. Biz insanlar da yaşayabilmek için havaya, suya, nefes almaya, aldığımız nefesi vermeye, yiyip içmeye muhtacız.

Her şey Allah’a muhtaçtır. Allah ise hiçbir şeye muhtaç değildir. Çünkü O, evrendeki bütün varlıkların tek yaratıcısıdır. O, hayat vermeden hiçbir canlı yaşayamaz. Allah’ın izni olmadan hiçbir varlık büyüyemez. Kısaca, istediklerimizi elde etmek ve başarıya ulaşmak için daima Allah’ın yardımına ihtiyacımız vardır. Bu yüzden biz de Allah’a dua ederiz.

Dua İbadetin Özüdür

Sonsuz merhamet ve şefkat sahibi yüce Allah bizi çok seviyor. Biz de onu çok seviyoruz. Güneş, her sabah bizim için doğuyor. Civil civil öten kuşlar, bal yapan arılar, uçuşan kelebekler, rengârenk çiçekler, gürül gürül akan ırmaklar, meyve veren ağaçlar… Allah şu dünyadaki her şeyi bizim için yarattı. Bize koklamak için burun, tutmak için el, tatmak için dil, görmek için göz, duymak için kulak, koşmak için ayak verdi. Tüm bu nimetleri düşünüp şükür ve dua etmemiz için akıl verdi. Yüce Allah’a verdiği bu nimetler için ne kadar teşekkür etsek azdır.

Yediklerimizi düşünelim. Güzel yiyecekler soframıza gelene kadar zahmetli bir yolculuktan ve birçok aşamadan geçiyorlar değil mi? Onları bize Rabbimizin hediye ettiğini bildiğimiz için yemeden önce besmele çekiyoruz. Yedikten sonra ise “Elhamdülillâh” diyerek Allah’a şükrediyoruz. Böylece bize verdiği nimetlerin eksilmemesi için O’na dua etmiş oluyoruz.

Ne Zaman ve Nasıl Dua Edelim?

Her zaman ve her yerde dua edebiliriz. Dua etmek çok kolaydır. Kendi sözcüklerimizle, içimizden geldiği gibi dua edebilir, duygu ve düşüncelerimizi Allah’a açabiliriz. Çünkü Allah bizim sırlarımızı ve kimsenin bilmediği dileklerimizi bilir..

Allah’a dua etmek bize güven verir, bizi mutlu eder ve rahatlatır. Dua ettiğimizde Allah’ın bizi gördüğünü ve duyduğunu, hiçbir zaman yalnız olmadığımızı hissederiz.

Allah’ın bize verdiği sağlıklı bedenimizle iyi işler yapmak için çalışırız.

İşimizi kolaylaştırması için Rabbimize dua ederiz.

Sıkıntılar karşısında sabır gösteririz. Aynı zamanda dua ederek Allah’tan yardım dileriz. O’ndan hiçbir zaman ümit kesmeyiz. Hastalandığımızda tedavi oluruz. Bununla beraber bizi iyileştirecek olan Allah’a dua ederek O’ndan şifa isteriz.

Yatarken, yolculuğa çıkarken, sınava girerken, üzüldüğümüzde, sevindiğimizde, çaresiz kaldığımızda hep dua ederiz. Böylece Allah’ın gücünü, sevgisini ve yardımını yanımızda hissederiz. Sadece kendimiz için değil, başkaları için de dua ederiz. Çünkü sevdiklerimizin de mutlu olmasını isteriz.

Kısacası dua hayatımızın her anına yayılan bir rahmet rüzgârıdır.

DUA ÖRNEKLERİ

Peygamberlerin Duaları

PEYGAMBERİMİZİN DUASI

“Allah’ım yaratılışımı güzel yaptığın gibi ahlakımı da güzelleştir.”

HAZRETİ EYYÜB’ÜN DUASI

“(Allah’ım) şüphesiz ki ben derde uğradım, sen ise merhametlilerin en merhametlisisin.”

