Paylaş
Düğünlerde Ölçü
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Düğünlerde Ölçülü Olmak
Aile, bir milletin temeli ve toplumun çekirdeğidir. Aile olmadan millet var olmaz. Bir milletin gücü aile kurumunun sağlam olmasına bağlıdır. Evlenmek ve yuva kurmak, ruhen ve bedenen sağlıklı olan her insanın en tabii hakkıdır. Kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın, evlilik sorumluluğundan kaçmak dinimizce hoş görülmemiştir. Bunun için maddi imkansızlıklarla evlenemeyenlere yardım edilmesi, topluma dini bir görev olarak yüklenmiş ve bekarların evleninceye kadar iffetlerini korumaları emredilmiştir. Bu konuda Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: “Sizden bekar olanları, kölelerinizden ve cariyelerinizden durumu uygun olanları evlendirin. Eğer bunlar yoksul iseler, Allah onları lütfu ile zenginleştirir Allah lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.” (1)
Bu konuda sevgili Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurmaktadır: “Size ahlaki yaşantısı hoşunuza giden kimseler geldiğinde, onları evlendirin. Aksi takdirde yeryüzünde kargaşa ve büyük bir ahlaki bozukluk olur.” (2) Bu ahlaki bozulmanın günümüzde karşılaşılan şekillerinden biri de nikahsız beraber yaşama diye tabir edilen uygulamalardır. Şu husus asla unutulmamalıdır ki dinimiz İslam, evliliğin devamlı olmak üzere kurulmasını öngörmüş, nikah akdinin sıhhati için bunu şart koşmuştur. Yeni bir aile, ancak hukuken ve dinen geçerli bir nikâhla kurulur.
İnsanın sağlıklı ve düzenli bir hayata sahip olmasını sağlayacak olan aile yuvası, gereksiz masraflarla zorlaştırılmamalı, israf boyutuna varan düğünlerden kaçınılmalıdır.
Evlenen gençlerimizin en mutlu günlerinde onların aileleri de mutlu ve huzurlu olmalı, aşırı borçlara girmemelidir.
Düğünler, yeni bir yuva kurmanın sevinç ve mutluluğunun akraba ve komşularla paylaşılmasıdır. Mutlu bir hayatın başlangıcı olan düğünlerimiz, yüce Allah’ın rızasına uygun olmalıdır. Peygamberimiz (s.a.v) düğünlerin neşe ve coşku içerisinde yapılmasını uygun görmüş, israfsız ve sade düğünler yapılmasını tavsiye etmiş ve yeni evlenen bir sahabiye: “Düğün yap, bir koyunla da olsa ziyafet ver.’’ (3) buyurmuştur.
Gençlerimizin evlenip yuva kurmalarında, kendilerine yardımcı olalım. Bütün davranışlarımızda ölçülü olduğumuz gibi düğünlerimizin de dini ve milli değerlerimize, örf ve adetlerimize uygun olmasına özen gösterelim. Helal ve haram sınırını gözetelim. İsraftan, aşırı takılar takmaktan, aşırı lüksten, para ve döviz saçıp-savurmaktan, tabak-çanak kırmaktan, silah atmaktan, alkolden v.b. davranışlardan uzak duralım.
1 – Nur Suresi . Ayet: 32
2- Tirmizi , Nikah , 3/394 , H.No:1084
3- Buhari es sahih VI,142
4 – Ebu Davud , H.No:211
Benzer Konular:
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Düğün
Hocam Hocam 2.5 yıllık evliyim düğünden önce eşim bana sordu düğünden gelen takı ve paraları annemlere verelim mi diye ben ozaman hayır demiştim ama naptılar ne ettiler ana ogul bir oldular düğünden sonra o paraları takılan takıları görmedim mehirim dışındakiler mehir olarak istediklerim bitek bende kaldı. Borcla düğün yaptık diyerek aldılar ama zorlamadım herşeymi dört dörtlük olmamıstıda öyle vicdansız bi kızda değildim ama hocam ben affedemiyorum kayınvalidemleri ne zaman hatırlatsam kinleniyorum bırak aramayı evimin kapısını bile acmak gelmiyor bu düşünce ile helal etmeme ile günah işlemiş olur muyum?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Burada evlenen olan kadının hakkı mehridir. Mehir size ödenmiş ise sorun yoktur. Düğünde genel olarak takılan altınlar veya paralar ise erkeğin yani erkek tarafınındır.