Dünyada Adeta Bir Garip Gibi Ol

Question

Dünyada Adeta Bir Garip Gibi Ol

Soru: Rasûlullah’a (s.a) nisbet edilen şu hadis sahih midir:

Dünyada bir garip gibi, yahut bir yolcu gibi ol. Ve kendini kabir-dekilerden say.

Bu hadis sahih ise Rasûlullah (s.a) niçin: “Sanki ebedî yaşayacak-mış gibi dünyan için çalış” demiştir?

Cevap: Söz konusu hadis, Buharî ve Tirmizî tarafından rivayet edilen sahih bir hadistir. Abdullah ibn Ömer’den (r.a) rivayet edilmiştir. Metni şu şekildedir: İbn Ömer şöyle rivayet ediyor: Rasûlullah (s.a) iki omuzumu tuttu ve şöyle buyurdu:

Ey İbn Ömer! Sen dünyada (vatanından ayrı) bir garip gibi veya gelip geçici bir yolcu gibi ol. Kendini kabirdekilerden say.

İbn Ömer şöyle derdi: “Akşama erişince sabahı bekleme, sabaha erişince de akşamı bekleme. Sıhhat ve afiyet zamanından bir kısmını hastalık zamanın için ayır. Hayatından bir kısmında ölümün için (ölüm hazırlığı için) ayır.”

Özet olarak bu hadisin manası şöyledir: Rasûlullah (s.a) İbn Ömer’e ve başkalarına dünyaya fazla dalmamaları veya aldanmamalan için öğüt veriyor. Çünkü bu dünya ebediyet yurdu değil, zeval yurdudur. İnsanın rabbine kavuşacağı güne bir hazırlık merhalesidir. O gün ne mal fayda verir, ne de evlatlar. Sadece temiz bir kalp ile Allah’a gelenler kendisini kurtarır. Bunun içindir ki Rasûlullah (s.a) -bazı âlimlerin de dediği gibi- İbn Ömer’e şu manaya gelecek sözler söylemiştir: Bu dünya hayatında ifâ etmek istediği bir görev için ve gerçekleştirmeyi çok arzu ettiği bir iş için yolculuk yapan şahıs gibi ol. Veya bu maksatla gurbete çıkan gurbetçi gibi ol. Görevini bitirdiğin zaman süratle yurduna geri dön. Hatta dünyada iken aylak aylak dolaşan bir kimse gibi değil, bilakis bir gaye ve hedefe koşan kimse gibi ol. Unutma ki mutlaka ölçeksin. Eceenin ne zaman geleceğim de bilmiyorsun. Zaten hiç kimse yarın ne kazanacağını ve nerede öleceğini bilemez. Şüphesiz ki Allah her şeyi bilendir ve her şeyden haberdardır. O halde kendini ölülerin içinde say.

Bu kıymetli Peygamber nasihatındaki temel maksat ahiret hayatına hazırlanmak için insanların salih ameller ve ibadetler yapmada acele etmelerini teşvik etmektir. Çünkü ahiret yurdu ebedi kalınacak yurt-lur. Bu sebeple Kur’an-ı Kerim şöyle buyurmaktadır:

Bu dünya hayatı sadece bir eğlenceden, bir oyundan ibarettir. Ahiret yurduna (oradaki bayata) gelince, işte asıl hayat odur. Keşke bilmiş olsalardı. (Ankebut/64)

Hadisin kalan kısmına gelince:

Akşama erişince sabahı bekleme, sabaha erişince de akşamı bekleme. Sıhhat ve afiyet zamanından bir kısmını hastalık zamanı için ayır, hayatından bir kısmım da ölümün için ayır.

Bu bölüm Hz. Peygambere değil. İbn Ömer’e ait bir sözdür. İbn c\

mer söz konusu hadisi zikrettiği kimseye kendisinden bir nasihat olarak bunları ilave etmiştir. O akşamleyin sabahı beklememeyi, sabahleyin de akşamı beklememeyi öğütlüyor. Çünkü ölüm bu ikisinin arasında meydana gelebilir. Kâmil bir mü’mine yakışan, her türlü durumda Allah’a kavuşmak için hazırlıklı olmaktır. Bu da ibadete devam etmekle ve her türlü iyiliği yapmak hususunda hırslı olmakla gerçekleşir.

“Sanki ebedi yaşayacakmış gibi dünyan için çalış” şeklindeki söze gelince bunun Hz. Peygamber’e ait bir söz olduğu belli değildir. Belki bir atasözü olarak rivayet edilmiştir. Bunun devamı şöyledir: “Sanki yarın ölecekmiş gibi de âhiretin için çalış.” Yukardaki hadisle bunun arasında herhangi bir çelişki yoktur. Çünkü insanın hem dünyası için çalışması, hem de yarını için hazırlık yapması rabbi tarafından emrolunmuştur. Bununla beraber o hangi vakitte olursa olsun Allah’a kavuşmak için hazırlıklı bulunmakla da emrolunmuştur. İnsanların en hayırlısı, dünyevi meşguliyeti sebebiyle âhiret hazırlığını ter-ketmeyen kimsedir. [12]

 

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2022-06-02T14:43:41+03:00

    Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor;

    Dünyada bir garip gibi, yahut bir yolcu gibi ol. Ve kendini kabirdekilerden say.

    Bu hadis, sahih hadis kitaplarında geçen sahih bir hadistir. Bu hadisten şunu anlamalıyız;

    Rasulullah (sav) Müslüman’ın dünyaya fazla  dalmamaları veya aldanmamaları için öğüt veriyor. Çünkü bu dünya ebediyet yurdu değil, zeval yurdudur. İnsanın rabbine kavuşacağı güne bir hazırlık merhalesidir. O gün ne mal fayda verir, ne de evlatlar. Sadece temiz bir kalp ile Allah’a gelenler kendisini kurtarır. Bunun içindir ki Rasûlullah (s.a) -bazı âlimlerin de dediği gibi- İbn Ömer’e şu manaya gelecek sözler söylemiştir: Bu dünya hayatında ifâ etmek istediği bir görev için ve gerçekleştirmeyi çok arzu ettiği bir iş için yolculuk yapan şahıs gibi ol. Veya bu maksatla gurbete çıkan gurbetçi gibi ol. Görevini bitirdiğin zaman süratle yurduna geri dön. Hatta dünyada iken aylak aylak dolaşan bir kimse gibi değil, bilakis bir gaye ve hedefe koşan kimse gibi ol. Unutma ki mutlaka ölçeksin. Ecelinin ne zaman geleceğini de bilmiyorsun. Zaten hiç kimse yarın ne kazanacağını ve nerede öleceğini bilemez. Şüphesiz ki Allah her şeyi bilendir ve her şeyden haberdardır. O halde kendini ölülerin içinde say.

Cevapla