(Enbiya Süresi 83 Ayet)

HAZRETI MUSA’NIN DUASI

“Rabbim! Bize dünyada da âhirette de iyilik ver.”

Arat Süresi 156 Ayet) “Rabbim! Gönlüme ferahlık ver, işimi bana kolaylaştır.

(Taha Süresi, 25-26 Ayetler)

HAZRETİ ZEKERİYYA’NIN DUASI

“Rabbim! Beni yalnız bırakma!”

(Entiya Süresi 59 Ayet

HAZRETİ SÜLEYMAN’IN DUASI

“Rabbim! Hem bana hem de anne babama verdiğin nimetlere şükretmemi ve hoşnut olacağın iyi işler yapmamı sağla Rahmetinle beni iyi kulların arasına kat.”

(Nemi Süresi, 19 Ayet)

HAZRETİ İSA’NIN DUASI

“Allah’ım! Bize rızık ver. Sen rızık verenlerin en hayırlısısın.”

IMâide Süresi, 114. Ayeti

HAZRETİ İBRAHİM’İN DUASI

“Rabbimiz! Hesap verileceği gün beni, anne babamı ve müminleri bağışla!”

(Ibrahim Süresi 41 Ayet

“Allah, beni yaratan ve bana doğru yolu gösterendir. Beni yediren ve içirendir. Hastalandığım zaman bana şifa verendir.”

(Suara Süresi 78-80. Ayetler)

Dinimi Öğreniyorum Diyanet

BENZER KONULAR:

Peygamberimiz ve diğer bazı peygamberlerin ettiği dualar hakkında neler biliyoruz?

Ettehiyyatü Duası Arapça Türkçe Okunuşu

Answers ( 3 )

    1
    2021-10-01T19:35:14+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Dua; en basit bir şekilde tarif edilmek istenirse Allah’a yalvarmak demektir. Dua; bizlerin aciz bir varlık olduğunu bilip, her şeye gücü ve kudreti yeten Allah’tan istemektir. Bizlerin her şart ve durumda Allah’a dua etmeye ihtiyacı vardır. Çünkü bizlerin duaya ihtiyacı vardır. Kur’an-ı Kerim’de ve Rasulullah (sav)’in hadislerinde birçok dua örnekleri mevcuttur. Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetlerde peygamberlerin kendi dilleri ile yapmış oldukları dualara örnekler vardır. Mesela; Hz. Zekeriya (as)’ın duası şu şekildedir; “Rabbim! Beni yalnız bırakma!” (Enbiya Suresi/59). Başka bir örnek verecek olursak; Hz. İbrahim (as)’ın da duası şu şekildedir; “Rabbimiz! Hesap verileceği gün beni, anne babamı ve müminleri bağışla!” (İbrahim Suresi/41)

    En iyi cevap
  1. Soru avatarı
    1
    2021-11-29T13:32:03+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Allah’a şöyle dua etsek doğru olur mu? Allah’a böyle dua edersek sevabı var mıdır?
    “Allah’ım sana düzgünce ibadet etmiyoruz, ihlasla samimi bir şekilde ibadet etmiyoruz, suyu israf ediyoruz ama yağmur yağdir” diye dua edilir mi? Yani dua ederken bilerek yaptığımız şeyleri söylemek, düzgünce, ihlasla ibadet etmiyoruz demek sevap mıdır?

    1
    2022-12-28T09:46:25+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Dua etmek; Allah’tan istemektir. Dua etmek, insanın aciz olduğunu herşeye güç ve kuvvet yetirenin sadece Allah olduğunu bilmek demektir.

    “Allah’ım sana hakkıyla ibadet etmiyoruz” demek; aslında biz sana karşı görevimizi yapmıyoruz fakat sen bize merhamet eyle ya Rabbi demektir.

    Dua ederken bu şekilde dua etmenin bir sakıncası yoktur.

Cevapla