Duada acelecilik nedir? Çok dua ettim ama olmadı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Çok dua ettim kabul olmadı demek duada acele etmektir

Duada acelecilik nedir Cok dua ettim ama olmadi

Duada acelecilik hakkında hadisler

Ebu Hureyre(r.a)’den rivayet edildiğine göre Allah Rasulu(s.a.v) şöyle buyurdu:
“Sizler günah olan bir konuda ve akraba ilişkilerinin kesilmesi hakkında dua etmedikçe veya duanızda acele etmediğiniz sürece duanız mutlaka kabul edilir.Duada acele etmek ise;’Dua ettim de duam kabul olunmadı’ demektir.”

(Buhari,Kitabu’d-Daavat bab 22,İbni Hibban 2/257.Beyhaki 3/353.)

Ebu Hureyre’den (r.a.) nakledildiğine göre:
Allah Resulü (a.s.): “Biriniz acele ederek: Ben dua ettim fakat kabul olunmadı demedikçe duası kabul edilir” buyurdu.
Sahih-i Müslim, hadis no: 4916

Duada acelecilik, dua ettikten hemen sonra duanın kabul edilmediğini düşünmek ve bu yüzden dua etmeye devam etmekten vazgeçmektir.

“Çok dua ettim ama olmadı” demek, tam olarak duada aceleciliğin tanımıdır. İslam inancına göre duaların kabulü için belirli bir zaman dilimi yoktur. Bazı dualar hemen kabul edilirken, bazıları için daha uzun süreler gerekebilir veya dünya hayatında değil ahirette kabul edilebilir.

Hadisler de bu konuda açıklayıcıdır:

Ebu Hureyre (r.a.)’den rivayet edilen hadiste Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Sizler günah olan bir konuda ve akraba ilişkilerinin kesilmesi hakkında dua etmedikçe veya duanızda acele etmediğiniz sürece duanız mutlaka kabul edilir. Duada acele etmek ise; ‘Dua ettim de duam kabul olunmadı’ demektir.”
Bir diğer hadiste ise: “Biriniz acele ederek: Ben dua ettim fakat kabul olunmadı demedikçe duası kabul edilir.”
Bu hadisler, sabırla ve ısrarla dua etmeye devam etmenin önemini vurgular. Dua ederken aceleci davranmamalı, duanın kabulü için Allah’a güvenmeli ve O’nun takdirine razı olmalıyız.

Unutmayın: Dualarınızın kabul edilip edilmediğini bilemezsiniz. Belki de Allah sizin için daha hayırlı olanı takdir etmiştir veya duanızın karşılığını ahirette verecektir. Sabırla dua etmeye devam edin ve Allah’a güvenin.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    3
    2021-02-09T11:16:40+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Biz dualarımız kabul olsun diye dua ederiz. Ama Rsbbim bunu hemen de yerine getirir, geciktirir de veya ahirete de bırakabilir. Bu iş Rabbimiz (cc)’un elindedir. Ama bizim görevimiz dua etmektir. Bıkmadan, usanmadan, acelecilik yapmadandua etmektir. Zatenduam kabul olmuyor deyipndua etmeyi terk etmek doğru bir davranış değildir .

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Duada acelecilik, dua eden kişinin dua ettikten kısa bir süre sonra duasının kabul edilmediğini düşünerek sabırsızlanması ve Allah’a karşı aceleci davranması anlamına gelir. Bu, kişinin “Dua ettim ama kabul olmadı” diyerek dua etmeyi bırakması veya dua etmeye olan inancını yitirmesiyle kendini gösterir. Oysa İslam, sabırla ve sebatla dua etmeyi, Allah’ın hikmetine güvenmeyi öğütler.

    Ebu Hureyre’den (r.a.) rivayet edilen bir hadiste, Allah Rasulü (s.a.v) şöyle buyurur:

    “Sizler günah olan bir konuda ve akraba ilişkilerinin kesilmesi hakkında dua etmedikçe veya duanızda acele etmediğiniz sürece duanız mutlaka kabul edilir. Duada acele etmek ise; ‘Dua ettim de duam kabul olunmadı’ demektir.”
    (Buhari, Kitabu’d-Daavat, bab 22; İbni Hibban, 2/257; Beyhaki, 3/353.)

    Başka bir hadiste de yine Ebu Hureyre (r.a.) naklediyor:

    “Biriniz acele ederek: ‘Ben dua ettim fakat kabul olunmadı’ demedikçe duası kabul edilir.”
    (Sahih-i Müslim, hadis no: 4916)

    Bu hadisler, dua ederken acele etmememiz ve Allah’ın takdirine güvenmemiz gerektiğini hatırlatır. Duanın kabulü Allah’ın takdirindedir ve zamanlaması bize değil, O’na aittir. Sabırla ve kararlılıkla dua etmeye devam etmek, kişinin imanını güçlendirir ve Allah’a olan güvenini pekiştirir.

Cevapla