Duhan suresi hakkında bilgi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kuranı kerimin 44. suresi olan Duhan suresi ile ilgili kısaca bilgiler

Peygamber efendimize Mekke şehrinde nazil olmuştur. Duhansuresi toplamda 59 ayetten oluşmuştur. Bu sure ismini, 10. Ayette geçen duhan kelimesinden almıştır. Duhan kelimesinin sözlük anlamı duman demektir. Duhan suresi, kuran-i kerimin indirilişi, müşriklerin kuran-i kerime karşı tutumu, Firavun ve halkının başlarına gelen azaplar, Kureyş’inHz. Muhammed’i yalanlaması, iyilerin ve kötülerin karşılaşacakları akıbet konuları üzerinde durulmuştur.


Duhân Sûresi

Duhan suresi konusu ve mesajları

Kur’ân-ı Kerîm’in 44. süresidir.

10. âyetinde geçen ve “duman” anlamına gelen “duhân” kelimesi sureye ad olmuştur. Mekke devrinde indirilmiştir. 59 âyet, 140 kelime ve 1440 harfi vardır. Âyet sonla­ma ahenk veren fasılaları mim ve nun harfleridir.

Bu sureyi okuyana yetmiş bin meleğin istiğfar edeceğine ve cuma gecesi oku­yanın günahlarının affedileceğine dair rivayet edilen iki hadisin de zayıf olduğu bildirilmiştir.

Bu surede, Allah’ın varlığı, birliği Kur’ân’ın Allah kelâmı, Hz. Peygamber’in de gerçek Allah elçisi olduğu ve öldükten sonra dirilmenin mutlaka gerçekleşeceği anlatılmakta, bu gerçekleri kabule yanaş­mayan inkarcılara, geçmişte örnekler de verilerek, gerekli uyarılarda bulunulmakta­dır.

Sureden çıkarılabilecek sonuçlar özetle şunlardır:

* Kur’ân, mübarek bir gecede indirilmiş en güzel bir kitaptır. Yüce Allah, kullarına olan merhameti sebebiyle, onlara elçi ve kitap göndermiştir {âyet: 1-8).

* Cenab-ı Hak, imanda şüphe edenleri cezalandıracaktır. Nitekim Firavun toplu­mu da, inkârda direnmesi sebebiyle ceza­landırılmış ve sahip oldukları bütün nimet­ler başkalarına miras kalmıştır. Müşrikler gibi, öldükten sonra dirilmeye inanmayan niceleri de geçmişte helak edilmiştir. Bun­ları ve evrenin boşuna yaratılmadığını dü­şünüp ibret almak gerekir (9-39).

* Ahirette, kimsenin kimseye faydası olmayacaktır. O gün inkarcı günahkârlara, karınlarında pota gibi kaynayacak zakkum ağacından yedirilecek, cehenneme atılıp, başlarına kaynar sular dökülerek cezalandı­rılacaklardır. Müttakîler ise, cennetlerde çeşit çeşit nimetlerle ödüllendirileceklerdir. İşte bunları ve Kur’ân âyetlerini düşünüp, ibret ve öğüt almak gerekir (40-59).

Benzeri konular:

Cevapla