Paylaş
Düşük yaptıktan sonra ne zaman oruç tutulur?
Question
Düşük yapan bir kadın oruç tutabilir mi?
Düşük yapan veya lohusa kadın ne zaman oruç tutabilir?
Düşük yapan bir kadının oruç tutup tutamayacağı konusundaki hüküm, düşüğün loğusalık sebebi sayılıp sayılmaması ile ilgilidir. Hanefî ve Hanbelîlere göre; el, ayak veya parmak gibi organları belirmiş cenin düşüren kadından gelen kan, nifas (loğusalık) kanıdır; bu kadın da loğusadır. Temizlenmeden namaz kılamaz, oruç tutamaz. El ve ayak gibi organlar belirmeden meydana gelmiş düşükten sonra görülen kan ise istihâze (özür) kanıdır. Eğer güç yetirebiliyorsa orucunu tutmalıdır. Yoksa sonra kaza etmelidir.
Hanefî ve Hanbelîlerin verdiği bu hükmün, rahim yolundan gelip düşen (dışarıya çıkan) maddenin cenin mi yoksa başka bir şey mi olduğunun ancak el-ayak gibi organların belirmesiyle ayrıştırılabildiği zamanlarda verilmiş olduğu dikkate alınmalıdır.
Bu konu ile ilgili olarak âlimler kendi dönemlerindeki tıbbî bilgilerden, fiilî tecrübelerden ve müşahedelerden hareketle farklı içtihatlarda bulunmuşlardır. Bu sebeple günümüzdeki tıbbî veriler dikkate alınmalıdır.
Bu itibarla düşenin cenin olduğu tıbben tesbit edildiğinde düşükten dolayı görülen kan da loğusalık kabul edilmelidir. Nitekim Şafiî ve Malikîlere göre her durumdaki düşük loğusalık sebebidir. Sonuç olarak organları belli olsun olmasın düşüğün cenin olduğu biliniyorsa söz konusu kadın loğusalık hükümlerine tabi olup oruç tutamaz,
Asr-ı saâdet’ten beri Müslümanların uygulamasını dikkate alan âlimler, hayızlı kadın için haram olan şeylerin nifaslıya da haram ve hayızlıdan såkıt olan hükümlerin nifaslıdan da sâkıt olacağı hususunda fikir birliği etmişlerdir. Buna göre nifaslı kadın namaz kılamaz, tilâvet ve şükür secdesinde bulunamaz, oruç tutamaz, Mushaf’ı eline alamaz, -bazı mezheplerde kabul edilen istisnaî durumlar dışında Kur’an okuyamaz, mescide giremez, Kâbe’yi tavaf edemez, cinsel ilişkide bulunamaz. Bu sürede geçirdiği namazları kaza etmez, fakat tutamadığı farz ve vacip oruçları kaza eder. Lohusalığı sona eren kadının gusletmesi farzdır. Gusletmedikçe belirtilen ibadetleri edâ edemez.
Sezaryen yöntemiyle yapılan doğumda olduğu gibi çocuğun döl yolu dışında bir yerden çıkması halinde eğer döl yolundan kan gelirse bu nifas kanı olup kadın lohusa sayılır.
BENZER KONULAR:
Cevapla