Paylaş
Duaları belli sayılarda okumak doğru mudur
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Duaları belirli sayılarda okumak doğru mudur?
Zikirler neden sayıyla çekilir
Kitap ve sünnette sayıları bildirilen sayılara uymak sünnettir fakat sünnette sayı belirtilmemiş ise bu birilerinin tavsiyesi olarak anlamak gerekir.
Kaynağı ve sayısı hadislerde belirtilen bazı dua şekilleri vardır. Mesela, herkesin bildiği ve namazlardan sonra çekilen tesbihler (33’er defa sübhanallah, elhamdülillah, Allahu Ekber), ihlâs suresinin üç defa okunması yine günde yüz veya yetmiş defa tevbe-istiğfar çekilmesi gibi, hadislere ve Efendimiz’in (s.a.s) uygulamalarına dayanan dua şekilleri bulunmaktadır. Bunların hepsi temel kitaplarda geçmektedir. Bunun dışında yine maneviyat önderlerinin kendilerinin Efendimiz’den (s.a.s) tevarüsle veya keşfen yapmış olduğu duaların olduğu bilinmektedir. Bu zatlar kendi keşifleriyle bazen bu dualar hakkında sayı vermektedirler.
Rivayetlerdeki sayıları şu şekilde değerlendirmek de mümkün olabilir. Nasıl ki bir doktor hastasına verdiği ilacın kullanım şeklini belirler, mesela günde 3 defa, 5 defa gibi, Efendimiz (s.a.s.) ve O’nu takip eden bazı mânâ hekimleri de bazı duaları okumak için belli sayılar vermiştir. Mesela, öğle namazının 10 rekât olup, akşam namazının 5 rekât olmasını neyle açıklayabiliriz. Bunların hepsinin mahiyetini bilmediğimiz farklı hikmetleri vardır. Bunlar Allah’ın rahmetine bir davetiye olabilir. Her ne kadar böyle olduğuna dair bir bilgimiz yoksa bile akla yaklaştırmak için bir misal verebiliriz. Allah’ın şifa vermesi için ilaç, şifreyle kilitli bir kapının arkasında olduğunu düşünürsek, bu sayılar o kilidin şifresi olabilir. Allah eğer şifa ve çözümü bu sayılara koymuşsa –kimse bunu ve aksini kesin olarak söyleyemez- sonuç almak mümkün olur.
Bunun yanında bunlar aynı zamanda tecrübe edilmiş ve neticesi de genelde müspet olarak alınmış şeylerdir. Netice olarak bunları yapmakla Allah’tan bir şeyler isteniyor.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bazı zikir ve tesbihler sünnette sayı ile ifade edilmiştir. Eğer sünnette delil olan tesbihlerin sayısı belirlenmiş ise bu zikir ve tesbihleri o sayıda söylemek gerekmektedir.
Fakat zikir ve tesbihlerin sayısı sünnette bildirilmemiş ise o kadar sayıda söylenilmesi birilerinin tavsiyesidir.
Mesela her farz namazında 33 defa subhanallah, 33 defa elhamdülillah, 33 defa Allahu Ekber tesbihlerini söylemek Rasulullah (sav)’in hadislerinde geçmektedir. Bu tesbihatları bu şekilde yerine getirmek gerekmektedir.