Ebu Talip’in ve Hz. Hatice’nin ölümü

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ebû Talib’in ve Hz. Hatice’nin Vefatı

Ebu talipin ve Hz. Haticenin olumu

Peygamberliğin onuncu yılı idi. Müslümanlar iktisadi ambargodan henüz çıkmışlardı. Bu esnada Ebû Talip hasta yatıyordu. Hz. Peygamber, çocukluk ve gençlik yıllarını iyi bir şekilde geçirmesinde büyük kat­kısı olan, peygamberliğinden sonra da Abdülmuttalib’in nüfuzunu kullanarak düşmanlara karşı himayesini sağlayan ve şimdi Ölüm yatağında bulunan amcasının İslâm’a girmesini, böylece ona ahirette şefaat etmeyi arzu ediyordu. Bu arzusunu bizzat Ebû Talip’e de iletmişti. Klâsik Si-yer-i Nebî kaynaklarında verilen bilgiye göre o, Kureyş kadınları ile diğer bazı kim­selerin ölümünden sonra kendisi ile alay etmelerini arzu etmediğini söyleyerek Abdülmuttalib’in dini üzere ölmeyi tercih etmiştir. İbn İshak’ta yeralan ve başka kaynaklarda pek rastlanmayan bir rivayete göre Hz. Peygamber’in o zaman müşrik olan diğer amcası Abbas, kulağını can ver­mek üzere olan Ebû Talip’in kıpırdayan dudaklarına yaklaştırdığında şehâdet keli­mesini telaffuz ettiğini duymuştu (ibn Hişam, 11,59). Ne var ki: “Ey Muhammedi Sen, sev­diğini doğru yola eriştiremezsin, ama Allah dilediğini doğru yola eriştirir. Doğru yola girecekleri en iyi O bilir” (el-Kasas 28/56) âye­tinin nüzul sebeplerinden biri olarak Ebû Talip’in, Hz. Peygamber’in aşırı isteğine rağmen İslâm’a girmeden ölmesi gösterilir. Hadis bilginleri de bu kanaati paylaşmak­tadırlar.

Ebu Tatilip’in vefatından kısa bir süre son- Hz. Hatice vefat etmiştir. Hz. Peygarnber’e ilk inanmak şerefine erişen ve hayatı boyunca en zor günlerinde onu asla bırakmayan Hz. Hatice, bizzat Peygarnberimiz tarafından kabre indirilmiştir. Hz Peygamber bu vefakâr ve örnek İslâm kadınını daima rahmetle anardı. Rasûl-i Ekrem, bir gün Hz. Hatice’den söz ederken, onun, İslâm ümmetinin kadınları arasında kendi zamanındakilerin en hayırlı­sı olduğunu belirtmiş ve cennette bir köşk­le ödüllendirildiğini haber vermiştir (Buhârî, Menakıbu’l-Ensar, 20; Müslim, Fedâİlu’s-Sahabe, 12).

Peygamberliğin onuncu yılında {620) peşpeşe gelen bu iki ölüm, Peygamberimi­zi ve müslümanları çok üzdüğü için bu yıla “senetü’l-hüzün” (üzüntü ve keder yılı) denilmiştir.

Peygamberimizin hayatını OKU ⇓

Hz Muhammedin hayatı hakkında uzun araştırma

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    2
    2021-02-18T20:18:06+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Nübüvvetin onuncu yılı. Müslümanlar müşriklerin yapmış olduğu ambargodan yeni çıkmışlar. O sıralarda Ebu Talib hasta yatmakta idi. Ebu Talib İslam’ın ilk yıllarında Rasulullah (sav)’i her daim ve her şartta korumuş ve onu savunmuştur. Ölüm döşeğinde bulunan amcası Ebu Talib’in İslam’la şereflenmesini çok istiyordu Rasulullah (sav). Bu arzusunu da Rasulullah (sav) bizzat amcası Ebu Talib’e iletmişti. Siyer kaynaklarında verilen bilgiye göre Ebu Talib, Kureyş kadınları ile diğer bazı kim­selerin ölümünden sonra kendisi ile alay etmelerini arzu etmediğini söyleyerek Abdülmuttalib’in dini üzere ölmeyi tercih etmiştir.

