Paylaş
Ecel hakkında bilgi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Selâmün aleyküm. Farz edelim ki bir kişi mecburi olmadığı halde tehlikeli bir operasyon geçirecek bazı durumlardan ötürü. Bunu bildiği halde o operasyona girmek isterse ve “ecelim geldiyse zaten o gün başka türlü öleceğim o ameliyat masasında olmasa da” şeklinde konuşursa günaha girer mi ve eceli doğru mu anlamıştır ?
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi ve berekatuh
Ecel Allah tarafından her canlı için önceden takdir edilen hayat suresidir ve bu surenin sona olan ölüm vakti anlamına gelir.
Bir müslüman eceli gelmiş ise ne yaparsa yapsın mutlaka ölüm meydana gelir fakat Müslüman isterse iyi yolda olarak ölür isterse kötü yolda onun kendi tercihidir.
Mesela adam 120 kilometre hızla gitmesi gereken yolda 200 hızla gider ve ecelim gelmiş Sen nasıl olsa öleceğim demesi doğru değildir kendi nefsinin katili olur.
Sizde ameliyat mecburi değil ve tehlikeli ise olmayınız ölürseniz sorumlusunuz.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da “Ecel” (“Ajal” veya “Ajjal” olarak da yazılır) belirlenmiş ölüm zamanını ifade eder. İnsanın ömrünün Allah’ın takdiriyle sona ereceği önceden belirlenmiş, belirlenmiş zamandır. Ecel, insan varlığının temel bir yönü olarak kabul edilir ve her bireyin, yalnızca Allah’ın bildiği belirli bir Ecel’i vardır.
İslami öğretiler, bireylerin yaşam süreleri de dahil olmak üzere evrendeki her şeyin Allah’ın ilahi takdiriyle belirlendiği anlamına gelen kadere (Kadar) olan inancı vurgular. Müslümanlar, kesin ölüm anları da dahil olmak üzere ömürlerinin zaten Allah tarafından belirlendiği ve bilindiğine inanırlar. Dolayısıyla Ecel kavramı, müminlere fani olduklarını ve dünya hayatının geçiciliğini hatırlatır.