Duha Suresi Tefsir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Duha Suresi

Duha Suresi

SORU: Duha sûresini tefsir edermisiniz?

CEVAP: Allah Teâlâ Dûha sûresinde şöyle buyurmaktadır:

Kuşluk vaktine ve sükûna erdiğinde geceye andolsun ki, rabbin seni bırakmadı ve sana darılmadı. Gerçekten senin için âhiret dünyadan daha hayırlıdır. Pek yakında rabbin sana verecekte hoşnut olacaksın. O, seni yetim bulup barındırmadı mı? Şaşırmış bulup da yol göstermedi mi? Seni fakir bulup zengin etmedi mi? Öyleyse yetimi sakın ezme. El açıp isteyeni de sakın azarlama, rabbinin nimetini minnet ve şükranla an.

Allah Teâlâ, Rasûlü için kuşluk vaktine yemin ediyor. Duha, gündüzün aydınlığı demektir. Karardığı, sükûne erdiği ve karanlığı iyice koyulaştığı zamanki geceye de yemin ediyor. Bunun akabinde de rabbinin ona yardımcı olacağına dair teminat veriyor; birbirine küsenler gibi rabbi ona küsmedi, onu terketmedi ya da ona kızıp öfkelenmedi. Şüphesiz ki âhiret -ki âhiret Allah Teâlâ’nın yanında olan şeylerdir-Allah’ın Rasûlü için dünyadan ve gelip geçici dünya metaından daha hayırlıdır. Allah’ın onun için ahirette kendi katında hazırladığı şeyler dünyada verdiği iyiliklerden daha çoktur ve daha büyüktür. Allah Teâlâ ahirette ona o kadar çok şey verecek ki nail olduğu bu büyük lütuf sebebiyle fazlasıyle memnun kalacaktır. Bunların başında da ümmeti hakkındaki şefaati vardır.

Sonra Allah Teâlâ Rasûlüne verdiği bazı nimetleri hatırlatıyor: O bir yetim idi, onu barındırdı ve zengin etti. Ona barınak temin etti, güçlendirdi ve kuvvetlendirdi. Allah Teâlâ, Peygamberini peygamber olmadan önce peygamberliğin işaretlerinden ve şeriatin hükümlerinden habersiz, ve şaşkın bir halde buldu ve onu nübüvvete ve şeriat ahkamına ulaştırdı. Onu sapık bir toplum içinde buldu ve onların arasından kendisine tevhidin ve nübüvvetin yolunu gösterdi. İnsanlar arasında bilinen önemli bir şahsiyet haline getirdi. Allah Teâlâ onu fakir bir halde buldu ve onu zengin etti. Kendisine verdiği rızık ve mevki ile onu hoşnut etti.

Allah Teâlâ Peygamberine, verdiği bu nimetler için kendisine teşekkür etmesini, ihtiyacını arzeden kimseyi azarlamamasını emretti, Bu kişi kendisinden mal da isteyebilir, bilgi veya yardım da isteyebilir, Ona ya istediğini verir, ya da onu söz veya herhangi bir işaretle azarlamadan yumuşak bir cevapla geri çevirir. Allah Teâlâ, Peygamberine rabbinin verdiği nimetleri minnet ve şükranla anmasını emretti. Ona peygamberliği, Kur’an’ı ve bütün hayırları bahşetti. Verdiği bu sayısız nimetlerden dolayı O’na davranışlanyle ve sözleriyle teşekkür etmesi gerekir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Duha Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 93. suresidir ve 11 ayetten oluşur. Surenin tefsiri İslam alimleri tarafından çeşitli yönleriyle ele alınmıştır. İşte Duha Suresi’nin bazı tefsir örnekleri:

    Duha Suresi, Peygamber Hz.Muhammed’in (sallallahu aleyhi ve sellem) sıkıntılı bir dönemdeki moralini yükseltmek, kendisine vahyin devam edeceğini bildirmek ve O’nu teselli etmek amacıyla indirildiği belirtilir.

    Surenin ilk ayeti olan “Duha” kelimesi, “sabahın aydınlığı” veya “orta zaman” anlamına gelir. Bu kelimenin geçmesiyle birlikte sure, umutlu bir atmosferde başlar ve vahyin güzellik ve bereketle dolu olduğunu ifade eder.

    Surenin devamındaki ayetler, Allah’ın peygamberine olan sevgisini ve ona lütuflarını anlatır. Peygamber Hz.Muhammed’e (sallallahu aleyhi ve sellem) vahyin kesilmeyeceği, Rabbinden fazl-ı azîm (büyük lütuf) alacağı bildirilir.

    Duha Suresi, aynı zamanda insanlara da öğütler içerir. İnsanlar, Rabb’inin nimetlerini unutmamalı ve nankörlük etmemelidirler. Herkesin kendi nimetlerini düşünmesi ve Rabbine şükretmesi gerektiği vurgulanır.

    Surenin sonunda ise Allah’ın büyük nimetlerine karşı şükretmeyenleri uyarır ve kıyamet gününde hesap vereceklerini hatırlatır.

    Bu tefsir örnekleri, Duha Suresi’nin genel mesajlarını ve anlamlarını yansıtmaktadır. İslam alimleri, bu sureyi tefsir ederken farklı açılardan yorumlar yapabilir ve derinlikli anlam arayışında bulunabilirler. Ancak temelde Duha Suresi, peygamberin tesellisini ve Allah’ın lütuflarını anlatırken aynı zamanda insanlara da öğütler sunar.

    En iyi cevap

Cevapla