    Rasulullah (sav)’in amcası Ebu Talib’in vefatından kısa bir süre sonra vefakar ve cefakar eş Hz. Hatice’de vefat etmişti. Hz. Hatice, Rasulullah (sav)’e inanan ilk Müslüman olma şerefi ile şereflenmiştir. Rasulullah (sav), bir gün Hz. Hatice’den söz ederken; İslâm ümmetinin kadınları arasında kendi zamanındakilerin en hayırlı­sı olduğunu belirtmiş ve cennette bir köşk­le ödüllendirildiğini haber vermiştir.

    Peş peşe gelen bu iki ölüm Rasulullah (sav)’i çok üzdüğü için bu yıla hüzün yılı denmektedir.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ebû Talib ve Hz. Hatice’nin Vefatı

    Ebû Talib: Hz. Muhammed’in (s.a.v.) amcası ve en büyük destekçilerinden biridir. Mekke’deki müşriklerin Hz. Muhammed’e (s.a.v.) ve Müslümanlara karşı uyguladığı baskılara karşı onu korumuştur.

    Hz. Hatice: Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ilk eşi ve en yakın dostudur. Hz. Muhammed’e (s.a.v.) ilk vahiy geldiğinde ona iman eden ilk kişidir. Hem maddi hem de manevi açıdan Hz. Muhammed’e (s.a.v.) büyük destek vermiştir.

    Vefatları: Ebû Talib ve Hz. Hatice, Hicretin 10. yılında, Ramazan ayında vefat ettiler. Ebû Talib’in vefatından üç gün sonra Hz. Hatice de vefat etti. Bu nedenle bu yıl “Hüzün Yılı” olarak adlandırılmıştır.

    Etki: Ebû Talib ve Hz. Hatice’nin vefatı Hz. Muhammed (s.a.v.) ve Müslümanlar için büyük bir üzüntü kaynağı olmuştur. Ebû Talib’in vefatı ile Mekke’deki müşriklerin baskıları artmış, Hz. Hatice’nin vefatı ile ise Hz. Muhammed (s.a.v.) büyük bir manevi destekten mahrum kalmıştır.

    Ebû Talib ve Hz. Hatice’nin Vefatı ile İlgili Ayetler:

    • “Andolsun ki, sana Rabbinden bir hak gelmiştir. Artık sakın şüpheye düşme! Allah’tan başka ilâh yoktur. O, her şeyi kuşatmıştır.” (Hac Suresi, 56)
    • “Ey örtüye bürünen! Kalk ve uyar! Rabbini yücelt! Elbiselerini temizle! Günahtan uzak dur!” (Müddessir Suresi, 1-5)

    Ebû Talib ve Hz. Hatice’nin Vefatı ile İlgili Hadisler:

    • “Hz. Hatice’den daha hayırlı bir eş görmedim. O, bana iman etti, beni tasdik etti, benimle beraber malını harcadı ve bana çocuk doğurdu.” (Buhârî, Müslim)
    • “Ebû Talib’in vefatı ile bana Mekke’de bir sığınak kalmadı.” (Tirmizî)

    Ebû Talib ve Hz. Hatice’nin Vefatı ile İlgili Tarihi Kaynaklar:

    • İbn Sa’d, et-Tabakâtü’l-Kubrâ
    • İbn Hişâm, es-Sîre النبوية
    • Vâkıdî, el-Meğâzî

    Ebû Talib ve Hz. Hatice’nin Vefatı ile İlgili Makaleler:

    • “Ebû Talib’in Vefatı ve Hz. Muhammed’e (s.a.v.) Etkisi”
    • “Hz. Hatice: Hz. Muhammed’in (s.a.v.) İlk Eşi ve En Yakın Dostu”

    Ebû Talib ve Hz. Hatice’nin Vefatı ile İlgili Videolar:

    • “Ebû Talib ve Hz. Hatice’nin Vefatı”
    • “Hüzün Yılı”

    Ebû Talib ve Hz. Hatice’nin Vefatı ile İlgili Resimler:

    • Ebû Talib’in vefatı
    • Hz. Hatice’nin vefatı

    Özet: Ebû Talib ve Hz. Hatice’nin vefatı Hz. Muhammed (s.a.v.) ve Müslümanlar için zor bir dönem olmuştur.

    Not: Bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek için yukarıdaki kaynaklara başvurabilirsiniz.

Cevapla