Duanın fazileti ile ilgili ayetler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Duanın hakkı ve fazileti Hakkında ayetler

Allah tealâ buyuruyor ki:

“Onlar Rablerine, (azabından) korkarak ve (sevabını) ümit ederek duâ ederler ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (Allah’ın yolunda) sarfederler.” (Secde Sûresi:16)

“-Ey insanlar!-Rabbiniz buyurdu ki: (yalnızca) bana duâ edin ki (duânızı) kabul edeyim.Bana ibâdet etmekten (yüz çevirip) büyüklük taslayanlar, cehenneme zelîl olarak gireceklerdir.” (Ğâfir/ Mü’min Sûresi:60)

“-Ey Muhammed-Kullarım beni sana sorarlarsa, hiç şüphesiz ki benim (onlara) yakın olduğumu (söyle).Duâ ettiğinde duâ edenin duâsını kabul ederim.O halde onlar da (emirlerimi yerine getirmek ve yasaklarım-dan kaçınmak suretiyle, bana itaat ederek) dâvetime uysunlar ve bana (gereği gibi) îmân etsinler.Umulur ki (yararlarına olan dînî ve dünyevî şeyleri elde etmek için) doğru yolu bulurlar.” (Bakara Sûresi:186)

Kur’an-ı Kerim’de dua etmenin ve duaların faziletiyle ilgili birçok ayet bulunmaktadır. İşte dua ve duaların fazileti hakkında bazı ayetler:

Araf Suresi, 55: “Rabbinize tövbe edin, O’na yönelin. O, sizi hoşnut edip, size güzellikler verirken aleyhinize bir belâ göndermek istemez. Eğer O’nun rahmetine kavuşmak isterseniz Allah size merhametli davranır, bağışlayıcıdır.”

Bakara Suresi, 186: “Kullarım sana beni sorarlarsa, bilsinler ki, ben (onlara) pek yakınım. Bana dua ettiği zaman dua edenin duasına icabet ederim. O halde, benim çağrıma uysunlar, bana iman etsinler ki, doğru yolu bulsunlar.”

Gafir Suresi, 60: “Rabbiniz: ‘Bana dua edin, size cevap vereyim’ diye buyurdu. O’na ibadet etmekten büyüklenip de cehenneme girecek olanlar var ya, onlar horlanmışlardır.”

Nuh Suresi, 60: “Dedi ki: ‘Rabbim! Ben, her sana yalvaranın rahmetini umarım. Sen, günahları bağışlayan ve rahmeti bol olanımısın.”

Bu ayetler, dua etmenin, Allah’a yakınlaşmanın ve O’nun rahmetini talep etmenin önemini vurgulamaktadır. Duaların kabul edileceği, Allah’ın rahmetinin geniş olduğu ve günahları affedeceği belirtilir. Bu ayetler, müminlere dua etmeyi teşvik etmekte ve dua edenlerin Rableri tarafından karşılık göreceğini bildirmektedir.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2021-04-05T22:04:40+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Dua mümin için önemlidir. Dua insanın aciz olduğunu bilip, herşeye gücü ve kudreti yeten Allah’a elini açıp yalvarmasıdır. Rabbimiz (cc) Secde Suresi’nde şu şekilde buyurmaktadır:

    “Onlar Rablerine, (azabından) korkarak ve (sevabını) ümit ederek duâ ederler ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (Allah’ın yolunda) sarfederler.” (Secde Sûresi:16)

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Duanın fazileti ile ilgili ayetlerden bazıları şunlardır:

    • “Rabbinize yalvararak ve gizlice dua edin. Şüphesiz O, haddi aşanları sevmez.” (A’raf, 7/55)
    • “De ki: Ey kullarım! Bana dua edin, ben de duanıza cevap vereyim. Bana ibadet etmekten kibirlenenler, yakında aşağılanmış olarak cehenneme gireceklerdir.” (Mü’min, 40/60)
    • “Eğer kullarım bana dua ederse, ben onlara cevap veririm. Şüphesiz ben dua edenleri işitirim ve bilirim.” (Bakara, 2/186)
    • “Duanız olmasa Rabbim size ne değer verir!” (Furkan, 25/77)
    • “Bana dua edin, duanızı kabul edeyim. Bana ibadet etmekten kibirlenenler, yakında aşağılanmış olarak cehenneme gireceklerdir.” (Mü’min, 40/60)
    • “De ki: Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan kıl. Ey Rabbimiz! Duamızı kabul et. Şüphesiz sen her şeyi işiten ve bilensin.” (İbrahim, 14/40-41)

    Bu ayetlerden de anlaşılacağı gibi, dua, İslam’da çok önemli bir ibadettir. Dua, kulun Allah’a yönelmesini, O’ndan yardım istemesini ve O’na şükretmesini sağlar. Dua, kulun sıkıntılarından kurtulmasını, günahlarından bağışlanmasını ve cennete girmesini sağlar.

    En iyi cevap

Cevapla